1. De ce apar igrasia/mucegaiul si cum pot fi recunoscute inca de la primele semne?
Atat igrasia, cat si mucegaiul reprezinta situatii inestetice si neigienice, provocate de factori precum umezeala sau aerul inchis. Primele semne se observa prin aparitia petelor galbui, ajungandu-se pana la distrugerea stratului de vopsea de pe perete si uneori chiar a tencuielii. Motivele care duc la aparitia aglomerarilor de bacterii pe perete sunt numeroase. Una dintre situatiile des intalnite o reprezinta existenta spatiilor care pastreaza mult timp umezeala, situatie in care peretele nu respira. Exista insa multe alte cauze: slaba iluminare a locuintei, aerul inchis si umed, existenta constanta a vaporilor de apa care se condenseaza pe pereti, fundatiile neizolate.
2. Exista suprafete predispuse la aparitia mucegaiului, a igrasiei?
Favorizeaza aparitia mucegaiului si a igrasiei spatiile care retin umezeala, precum baile si bucatariile si toate incaperile in care se manifesta factorii mentionati mai sus (ex. balcoane, subsoluri).
3. Tratarea suprafetei cu mucegai/igrasie implica renovarea intregii incaperi sau poate fi
curatata doar zona cu problema?
Daca nu este posibila renovarea intregii camere si mai ales daca problemele persista numai pe un anumit perete, predispus la aparitia mucegaiului si igrasiei, se poate trata doar aceasta suprafata cu ajutorul unei solutii antimucegai destinate atat prevenirii aparitiei mucegaiului, ciupercilor, algelor si muschilor, cat si tratarii zonelor deja infestate, nu inainte de a curata stratul de zugraveala sau tencuiala. De asemenea, pentru baie si bucatarie, spatii in care aceste probleme apar frecvent, recomandam utilizarea amorsei si a vopselei specializate, cu rezistenta la mucegai.