Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  5 Sfaturi de sanatate mentala
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 sfaturi pentru un somn odihnitor in timpul pandemiei
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SECRETUL pentru a depasi rapid virozele, gripa si raceli
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi medicale pentru Craciun!
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 alimente utile in BOLILE DE INIMA - sfaturi nutritie
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru indigestiile alimentare de sarbatori
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce inseamna postul intermitent
751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru sanatate orala
506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum putem vindeca rinichii cu bicarbonat de sodiu |
740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REMEDII NATURISTE PENTRU OTITA LA COPII
879 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Sfaturi de iarna pentru sanatate!

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2012  Adauga la favorite 1.341 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Iarna isi intra in drepturi, fie ca vrem, fie ca nu... Acest lucru inseamna ca, de acum incolo, ne vom confrunta nu doar cu frigul, raceala si zapada (sa speram ca anul acesta ne va binecuvanta sarbatorile si cu zapada), ci si cu racelile si neplacerile inerente anotimpului rece. Nu dispera! Cel mai bine este sa cunosti riscurile la care te expui si sa eviti anumite lucruri care te pot imbolnavi cat ai zice... iarna!

Raceala, o adevarata "durere de cap"...

Mai bine de 100 de virusuri pot cauza aparitia racelii, cea mai frecventa boala de care sufera omul, astfel incat prea putine persoane reusesc sa scape de aceasta neplacere doar prin evitarea expunerii la unul dintre aceste virusuri. In Statele Unite ale Americii, majoritatea persoanelor sufera in jur de trei raceli pe an.

O data ce patrunde in organism (de regula, "portile de intrare" le reprezinta nasul sau gura), virusul racelii se multiplica, cauzand o serie de simptome: gat rosu, stranut, nas "curgand", ochi cu privire tulbure si inlacrimata, dureri, febra moderata, congestie nazala si tuse. O raceala "obisnuita" dureaza, de obicei, o saptamana sau doua.

Cele mai bune modalitati de a trata o raceala sunt: sa iei un calmant usor, daca durerile de muschi si de oase sunt ceva mai puternice, sa eviti activitatea inutila, sa te odihnesti cat mai mult posibil si sa bei foarte multe lichide, in special sucuri de fructe naturale, cunoscute pentru aportul lor de vitamine. Remediile pentru tuse si raceala sunt foarte bune si pot ameliora durerile, in cazul in care boala s-a instalat deja, dar nu pot preveni, vindeca sau chiar scurta "parcursul" racelii.

Trebuie sa stii faptul ca nu exista nici un vaccin care sa te impidice sa "iei" raceala, insa exista alte cai prin care poti evita sa te imbolnavesti. Dintre acestea, amintim: pastrarea unei imunitati crescute a organismului, cu ajutorul unei nutritii adecvate, odihna, somnul si o serie de exercitii fizice care te vor ajuta sa fii in forma, indiferent de anotimp!

Foarte important este ca in locuinta ta sa existe suficienta umiditate - aerul uscat al aparatului de aer conditionat face ca membranele mucoase ala nasului si ale gatului sa se usuce, la randul lor, ceea ce va duce la "fisuri", o adevarata invitatie pentru virusuri, pentru a-ti "invada" organismul!

De asemenea, evita contactul direct cu persoanele care manifesta deja simptomele bolii si spala-ti mainile frecvent.

Gripa, o boala care creeaza probleme...

Gripa este o infectie respiratorie contagioasa, care nu prezinta un pericol real, pentru marea majoritate a oamenilor. Desi nu reprezinta o amenintare, gripa face din ce in ce mai multe ravagii in intreaga lume, iar pentru persoanele in varsta, copii, precum si pentru cele care au probleme cronice de sanatate, gripa poate duce la complicatii nedorite, cum ar fi pneumonia.

Adesea, simptomele gripei apar brusc, in jur de trei zile de la expunerea la virus: febra, frisoane, tuse, gat rosu si dureros, secretii nazale abundente, dureri ale spatelui, bratelor si picioarelor. Desi acestea sunt similare cu cele cauzate de virusul racelii, simptomele gripei sunt mult agravate si tind sa dureze mai mult timp. Crampele abdominale, senzatia de voma sau simptomele diareei, elemente care caracterizeaza ceea ce numim, in mod obisnuit, "gripa intestinala", nu insotesc si acest tip de boala.

Gripa este extrem de contagioasa si, daca la acest virus este expus un membru al familiei tale sau al comunitatii din care faci parte, nu exista un mod practic in care sa eviti expunerea la virusul respectiv. Odihna la pat, un calmant usor pentru dureri si foarte multe lichide reprezinta un tratament adecvat. Bineinteles, nu discutam aici despre tipurile grave de gripa, care duc aproape automat la complicatii nedorite.

Trebuie sa tii cont si de acest sfat: daca unui copil sau unui adolescent nu ii este recomandat de catre un medic, nu trebuie sa i se prescrie aspirina, care poate duce la anumite complicatii. In schimb, este recomandata utilizarea unei alte medicamentatii ajutatoare, care nu contine aspirina. Antibioticele nu sunt eficiente in cazul virusului gripei.

