Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Strania moarte a lui Edgar Allan Poe
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edgar Allan Poe
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  0-500 ani In 20 de minute
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armele crimei Agathei Christie!
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a lui J. Edgar Hoover
612 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan Cel Groaznic -
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea cartofului
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari desertice
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Relatia de cuplu si caracterul oamenilor
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a fost Elena Ceausescu?
24 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Putini stiu ca.....Edgar Allan Poe

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.01.2022  Adauga la favorite 231 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Diagnosticat cu “tulburare mintala",

Simptome. Frica de intuneric, pierderi de memorie, mania persecutiei, comportament inadecvat, halucinatii.

Articolul lui Julio Cortazar, “Viata lui Edgar Poe", contine o descriere tulburatoare a unuia dintre atacurile bolii scriitorului, cand in 1842, avand o criza, acesta a facut o calatorie de la Philadelphia la New York, atras de amintirea lui Mary Devereaux, fata pe a carei unchi l-a biciuit odata. Mary era casatorita, iar Edgar a fost cuprins de dorinta absurda de a afla daca aceasta isi iubeste sotul. Dupa mai multe traversari ale raului cu feribotul, intreband in stanga si-n dreapta de adresa femeii, i-a gasit intr-un final casa, unde a facut scandalul de rigoare, dupa care a ramas sa bea ceai… In cele din urma, oaspetele a plecat, nu inainte de a cioparti cu cutitul ridichile din gradina si dea a-i cere bietei Mary sa-i cante melodia lui preferata. Dupa cateva zile a fost gasit in padurile din imprejurimi, ratacind cu mintea ratacita.
Istoricul bolii: De la sfarsitul anului 1830 Edgar Poe suferea de depresii frecvente. Abuza de alcool si curand la acesta s-a adaugat opiumul. Starea psihica i s-a inrautatit semnificativ odata cu boala grava a tinerei sale sotii (s-a casatorit cu verisoara sa Virginia, cand aceasta avea doar treisprezece ani, iar dupa sapte ani de casatorie, in 1842, ea s-a imbolnavit de tuberculoza si cinci ani mai tarziu a murit). Dupa moartea Virginiei, in cei doi ani care-i mai ramaneau de trait, Poe s-a indragostit de cateva ori si chiar a incercat de doua ori sa se recasatoreasca. Prima incercare a esuat din cauza refuzului alesei, speriate de crizele sale, a doua – din cauza absentei mirelui: cu putin timp inaite de nunta, Poe s-a imbatat zdravan. A fost gasit dupa cinci zile intr-o taverna ieftina din Baltimore. Scriitorul a fost internat intr-o clinica unde a murit dupa alte cinci zile, suferind halucinatii teribile. Unul dintre cosmarurile principale ale lui Edgar Poe – moartea in singuratate – in ciuda tuturor masurile de precautie, a devenit realitate. Le-a cerut multora angajamentul de a fi cu el in ultima clipa, dar la ora trei dimineata pe 07 octombrie 1849, nici un apropiat nu a fost langa el. Inainte de moarte, Poe il chema frenetic pe Jeremy Reynolds, un cercetator de la Polul Nord.
Cu ce ne-a molipsit. Cu doua genuri literare extrem de populare astazi.
Primul – roman (sau povestire) de groaza. O mare influenta asupra lui Edgar Allan Poe a avut-o Hoffman, dar romantismul sumbru a lui Hoffman pentru prima data a fost ingrosat la consistenta unui adevarat cosmar – vascos, disperat si foarte sofisticat (“The Tell-Tale Heart", “Prabusirea casei Usher").
Al doilea gen – detectiv. Anume Monsieur Auguste Dupin, eroul povestirilor lui Edgar Allan Poe (“Crimele din Rue Morgue", “Misterul lui Marie Roget"), a devenit precursorul personajului Sherlock Holmes (al lui Arthur Conan Doyle), cu metoda sa deductiva.atbb


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.