Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Frida Kahlo: Viata unui artist -
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa simt durerea lui Frida Kahlo (partea a 2-a)
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa simt durerea lui Frida Kahlo (partea a 3-a)
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In cautarea Fridei Kahlo
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa simt durerea lui Frida Kahlo (Partea 1)
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Artemisia Gentileschi
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mary Cassatt: Viata unui artist
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria sunetului punk al rebeliunii
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portretul unei tinere femei-Sandro Botticelli,
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Artei: Mesopotamia si Egiptul Antic (episodul 2)
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Frida Kahlo - Istoria unei femei rebele

 
 
 
 
 
Adaugat de alin 31.01.2013  Adauga la favorite 2.270 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Frida Kahlo - Istoria unei femei rebele


Frida Kahlo (n.6 iulie 1907, Coyoacan, Mexic – d.13 iulie 1954) a fost o pictorita care ocupa un loc central in arta picturala mexicana. Opera sa, extrem de originala, poate fi situata la confluenta mai multor curente: simbolism, realism, suprarealism, expresionism, prezentand si puternice influente ale artei indigenilor din Mexic.


Temele sale predilecte au fost autoportretele si durerea care a insotit-o de a lungul intregii sale vieti.
Mama artistei, Matilde Calderon y Gonzalez, de origine mexicana, cu radacini indigene, a fost de asemenea pictorita. Tatal, Carl Wilhelm Kahlo, nascut in Pforzheim, Germania, artist fotograf si pictor totodata, era un emigrant care provenea dintr-o familie de evrei germano-maghiari.

La varsta de 8 ani s-a imbolnavit de poliomielita care i-a afectat grav dezvoltarea piciorului drept. A facut studii stralucite pregatindu-se pentru o cariera in medicina. Destinul a facut probabil sa se intalneasca cu marele pictor muralist mexican Diego Rivera, care executa o lucrare la scoala unde studia ea, si care atat de mult a impresionat-o, incat se lauda colegelor ca o sa faca un copil cu acesta.


Avea atunci 15 ani, iar Diego era cu 20 de ani mai mare, fiind un pictor consacrat. La varsta de 18 ani sufera insa un grav accident de autobuz, care-i va afecta intreaga viata, aceasta transformandu-se intr-un lung sir de spitalizari si operatii. S-a naruit acum si sansa de a avea copii. Dar de acum incolo
incepe sa se preocupe serios de pictura, in care a initiat-o tatal sau de care a legat-o un puternica afectiune.


Aceasta munca facuta din pasiune, a ajutat-o sa treaca peste toate suferintele fizice indurate. Se angajeaza si in politica, de partea stanga a baricadei, inscriindu-se in partidul comunist. Lupta de asemenea pentru emanciparea femeilor din Mexic, chiar ea fiind un exemplu prin afisarea libertatii sale de femeie moderna si chiar a bisexualitatii sale (are legaturi amoroase cu celebra fotografa Tina Modotti si cu cantareata mexicana Chavela Vargas). In aceasta perioada, probabil la o intrunire politica, il intalneste pe Diego Rivera, militant de stanga si el. Pasiunea se dezlantuie si in anul urmator se casatoresc. Se stabilesc, dupa o perioada, in Coyacan, in “Casa albastra", casa parinteasca a Fridei, in care aceasta isi va petrece restul vietii si care dupa moartea sa va deveni muzeu memorial.


Casa albastra in Coyoacan, unde Frida Kahlo si Diego Rivera au trait intre 1929-1954
Din 1930 urmeaza o perioada de peregrinari intre Mexic si SUA, unde Rivera a primit mai multe comenzi.

Incearca sa aiba copii, dar renunta dupa trei avorturi. Descopera o legatura amoroasa intre Diego si sora sa preferata si hotaraste sa se izoleze, mutandu-se intr-un mic apartament pentru cateva luni, in care si ea a avut mai multe legaturi extraconjugale. Totusi atractia dintre cei doi artisti e mai puternica si in scurt timp cuplul se reface.


In 1937 Rivera reuseste sa obtina azil politic pentru Trotky, alungat de Stalin, iar acesta va fi gazduit, impreuna cu sotia sa, in “casa albastra" din Coyoacan. S-a infiripat o legatura amororoasa, pasionala se pare, intre Frida si exilatul rus. In 1940 Trotky e ajuns de ura lui Stalin si este asasinat. In 1938 are prima expozitie personala la New York si in urma succesului calatoreste la Paris pentru alta expozitie in 1939. Cunoaste aici multi artisti, suprarealisti in special, cu toate ca nu s-a revendicat niciodata din acest curent, si in mediul artistic al Parisului apar si legaturi amoroase care dau frau liber sexualitatii sale ambivalente. In 1939 divorteaza de Rivera, dar dupa numai un an se recasatoresc.


Cu trecerea timpului sanatatea i se agraveaza din ce in ce mai mult. Suporta sapte operatii succesive, durerile devin insuportabile si devine aproape imobilizata in pat, incorsetata in metal. Impotriva sfatului medicilor picteaza in continuare si chiar mai gaseste resurse sa militeze pentru aspiratiile sale politice.

Traieste pentru a-si vedea prima expozitie in tara natala, la vernisajul careia a fost adusa cu ambulanta de sotul sau si instalata in patul sau preferat, cu baldachin. A decedat la scurt timp dupa aceasta.


Opera Fridei Kahlo ocupa azi un loc important in pictura mexicana si mondiala. Cele aproximativ 150 de tablouri care o compun se afla raspandite in muzee si colectii particulare din Mexic, SUA si Europa.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.