Istoric
Hamsterul sirian (Mesocricetus auratus) este cunoscut si sub denumirea de hamster auriu, datorita coloritului exemplarelor care traiesc in libertate, sau hamster comun, datorita faptului ca este specia cu cea mai larga raspandire.
Un zoolog care se afla in calatorie in Siria, in anul 1930, a descoperit intr-o vizuina puii unui hamster auriu si a transportat 3 dintre ei in Europa. In prezent, dintre toate speciile de rozatoare, hamsterul auriu detine suprematia popularitatii ca animal de companie.
Descriere fizica
Un exemplar adult masoara intre 15 si 17,5 cm lungime, are coada scurta, iar picioarele nu sunt acoperite de blana. Muschii obrajilor il ajuta sa stocheze si sa transporte hrana si asternut, in cantitati ce pot atinge dublul greutatii sale.
Mutatiile genetice recente au condus la aparitia unei bogate varietati de culori si nuante: auriu cu pantec negru, galben, gri, culoarea scortisoarei, liliachiu, albino, alb cu ochii rosi, alb cu ochii negri, negru, ciocolatiu, tortoiseshell, etc.
Alte tipuri de hamster sirian sunt hamsterul cu par scurt, hamsterul cu par lung si rex coat.
Caracter si comportament social
Acest hamster este solitar si, de aceea, in cazul in care aveti mai multe exemplare, este indicat ca dupa varsta de 8-10 saptamani sa le separati, pentru a evita eventualele lupte, ce se pot incheia cu rezultate tragice.