Staurolitul este un mineral special, deoarece cristalele sale au o macla caracteristica foarte cunoscuta si apreciata sub forma de cruce.
Culoarea sa este bruna sau rosiatica, ori neagra-maronie. Maclele spectaculoase stau la originea numelui staurolitului, anume din limba greaca, unde stauros inseamna ,,cruce''.
A fost identificat pentru prima data ca mineral de sine statator in anul 1792.
Cu toata ca stim ca staurolitul poate face macle minunate, aceasta nu este o regula. ,,Bratele" crucii se pot afla si sub alt unghi in afara de cel de 90°, ca de exemplu, de 60°.
Bineinteles, datorita formelor cristalelor maclate, lumea a folosit mereu staurolitul ca un ornament pentru credinciosi; fiind slefuite, cristalele maclate par a fi cruci perfecte. Totusi, astazi staurolitul nu este folosit la ornamente, decat in cazul descoperirii unui cristal rar, ce poate arata bine slefuit.
In ciuda maclelor frecvente, staurolitul se gaseste ca si restul mineralelor, ,,singur'', sau in agregate masive formate din granule compacte sau forme neregulate.
Staurolitul poate fi recunoscut foarte usor, in primul rand dupa cristalele maclate. O alta proprietate, prezenta la silicati, dar nu in toate cazurile, este duritatea, care, la mineralul cu pricina, este ca a cuartului sau mai mare cu jumatate de grad pe scara Mohs. Bineinteles, el poate fi zgariat de minerale mai dure.