Toate pietrele pretioase rosii se chemau initial carbunculi, inclusiv spinelul, care si-a primit denumirea mult mai tarziu. Spinelul este marele impostor din istoria pietrelor pretioase: multe rubine din coroanele regale din intreaga lume sunt de fapt spinel rosu. Cel mai adese intalnit de culoare rosie sau roz, spinelul este mai putin intalnit in varianta albastra, violet sau alte culori. Deoarece spinelul sintetic este destul de comun in bijuterii, majoritatea oamenilor nu stiu ca exista si o piatra pretioasa naturala.
In Myanmar (Burma), de unde sunt minate pietre de cele mai frumoase culori, spinelul a fost recunoscut drept o piatra diferita inca din 1587. In alte tari, secole mai tarziu, confuzia persista.
Spinelul este mai rar decat rubinul sau safirul, pietrele cu care este confundat cel mai adesea. Pretuit acum pentru frumusetea sa proprie, spinelul este favoritul dealer-ilor de pietre pretioase si a colectionarilor datorita stralucirii sale, a duritatii si a gamei de culori spectaculoase. Este mult mai accesibil decat culorile echivalente la rubin sau safir.
Cea mai cautata culoare a spinelului este un rosu intens, rival al rubinului. Cel mai adesean, spinelul se gaseste in nuante pastel de roz si purpuriu. Spinelul se gaseste si in varianta albastra, colorat cu cobalt, dar aceasta culoare este foarte rara. Pietrele spinel in rosu si albastru sunt cele mai valoroase, urmate nuantele pastel.
Spinelul este taiat cel mai adesea in forma ovala, rotunda sau pernita.
Spinelul are o duritate de 8 pe scala Mohs, fiind potrivit pentru toate tipurile de bijuterii.
Curatarea spinelului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.