Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Constantin Brancusi
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Memoria artei: Gheorghe Anghel-Documentar-TVR
680 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O expozitie indelung asteptata - Liviu Lazarescu ian2017
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  - Cele mai mari picturi din lume - S01 EP09
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ansamblul sculptural de la Targu Jiu
1.596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Istoria sunetului punk al rebeliunii
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raiders of the Lost Art | Episode 1
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Artei: Mesopotamia si Egiptul Antic (episodul 2)
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Schema liniara a unei propozitii- clasa a patra
3.956 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Artei (episodul 1) - Arta Preistorica
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Brancusi - "Calea Eroilor" / Istoria unei capodopere

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 09.02.2013  Adauga la favorite 2.005 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
BRANCUSI - CALEA EROILOR - ISTORIA UNEI CAPODOPERE

Horia Muntenus este un scriitor clujean care a realizat un documentar inedit despre ansamblul funerar din centrul orasului Targu Jiu, inchinat eroilor care si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial.

Filmul, care a fost lansat la 56 de ani de la moartea marelui artist, se numeste „Calea Eroilor - Istoria unei capodopere". Un film documentar care aduce o contributie substantiala la cercetarea operei lui Constantin Brancusi“

Daca prima parte a documentarului a fost prezentata anul trecut la Cluj-Napoca, Iasi si Craiova, a doua parte a fost deja proiectata la Bistrita si Baia Mare.

Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinita (cunoscuta sub denumirea de Coloana Infinitului) sunt sculpturi simbolice despre care criticii spun ca fac parte dintr-un sanctuar modern facut dupa cele arhaice.

Un sondaj a aratat ca ansamblul de sculpturi din Targu Jiu, care a fost inclus in patrimoniul UNESCO si care este singura opera a lui Constantin Brancusi in aer liber, a fost declarat cel mai iubit simbol al romanilor.


Reporterul „Adevarul“ i-a luat un interviu regizorului Horia Muntenus care povesteste despre zecile de ore de munca care stau in spatele acestui film si despre greutatile intampinate, toate cu o voce plina de pasiune si admiratie fata de marele Brancusi.

Ce cuprinde partea a doua a documentarului?

Partea a doua a filmului "Calea Eroilor" se refera la momentele dramatice ale demantelarii Coloanei Infinite din 1996, cu tendina inlocuirii ei cu un fals si instrainarea originalului. Se mai refera la opozitia triumfatoare facuta, intre 1996 - 2000, acestui demers urat si la restaurarea, din anul 2000, a monumentului. Sunt surprinse cateva episoade care reflecta starea de lucruri din jurul monumentului de la Targu Jiu din zilele noastre.

Cat de greu a fost sa faceti rost de informatii?

„Calea eroilor - istoria unei capodopere" este un film documentar in care rolul gazetarului de investigatie a fost unul pregnant. Am facut o ancheta jurnalistica in care au fost intervievate, in film, 22 de persoane.

Ancheta jurnalistica s-a desfasurat, cu precadere, pe subiectele legate de evenimente petrecute acum aproximativ 20 de ani, in conditiile in care ele fusesera determinate de interese uriate, de ordin financiar in primul rand, cu interventii, ale celor implicati, la nivelurile de varf ale mediilor politice.
Aceste interese, se va vedea in partea a doua a filmului, atingeau influenta directa a presedintelui statului de atunci, Ion Iliescu.

Tocmai de aceea, a gasi martori, si pe cei implicati, si a-i convinge sa vorbeasca despre acele lucruri, nu a fost usor, dimpotriva.

Am intampinat piedici de tot soiul - nu le voi putea enumera, aici. Nu am obtinut doar declaratii absolut naucitoare, cat si documentele si probele care demonstreaza atentatele, din acea vreme, impotriva monumentului brancusian, documente de exceptie. Fotografii senzationale si inscrisuri stampilate care demonstreaza cat de absurd se prezenta atunci situatia si cat de hilara.

Filmul este de un spectacular zdrobitor si aceste documente inedite descriu dramatismul pericolulului prin care a trecut existenta unui simbol artistic si filosofic care inca uimeste lumea intreaga.
Am avut instrumentele realizarii acestui film. Nu despre asta e vorba in dificultatea realizarii lui. Sunt aproape 100 de ore de filmare din care peste 60 de ore de filmare in interviuri. Cred ca va dati seama ce a fost in montaj. Semnez montajul acestui film.

Proiectiile primei parti a documentarului au fost urmate si de discutii cu spectatorii. Care au fost reactiile spectatorilor?

