Sunt mai multe teorii referitoare la aparitia rasei Beagle. Una dintre ele precizeaza ca preocuparea pentru dezvoltarea acestei rase s-a manifestat pentru prima data in Anglia, in secolul al XVI-lea. Regina Elisabeta I (1533-1603) a indragit foarte mult o varietate de talie mica a acestei rase, asa numitii "Pocket Beagle", din care crestea o intreaga haita. Si astazi, varietatea mai mica a rasei (exemplarele pana in 25 de centrimetri inaltime la greaban) poarta numele reginei. De-a lungul secolului al XVII-lea rasa a suferit modificari prin incrucisarea cu exemplare de Terrier Englezesc.
O alta teorie sustine ca primul Beagle a aparut in Grecia Antica, in jurul secolului al V-lea I.H. Primele atestari apar in scrierile lui Xenophon care mentiona folosirea unui caine la vanatoarea de animale mici, adulmecandu-le. Istoria lor continua odata cu aparitia romanilor, care au pretuit acesti caini si care i-au raspandit pe teritoriul intregii Europe, in special in zonele care astazi apartin de Imperiul Britanic. In Anglia, William Cuceritorul ar fi adus primul caine Beagle, pe numele sau Talbot, prin secolul XI. Primele informatii precise despre aceasta rasa apar in secolul al XVI-lea.
Descriere fizica
Un caine de talie medie, bine proportionat si cu o linie corporala cursiva, eleganta. A mostenit un trunchi compact si musculos de la cainii Terrier. Are blana cu parul scurt, des si aspru. Culori: ca ale Copoiului, bicolor (alb si rosu in diferite nuante; gri-albastrui cu pete negre) sau tricolor (baza alba, capul si spatele maroniu-roscat si o sa neagra). Coada este puternica, potrivit de lunga, tinuta arcuit in sus, ca o sabie.
Personalitate
Prietenos, jucaus si sociabil, accepta usor strainii si se impaca bine cu copiii. Trasaturile placute de caracter au inspirat personajul de desene animate Snoopie din serialul "Peanuts", declarat cel mai popular personaj canin.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Nu are mari pretentii, dar trebuie hranit cu produse de inalta calitate. Se preteaza atat la hrana uscata, cat si la hrana umeda si semi-umeda (din conserva). Naparleste pe toata durata anului, destul de consistent, cu accent la schimbarea sezoanelor. Sunt caini robusti, rezistenti, fara probleme deosebite de sanatate. Cataracta, o boala considerata ereditara la aceasta rasa. Manifesta uneori afectiuni ale coloanei, pe care o pun deseori la incercare, fiind atletici si plini de energie.
Conditii de viata
Are nevoie de multa miscare si exercitii, este vioi, energic, alert. Poate fi crescut intr-un apartament, dar cu conditia unui program bogat si variat de miscare oferit zilnic. Latra mult, ideal este sa fie crescut intr-o casa cu o curte larga, imprejmuita. Se lasa dus de instincte si pleaca dupa miros, trebuie supravegheat indeaproape.
Dresaj
Sunt caini independenti si destul de incapatanati. Sunt inteligenti, dar se concentreaza destul de greu pe durata exercitiilor. Necesita un dresaj ferm si intensiv. Dresajul de obedienta si stoparea tendintei de a latra sunt prioritare.
Utilitate
Sunt animale de companie revigorante si vesele. Fac o figura frumoasa in familiile cu copii de varste mici. Nu sunt recomandati persoanelor mai sedentare sau cu un program aglomerat. Prezinta instincte de vanatoare bine conservate, cu dresajul potrivit pot fi folositi si la aceasta activitate.