Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 - d. 7 iulie 1930) a fost un romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes--primul detectiv care apare intr-o serie de romane politiste. In afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri stiintifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie si texte inspirate direct din realitate (non-fiction).
Sir Arthur Conan Doyle s-a nascut la Edinburgh, din parinti irlandezi care emigrasera in Scotia. A fost trimis la Stonyhurst, o scoala a iezuitilor, la varsta de 9 ani, desi cand a absolvit-o in 1875 el abandonase deja crestinismul pentru a deveni un agnostic. Din 1876 pana in 1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, inclusiv o perioada de practica petrecuta la Aston (acum parte a districtului Birmingham). Dupa absolvire s-a angajat ca doctor pe un vas care se indrepta spre coasta Africii de Vest; in 1882 si-a deschis un cabinet la Plymouth. Si-a luat doctoratul in 1885. Ducea lipsa de pacienti si isi umplea timpul dintre doua consultatii scriind povestiri. Prima povestire a publicat-o in Chambers's Edinburgh Journal inainte sa implineasca 20 de ani.
Abia dupa ce si-a mutat cabinetul la Southsea Doyle s-a dedicat cu seriozitate literaturii. Prima opera semnificativa a fost A Study in Scarlet [Un studiu in rosu] in care aparea pentru prima oara Sherlock Holmes, un erou inspirat de persoana lui Joseph Bell, un fost profesor al sau de la universitate. Rudyard Kipling l-a felicitat pe Doyle pentru acest succes si l-a intrebat: „Oare e vorba de batranul meu prieten, Dr. Joe?". In perioada cat Doyle a locuit la Southsea a contribuit la formarea Portsmouth Football Club, el fiind primul portar amator al acestei echipe.
In 1885 s-a casatorit cu Louise Hawkins, care suferea de tuberculoza si a murit in 1906. S-a recasatorit cu Miss Jean Leckie in 1907, cu care se intalnise de fapt inca din 1897 si de care se indragostise. Dragostea pentru Jean a fost platonica intre 1897-1907, in semn de fidelitate conjugala pentru prima lui sotie. Doyle a avut in total cinci copii, doi cu prima sotie (Mary si Kingsley), si trei cu a doua (Jean, Denis si Adrian).
In 1890 Doyle a obtinut o diploma in oftalmologie la Viena; in 1891 s-a mutat la Londra pentru a deschide un cabinet de oftalmologie. A avut astfel mai mult timp pentru scris dar in noiembrie 1891 ii scria mamei sale: „Ma gandesc sa-i vin de hac lui Holmes... s-o inchei odata pentru totdeauna cu el. De fapt el ma impiedica sa ma concentrez asupra unor lucruri mai importante." In decembrie 1893 si-a pus planul in aplicare pentru a se dedica scrierii unor romane istorice, sacrificandu-l pe Holmes intr-o scena in care acesta il infrunta pe profesorul Moriarty, dusmanul lui de moarte. Amandoi sar intr-o cascada si isi gasesc sfarsitul in povestirea „Ultima problema". Publicul a reactionat insa prompt si Doyle a fost fortat sa revina asupra deciziei sale. In povestirea „The Adventure of the Empty House", Doyle a recurs la o explicatie ingenioasa pentru a-l „reinvia" pe Holmes, si anume ca doar Moriarty a murit, iar Holmes, care avea si alti dusmani, a preferat sa o faca pe mortul.
Sherlock Holmes este personajul principal in 56 povestiri si patru romane a lui Doyle
In ultima parte a vietii sale Doyle a fost atras de spiritism in asa masura ca a scris un roman cu profesorul Challenger pe aceasta tema: Tara cetii. Un episod mai ciudat al acestei perioade l-a reprezentat publicarea cartii Sosirea zanelor (1921): se pare ca Doyle era convins de veridicitatea fotografiilor cu zane din basmele Cottingley, surprinse de el in niste fotografii pe care le-a reprodus in carte, impreuna cu teorii despre natura si existenta zanelor si spiridusilor. Aceasta carte a constituit motivul interzicerii in Uniunea Sovietica a colectiei sale de povestiri The Adventures of Sherlock Holmes in 1929, sub acuzatia de ocultism. Din fericire interdictia a durat scurta vreme.
Doyle a fost prietenul magicianului american Harry Houdini, un oponent de marca al miscarii spiritiste. Desi Houdini insista asupra ideii ca mediile spiritiste se folosesc de anumite trucuri, Doyle a fost convins ca Houdini insusi poseda puteri supranaturale, o parere exprimata in cartea sa Granita necunoscutului. Se pare ca Houdini nu a reusit sa-l convinga ca folosea doar elemente de scamatorie, in fata unui public insuficient de antrenat ca sa-si dea seama ca era tras pe sfoara.
Arthur Conan Doyle a murit in 1930 ca urmare a unui atac de cord si este inmormantat in cimitirul bisericii din Minstead, in New Forest, Hampshire, Anglia.
O statuie a fost ridicata in onoarea sa la Crowborough Cross in Crowborough, East Sussex, Anglia, unde Sir Arthur a trait timp de 23 de ani. O statuie a lui Sherlock Holmes poate fi vazuta in Picardy Place, Edinburgh, Scotia, aproape de casa unde s-a nascut Conan Doyle.