Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetatea Liteni
892 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Coliboaia
783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cayo Levantado-Republica Dominicana
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul national Ranomafana-Madagascar
846 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Rembrandt van Rijn-Amsterdam
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Antic Hierapolis
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corvara-Italia
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  'Los Angeles
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dugi Otok, plaja Telascica-Croatia
1.438 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Braulio Carrillo
211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Beius

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.10.2012  Adauga la favorite 806 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Beius (in maghiara Belenyes) este un municipiu situat in estul judetului Bihor, Romania, in depresiunea cu acelasi nume, la poalele Muntilor Apuseni. Orasul se afla la 20 km de Stei si la 62 km de Oradea, resedinta judetului, de unde este accesibil cu trenul. Municipiul este compus din orasul propriu-zis si din localitatea Delani. La recensamantul din 2002, populatia totala a orasului era de 10.996[1] pe o suprafata de 24,66 km².
Prima mentiune cunoscuta a localitatii dateaza de la 1096 (conform atutorului "Scoalele din Beius"), iar ca oras a existat dinainte 1241, dovada fiind ca la 1241 se vorbeste de un district al Beiusului complet pustiit de tatari in timpul invaziilor de la 1241–1246. In documentele din perioada 1291-1242 localitatea apare cu toponimele Benenus, Benens, Belenus, Voyuoda de Bivinis sau Belenyes. Pana la inceputul secolului al XX-lea s-a folosit mai mult denumirea de Bins (si continua sa fie numit asa in graiul regiunii). Documentele atesta ca in secolul al XVIII-lea in orasul Beius si imprejurimi, infloresc agricultura, mestesugurile, comertul, astfel ca spre sfarsitul secolului si inceputul noului secol Districtul Beius cuprindea un targ – Beiusul si 72 de sate.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost ridicata biserica romana unita cu hramul Sf. Dumitru, sfintita in anul 1800 de episcopul Ignatiu Darabant.

Ceea ce a impulsionat in mod deosebit dezvoltarea orasului si ridicarea sa culturala a fost infiintarea in 1828 de catre episcopul Samuil Vulcan a unui gimnaziu roman unit (greco-catolic), devenit in 1998 Colegiul National "Samuil Vulcan". Infiintarea gimnaziului de la Beius a fost un eveniment de mare insemnatate pentru romanii din Transilvania, deoarece a format intelectuali romani care au devenit purtatori ai emanciparii culturale si politice a romanilor transilvaneni.

La 27 noiembrie 1918, in localul Casinei Romane a avut loc adunarea electiva a cercului electoral Beius-Vascau, in care din ordinul Consiliului National Roman Central au fost alesi 5 delegati pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, printre care si beiusenii Ioan Ciordas si Ilarie Crisan.

Dupa primul razboi mondial se impunea ca o necesitate redresarea economica a Tarii Beiusului. Reforma agrara din 1921 a adus unele imbunatatiri, contribuind la dezvoltarea relatiilor de productie capitaliste din agricultura si ameliorand situatia materiala a unei parti a taranimii.

Perioada Dictatului de la Viena a fost dificila pentru orasul Beius care, fiind situat in partea care netransferata Ungariei, a devenit resedinta de judet, unde au fost mutate toate autoritatile si institutiile judetene, cu personalul lor. In plus, a trebuit sa faca fata unui mare numar de refugiati din zonele cedate (Ungariei), in conditiile in care orasul si locuitorii nu erau suficient de instariti. Cu toate acestea, in oras existau comercianti, mici meseriasi, cca. 236 functionari, dispensar, spital precum si institutii publice: prefectura, primaria, judecatoria mixta, comisariatul de politie, perceptia fiscala, garda financiara, ocolul silvic, oficiul PTT, spitalul de stat, gara CFR, regimentul 35 artilerie, biserici, scoli. In oras mai functionau o sala de teatru, cinematograf, hotel, camin de ucenici.

Revolutia din decembrie 1989, a gasit orasul Beius, asa cum a fost, si a si ramas: linistit. Nu au avut loc represalii, nici violente, in 22 decembrie avand loc o adunare populara de amploare in centrul orasului. Ca si primar , a fost desemnat prin vox populi, ing. Laurentiu Dale, iar in curand, prin formarea CFSN-ului, prin participarea reprezentantilor partidelor politice noi sau reinfiintate si a organizatiei de tineret “Forum", orasul a avut si for administrativ. Prin alegerile libere ce au urmat succesiv din 1990, primarii alesi ai Beiusului au fost: Ioan Daraban ( 1990-1992 ), Ion Popa ( 1992-1996 ), Octavian Codreanu ( 1996 -2000 ), Silviu Odobasianu (2000-2004;2004-2008). In prezent, dupa scrutinul din iunie 2008, primarul municipiului este Adrian Nicolae Domocos.
Primari


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.