De nenumarate ori ai vazut acest turn la televizor sau pe imagini: simbolul Parisului, cunoscut aproape de fiecare locuitor de pe planeta noastra.
El a fost construit in indepartatul 1889 in calitate de bolta de intrare la o expozitie internationala si a fost conceput ca o constructie temporara. Insa, dupa cum se stie, nimic nu este mai permanent decat ceva vremelnic.
Probabil astfel gandea si Gustave Eiffel: el a avut grija ca in turnul de 300 de metri sa se poata… trai!
Putini oameni stiu ca in varful lui se afla un mic apartament, pe care inginerul l-a amenajat confortabil si deseori invita acolo oaspeti.
Se cunoaste faptul ca oamenii, care aflau despre aceasta locuinta minunata, ii propuneau lui Eiffel sume mari pentru inchirierea ei. Insa inginerul refuza aceste oferte: in locul profitului banesc el prefera sa aiba posibilitatea de a se relaxa si a reflecta asupra vietii. Pai, cum sa renunti la asa ceva, aflandu-te deasupra intregului Paris!
Parizienii il invidiau foarte mult pe proprietar si il rugau sa-i lase sa petreaca macar o noapte in uimitorul apartament, dar Eiffel era de neinduplecat. Totusi, acest lucru nu il impiedica sa-i invite in vizita pe membrii guvernului, pe alti inventatori si pur si simplu pe prietenii sai.
Acum in apartament au realizat o scena, care repeta intalnirea semnificativa ai lui Eiffel cu Thomas Edison, care a avut loc pe 10 septembrie 1899. Ei au discutat aproximativ 10 ore, s-au delectat cu coniac si trabucuri scumpe.
Trebuie sa mentionam ca in apartament s-au pastrat toate trasaturile acelei perioade: Eiffel a reusit sa ridice acolo chiar si un pian. Peretii erau decorati cu tapete, pardoseala era acoperita cu covoare, in colturi se afla mobila, care corespundea modei din acea epoca. De asemenea, in locuinta se afla si un mic dormitor. Oricum, acum se poate vizita acest loc.
Recent in turn a mai aparut un apartament contemporan. El se afla cu cateva etaje mai jos. Patru oameni au putut sa stea in el o zi, insa pentru aceasta ei au trebuit sa devina castigatorii unui concurs special. In apartamentul splendid sunt doua dormitoare, o bucatarie si o gradina de iarna cu geamuri panoramice.
Cine n-ar vrea sa traiasca acolo!
Trebuie sa spunem ca parizienii erau nemultumiti de construirea turnului. Ei considerau ca el va „presa" arhitectura originala.
Printre protestatari era si Guy de Maupassant, care, apropo, lua cu regularitate pranzul in restaurantul situat la primul etaj al acestui turn. Cand a fost intrebat de ce procedeaza astfel, daca turnul nu-i place, el a raspuns: „Acesta este unicul loc din Paris, din care el nu este vizibil!"