In anul 1977 Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga. Dupa Primul Razboi Mondial[formulare evaziva][Cand?] s-a fixat data de 8 martie Ziua Internationala a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost incheiat. Femeile au continuat sa demonstreze pentru drepturi egale si in principal pentru drept de vot. Urmatorarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.
8 Martie
In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa insa abia in 1913. De 8 martie, in unele culturi, femeilor si fetelor li se daruiesc cadouri, flori sau alte atentii.
[modificare] Situatia de azi
In data de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, este sarbatorita (in unele tari fiind declarata prin lege zi libera) in urmatoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India,