Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Grecia necunoscuta - Crezi ca stii totul despre Grecia ?
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia - Muntele Atos si manastirile lui
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Documentarul care a socat Grecia
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocurile Olimpice din Grecia antica
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia: secretele trecutului
1.287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pitagora: matematicianul care a reformat Grecia antica
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA MATEMATICII.
138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciunul in Grecia
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  8 MOTIVE PENTRU CARE NU ERA USOR SA FII SPARTAN
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pavlopetri, Grecia
948 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Pantheonul - Grecia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2013  Adauga la favorite 1.026 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Construit intre 436-447 i.Hr., ridicat pe Acropole, la Atena, construit din marmura de Pentelic, impunator prin forma si proportii, Parthenonul avea doua incaperi: intr-una se afla imensa statuie a Atenei Parthenos, iar in cealalta se pastrau tezaurul atenian si cel al Ligii de la Delos.

Templul, doric, peripter, de 69 m lungime si 30 m latime, era decorat, sub indrumarea lui Fidias, cu frize si metope, pe frontoane fiind reprezentate nasterea Atenei si cearta dintre zeita si Poseidon. In 1971 un raport UNESCO alerta guvernul elen in legatura cu grava amenintare ce planeaza asupra templului.

Cutremurele, ploile, vintul si alaturi de ele razboaiele, neglijenta, "restaurarile", milioanele de turisti si mai ales poluarea au concurat de-a lungul secolelor la distrugerea vestigiilor antice incit e o adevarata minune faptul ca Parthenonul mai exista, chiar asa fara acoperis, cu treptele si coloanele fisurate.


In ceea ce-l priveste, Korres a ales: va fi templul din secolul al V-lea, secolul de aur al Atenei. Un Parthenon diferit de cel pe care-l vad azi turistii si pe care-l cunoastem cu totii: marmura era pictata in culori vii, inauntru trona, impunatoare, statuia din marmura, aur, fildes si pietre pretioase a Atenei Parthenos, zeita fecioara.

Capodopera lui Fidias avea 12 m inaltime; o cunoastem datorita mai multor copii, cea mai apropiata de original fiind descoperita la Varvakion. M. Korres nu doreste sa repete greselile trecutului; pentru el, reconstituirea Parthenonului lui Pericle inseamna restaurarea a ceea ce exista si inaltarea numai a fragmentelor de marmura aflate pe sol al caror amplasament poate fi stabilit cu certitudine.

Blocurile ce lipsesc vor fi inlocuite cu marmura noua, asemanatoare cu marmura de Pentelic. Fiecare bloc de marmura a fost si este demontat, catalogat, apoi remontat, la fel si fragmentele ce zac in jurul templului (50 000 dintre ele — de 4 ori mai multe decat cele ramase in picioare — au fost deja repertoriate). Fragmentele de friza si statui vor fi expuse in muzeul Parthenonului si vor fi inlocuite cu copii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.