Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pestera Melisanni- Grecia
1.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Muierilor
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Mamutului -SUA
1.991 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Karpathos- Pestera lui Poseidon
352 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Corbasca
1.391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetie Defileul Crisului Repede
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Diros, Areoppoli, Grecia
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Drogarati
1.279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deer Cave (Pestera Caprioarelor), Borneo, Malaezia
1.335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Cacahuamilpa (Mexic)
1.590 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Pestera Coliboaia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.05.2012  Adauga la favorite 784 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pestera Coliboaia este una din cele mai interesante pesteri din Romania. In ea au fost gasite urme ale omului preistoric si picturi ale acestuia datand din Gravettian sau Aurignacian, 35 000 de ani in urma.
Pestera se afla pe Valea Sighistelului la 5 km amonte de satul cu acelas nume din Judetul Bihor la 560 m altitudine, la 120 m amonte de Pestera Magura.
La Pestera Coliboaia se poate ajunge urmand drumul judetean de la Beius la Sighistel. De aici, pe valea Sighistelului in amonte, se urca 5km pe poteca din partea dreapta a vaii.
Intrarea in Pestera Coliboaia are o forma triunghiulara cu inaltimea de aproximativ 2 m la baza unui perete stincos. Dupa intrare, galeria descendenta initial, ajunge la raul subteran care strabate intreaga pestera. Lipsit de formatiuni in cea mai mare parte, tavanul galeriei coboara de cateva ori pana la nivelul apei formand sifoane greu de depasit. Cea mai importanta zona a pesterii este ultima treime unde peretii sunt impodobiti cu scurgeri parietale iar podeaua si tavanul cu stalactite si stalacmite. Fiind vorba de o pestera activa, cu puncte mai dificile pe traseu, parcurgerea galeriei necesita echipament speologic. Lungimea totala a Pesterii Coliboaia este de 750 m.
In Pestera Coliboaia au fost descoperite la incepuul anului 2010 mai multe picturi ce pot fi incadrate ca apartinand unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, intre 23 000 si 35 000 de ani. Este pentru prima data cand in Europa Centrala se atesta arta parietala asa de veche.
Descoperire a fost facuta de speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Stei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Tociu (Asociatia de Speologie Speowest Arad) si Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad).
Numite si picturi negre ele reprezinta animale, printre care un bizon, un cal, o felina, unul sau doua capete de urs si doi rinoceri parosi. Aici se gasesc de asemenea si cateva gravuri. Pe sol sunt raspandite oase de urs. In timpul sederii in pestera, ursii au zgariat si au lustruit peretii pesterii peste picturi, confirmand autenticitatea lor.
Zona cu picturi din Pestera Coliboaia nu este una accesibila publicului larg si probabil va ramane asa, avand in vedere ca trebuie trecut pe sub apa pentru a ajunge la picturi, zona este sub protectie, inchisa.
O echipa franceza, formata din speologii Marcel Meyssonnier si Valerie Plichon, un paleontolog specializat pe ursul de pestera, Michel Philippe, preistoricul Francoise Prudhomme si doi specialisti in arta de pestera, Jean Clottes si Bernard Gely, au ajuns la picturi la 16 mai 2010 si au atestat autenticitatea acestora. Dupa picturile din Pestera Cuciulat este pentru a doua data cand in Europa Centrala se atesta arta parietala asa de veche.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.