Este un film cutremurator, drama este bine transmisa, din moment ce aceste emotii sunt cuprinse in mesajele pe care publicul le intelege si le traieste; pentru ca oriunde l-am prezentat, la Cluj, la Iasi, la Bistrita, publicul a ramas vadit marcat.
Am folosit simboluri pentru scenele artistice ilustrative: actorii - Nucu Pandrea, Cristian Naum, Viorela Grofum Cosmin Brehua, George Draghescu, Florin Raul Marian - au realizat lucruri de exceptie.

Un plus este alcatuit de vocile de aur ale lui Vasile Tomoiaga (vocea naratorului) si Nucu Pandrea (vocea care lectureaza aforismele lui Brancusi). Un plus este dat de muzica filmului, special compusa si interpretata de muzicienii Mircea Suchici, Nucu Pandrea, Cristian Ciomu si Delia Craciun.

Un minus al filmului este faptul ca vorbeste despre ceea e nu ar fi trebuit sa se intample in viata acestui monument si ca descrie o realitate pe care unii ar refuza-o. Plusuri sunt contributiile fostului ministru al Culturii Ion Caramitru, salvatorul decizional al integritatii monumentului, participarea la interviu a domniei sale.

In film a raspuns intrebarilor doamna inginer doctor Doina Frumuselu, care a avut un rol important in deciziile pozitive ale vremii pentru pastrarea integritatii acestui monument, cea care a inaintat proiectul, respins de autoritaile complice la actul salbatic, de restaurare a Coloanei fara demantelare.

Sunt evocati regretasii brancusiologi Barbu Brezianu, Ion Pogorilovschi si Dumitru Daba precum si poetul Nicolae Diaconu - cei care au opus rezistenta planurilor de instrainare a Coloanei fara Sfarsit - memoriei lor am dedicat acest film. Sigur, cercul acesta de rezistenta le-a inclus pe doamnele Sorana Georgescu Gorjan (fiica inginerului care a raspuns din punct de vedere tehnic pentru edificarea din fonta si otel a Coloanei, Stefan Georgescu Gorjan), Nina Stanculescu (exceptional istoric si critic de arta).

Am avut sprijinul jurnalistilor Andra Dumitrescu, Sorin Calugarita si Narcis Daju, al profesorului universitar Paul Popescu, si al arhitectului Iulian Camui.

Unde intentionati sa prezentati filmul?

Filmul a fost realizat filmul gratie sprijinului unui om special, domnul Ioan Socea. Impreuna cu dumnealui si cu maestrul Nucu Pandrea vom vedea cum va fi difuzat pe televiziune. Filmul trebuie vazut. Il voi prezenta oriunde se va putea, in fiecare ora unde se va dori asta.

Ma gandesc sa iau o pauza si sa fac un film al filmului. Am simtit solidaritatea. Suntem un manunchi de oameni solidari - asta am simtit si simt.

Si chiar daca uneori mi-a dat tarcoale si gandul ca, in Romania, daca vrei sa te sinucizi, spui adevarul despre ceea ce se intampla, am redescoperit perenitatea ideii nobile ca adevarul e singura solutie a vietii noastre.

Apara autoritatile locale patrimoniul asa cum ar trebui?

In ciuda presiunilor pe care le-am facut asupra administratiei de la Targu Jiu ca sa se faca lucrari de intretinere a ansamblului "Calea Eroilor", cred ca primarul municipiului Targu Jiu, domnul Florin Carciumaru, este un om de buna credinta.

Dar dumnealui are o problema reala acolo: absenta oamenilor competenti.
Sunt o gramada de paraziti pe Centrul Cultural "Constantin Brancusi" de acolo. La un moment dat, primarul Carciumaru imi spunea ca se gandeste, de multa vreme, sa aduca la Targu Jiu specialisti din tara, insa nu merge nimeni sa preia acest Centru, fiindca nu e ca la transferul jucatorilor la cluburile de fotbal.
I-am reprosat primarului de acolo ca tot numeste la conducerea Centrului "ciocoflenderi", cum le-ar spune Florin Piersic. Si tot schimba la ei, si tot cauta solutii si ei vin in sir.

Orasul Targu Jiu are in Monumentul lui Brancusi un plaman urias. Cu toate astea, orasenii de acolo nu au aer. Se asfixiaza.
Inchipuiti-va ca acest monument ar fi situat la noi, in Cluj, nu pentru ca a fi partizanul special al patriotismului local... dar daca ar fi situat la Miskolc ori in vreun orasel spaniol, fie el turc sau islandez, rusesc sau grecesc... ca sa nu zic american, unde Brancusi este mai iubit si mai respectat decat chiar in Franta...

… Dar ii admir si ii pretuiesc pe cei care lupta pentru ce a mai ramas din bruma de demnitate sperata. In ciuda tuturor aparentelor, traim intr-o tara libera.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.