Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mark Twain / Documentar biografic
887 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mark Twain - Biografie
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu stiati despre Facebook
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Bowie-biografie
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Janis Joplin -biografie
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pachetul (SUA 2013) Thriller / 95 minute
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julian Barnes
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mark Twain - Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.02.2013  Adauga la favorite 1.068 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Scriitorul american Mark Twain se numea in realitate Samuel Langhorne Clemens. S-a nascut la 30 noiembrie 1835, in Florida, Missouri, S.U.A.

Familia s-a mutat la Hannibal, Missouri, un loc ce i-a trezit copilului dorinta de aventura. Tatal sau, avocatul John Marshall Clemens se lansase in diverse speculatii financiare si in 1847 cand a murit, Twain a trebuit sa-si intrerupa studiile si sa lucreze pentru a-si ajuta familia. A lucrat pentru fratele sau mai mare Orion, care detinea cateva publicatii si din acea perioada dateaza o scurta lucrare umoristica publicata in revista Carpet Bag din Boston, semnata cu pseudonimul SLC. Cei doi frati au condus fara priceperea afacerea, au avut o serie de esecuri financiare.

Mark Twain a plecat intr-o calatorie si timp de 3 ani a r

atacit intre Midwest la Coasta de Est, trimitand impresii de calatorie fratelui sau, care le-a publicat in ziarele sale. La intoarcere a lucrat din nou cu fratele lui, de aceasta data in Keokuk, statul Iowa. Intentiona sa ajunga in America Latina si sa se imbogateasca acolo. A intalnit un capitan de vas si vreme de 2 ani i-a fost ucenic, trimitand doar cateva articole in Keokuk. In 1859 primea brevet de navigator si isi conducea propriul vas pe Mississippi.

Experientele din acea perioada au constituit materia prima pentru cateva din viitoarele opere. Dupa Razboiul civil, de la care se sustrasese navigand, a trebuit sa se inroleze o perioada. A plecat cu fratele sau in Nevada sa caute aur si argint, in 1962 publica pentru Territorial Enterprise si din anul urmator folosea pseudonimul Mark Twain. A publicat volumul de schite umoristice The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County in 1865.

A plecat din nou in calatorie, de data aceasta in Hawaii, in Africa, Franta si Italia si din aceasta experienta apare a doua carte, The Innocents Abroad, cu mare succes la public, urmata de Roughing It.

In 1870 s-a casatorit cu Olivia Langdon si s-au mutat in Hartford, statul Connecticut, unde a ramas pana in 1891, locuind intr-un conac cu arhitectura bizara, proiectat de el. A avut 5 copii. A scris aici Uncle Tom's Cabin / Coliba unchilui Tom, The Gilded Age/Epoca de Aur, The Adventures of Tom Sawyer / Aventurile lui Tom Sawyer, in 1881 a publicat The Prince and the Pauper / Print si cersetor, Life on the Mississippi / Viata pe Mississippi in 1883, in 1884 finaliza romanul The Adventures of Huckleberry Finn / Aventurile lui Huckleberry Finn, considerat capodopera sa si una dintre cele mai importante scrieri americane.

In 1885 publica Memoirs of Ulysses S. Grant, in 1889 A Connecticut Yankee in King Arthur's Court, apoi The Tragedy of Pudd'nhead Wilson si the Comedy of Those Extraordinary Twins. A plecat intr-un turneu si a sustinut prelegeri de mare succes in Canada, Australia, India, Africa de Sud, in urma caruia a publicat observatiile acumulate in lucrarea Following the Equator.

In 1893 a murit de meningita fiica sa, Susan, in 1904 murea si sotia, apoi in 1909, o alta fiica, Jane. A publicat in 1889 un roman pesimist, The Man that Corrupted Hadleyburg. Mark Twain a murit la 21 aprilie 1910, in Redding, Connecticut.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.