AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Memoria artei - Gh. Anghel; documentar despre personalitatea sculptorului Gheorghe Anghel;
Gheorghe D. Anghel (n. 22 august 1904, Turnu Severin, Romania – d. 9 aprilie 1966,] Bucuresti, RS Romania) a fost un sculptor roman.
Dupa ce frecventeaza la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti cursurile sculptorului Dimitrie Paciurea, Anghel isi definitiveaza formatia la Paris (1924-1937) sub indrumarea lui Antoine Injalbert. Aici are ocazia sa viziteze atelierul lui Brancusi si face studii in muzee si expozitii, fiind interesat de monumentele vechii arhitecturi si sculpturi franceze. Gustul pentru formele riguroase si expresive ii este alimentat de zestrea artistica romaneasca primita prin lectiile lui Paciurea, de patrimoniul cultural medieval francez, ca si de preocuparile artistilor neoclasici sau de arta unor sculptori francezi moderni ca Rodin, Bourdelle, Maillol, Despiau. Astfel de filiatii culturale la care ajunge pe calea propriilor sale convingeri il vor face sa evolueze pe un alt drum decat Brancusi. Anghel nu respinge experientele impresionismului in sculptura, nu considera ca "impur" modelajul incarcat de senzatii. El pastreaza in portret - gen ce l-a preocupat intreaga viata - un ideal clasic, in sensul structurii durabile a fiintei umane, al unei robusteti interioare de nedezmitita claritate.
Viziunea sa realista a perenitatii il face sa lucreze in general in bronz si numai foarte rar in piatra (bustul lui Enescu de la Ateneul Roman). Amestec de austeritate si spontaneitate, operele sale au in ele o atitudine solemna, departe insa de grandilocventa.
Capodoperele sculpturii sale sunt statuia lui Theodor Pallady, aflata in colectia muzeului din Craiova, si statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman.
Realizator Radu Gaina