Vaccinurile antigripale, desi nu sunt intotdeauna eficiente in prevenirea bolii, reduc cu siguranta severitatea simptomelor si protejeaza organismul de complicatiile pe care boala le poate dezvolta. Vaccinurile sunt recomandate persoanelor cu varste peste 65 de ani si celor care sufera de probleme cronice de sanatate, cum ar fi bolile de inima, probleme respiratorii, boli renale, diabet, anemie sau alte afectiuni care slabesc sistemul imunitar al organismului. Bebelusii, copiii si tinerii pana la varsta de 18 ani care urmeaza un tratament pe termen lung cu aspirina pot face si ei acest vaccin antigripal. Persoanele alergice la oua sau care au febra ridicata ar trebui sa evite sau sa amane efectuarea acestui vaccin.

Vaccinul antigripal este eficient doar pe durata unui an, iar virusurile variaza de la an la an, suferind diferite mutatii. Tocmai de aceea, este necesar ca vaccinul sa se repete in fiecare an, inainte de declansarea sezonului gripei. De regula, acest sezon incepe in luna noiembrie-decembrie si poate dura chiar pana in luna aprilie. Vaccinul trebuie administrat devreme, deoarece dureaza pana la doua saptamani pana cand organismul isi dezvolta o imunitate completa. Totusi, chiar si un vaccin facut in luna ianuarie te poate proteja de o revenire spectaculoasa a virusului gripei...

Hipotermia, o problema reala a iernii...

Hipotermia reprezinta o scadere a temperaturii corpului - sub 35 de grade Celsius - care poate fi fatala, daca nu este detectata si tratata corespunzator la timp. Valoarea normala a temperaturii corpului uman este cuprinsa intre 36-37 grade Celsius.

Hipotermia este o afectiune de care poate suferi oricine, insa persoanele in varsta sunt cel mai des afectate de aceasta, deoarece organismul lor nu se adapteaza foarte repede variatiilor bruste de temperatura. In plus, varstnicii adesea nu isi dau seama de faptul ca organismul lor sufera in mod gradual de o scadere de temperatura.

Afectiunea apare, de regula, dupa o perioada de timp, de la o zi pana la cateva saptamani, si chiar temperaturile din interiorul locuintei, ceva mai scazute, pot declansa hipotermia. Cea mai buna solutie de prevenire a hipotermiei, in acest caz, in special pentru batranii care locuiesc singuri, este de a ridica temperatura din locuinta.

In momentul in care temperatura corpului scade, vasele de sange se ingusteaza, pentru a preveni pierderea caldurii din organism. Daca temperatura corpului continua sa scada sub 35 de grade Celsius, persoana afectata de hipotermie risca sa intre in coma.

Dintre simptomele hipotermiei, mentionam: lacune de memorie, ameteala, vorbire nedeslusita, o schimbare a aspectului fizic, puls slab, batai ale inimii slabe si o respiratie slabita si superficiala.

Daca sesizezi aceste simptome la unul dintre membrii familiei tale, in special la persoanele in varsta, cheama un doctor sau o ambulanta, care sa duca victima direct la spital. Pentru a preveni o pierdere si mai mare a caldurii corpului, inveleste pacientul intr-o patura calduroasa. O sticla plina cu apa calda sau o patura electrica setata pe minim pot fi asezate pe stomacul bolnavului. Daca victima este constienta, ofera-i mici cantitati de mancare sau lichide calde.

Dintre lucrurile pe care nu trebuie sa le faci sub nici o forma unei persoane afectate de hipotermie sunt: nu ii oferi bauturi alcoolice, nu ii face un dus sau o baie calde, deoarece pot cauza un soc termic. In general, persoanele afectate de hipotermie nu trebuie tratate acasa, ci la spital.

Degeraturile, complicatii grave...

Cel mai mult afectate de degeraturi sunt extremitatile corpului: fata (obrajii, nasul, barbia, fruntea), urechile, incheieturile, mainile si picioarele. Degeraturile pielii sunt albicioase, rigide si se simt mai degraba amortite decat dureroase. Daca petreci foarte mult timp afara, in ger, fii atenta la simptomele degeraturilor si, daca observi astfel de semne, ia masuri imediat!

Pentru tratarea acestei afectiuni, incalzeste in mod gradual partile corpului afectate de degeraturi. Inveleste zona expusa gerului in paturi, pulovere, haine groase etc. Daca nu ai la indemana astfel de accesorii, foloseste-ti corpul pentru a acoperi zona afectata sau plaseaza-ti mainile la subrat. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa apelezi la un medic!

Nu freca zonele degerate ale corpului, deoarece aceasta actiune destul de dura poate deteriora tegumentul. Nu pune zapada pe zonele degerate - pentru ca temperatura sa este sub zero grade Celsius, zapada poate agrava afectiunea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.