Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Obiective turistice din judetul Satu Mare
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de Locuri superbe din Romania Despre care nu ai auzit
195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suior
754 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viareggio-Italia
1.195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry Doorly Zoo si acvarium ~ Omaha, Nebraska
491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea marina Uminonakamichi Japonia
34 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Shark Reef si acvariul Mandalay Bay
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  World water park Edmonton
1.223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Royal Mare Thalasso, Creta
425 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Huda lui Papara
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Satu Mare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.10.2012  Adauga la favorite 904 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Satu Mare (maghiara: Szatmarnemeti, germana: Sathmar, vechea denumire romaneasca: Satmar) este un municipiu resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Satu Mare, Romania. Are o populatie de 94.948 locuitori in 2012
Descoperirile arheologice din Tara Oasului, Ardud, Medies, Homorod, Lazuri etc. au scos la lumina o multime de dovezi privind asezarile din epoca pietrei si a bronzului; exista, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor tinuturi de catre comunitatile geto-dacice dupa cucerirea romana. Mai tarziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetatile de aparare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), dupa cum mentioneaza cronica lui Anonymus. In jurul vetrei orasului - Villa Zotmar - locuita de bastinasi, s-au asezat colonisti teutoni adusi la 1006 de regina Ghizela, iar mai apoi, colonisti germani stabiliti dincolo de Somes, in orasul Mintiu.
Coif celtic din epoca fierului, sec. al IV-lea i.Ch., descoperit la Satu Mare. Muzeul National de Istorie a Romaniei

Dupa 1543, cand cetatea intra in posesia familiei Bathory, se fac schimbari ale albiei Somesului, pentru a apara cetatea in partea sa sudica, astfel incat fortificatia ramane asezata intr-o insula legata de principalele drumuri prin trei poduri peste Somes. La 1562 cetatea este asediata de armatele otomane conduse de pasa Ibrahim din Buda si de pasa Maleoci din Timisoara. Apoi cetatea a fost asediata de trupele habsburgice, iar armatele transilvanene, parasind-o, o incendiaza. Din insarcinarea generalului austriac Lazarus von Schwendi incepe reconstruirea cetatii conform planurilor arhitectului italian Ottavio Baldigara dupa sistemul fortificatiilor italiene in forma de pentagon cu cinci bastioane. Desi in evul mediu, Mintiul si Satmarul erau doua orase distincte, despartite de Somes, la 29 decembrie 1712 cele doua orase au fost unite din punct de vedere administrativ. Acest lucru iese in evidenta indeosebi prin numele maghiar al orasului, anume Szatmarnemeti, literalmente «Satu-Mare-Mintiu». Actul imperial care a consfintit unirea a fost diploma emisa de Carol al VI-lea la 2 ianuarie 1721, orasului Satmar-Mintiu conferindu-i-se totodata si statutul de oras liber regal.

Datorita privilegiilor economice si comerciale primite incepand cu secolul al XIII-lea, Satmarul a devenit un insemnat centru al breslelor mestesugaresti. Secolul al XVIII-lea marcheaza debutul unui intens proces de urbanizare a orasului, din aceasta perioada datand cateva edificii reprezentative: primaria veche, hanul, o cazarma, biserica greco-catolica, biserica reformata etc. In anul 1823 se infiinteaza Comisia de sistematizare a orasului, care controleaza si dirijeaza intreaga activitate edilitara. In 1844 se intensifica lucrarile de pavare a orasului incepute in 1805. Apar si primele intreprinderi industriale: Moara cu aburi, Fabrica de caramida, Fabrica Neuschloss de prelucrare a lemnului, fabrica de cherestea, Fabrica Princz, Fabrica Unio. Fiind la intersectia drumurilor comerciale, Satu Mare devine un important nod feroviar. In 1871 se construieste linia ferata Satu Mare - Carei, in 1872 linia Satu Mare - Sighetu Marmatiei, in 1894 linia Satu Mare - Baia Mare, iar dupa 1900 liniile ferate care legau orasul Satu Mare de diverse localitati ale judetului: Ardud (1900), Bixad (1906). La finele primului razboi mondial, ca urmare a conditiilor create de infaptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, orasul Satu Mare, ca de altfel toate orasele transilvanene, cunoaste o dezvoltare evidenta in toate domeniile vietii economice si social - culturale. Marile intreprinderi din oras, Fabrica de vagoane Unio, Fabrica Princz, Intreprinderea textila Ardeleana, Rafinaria de petrol Freund, Fabrica de caramizi, Fabrica de mobila, prospera in aceasta perioada, iar municipalitatea realizeaza importante investitii in cai de comunicatie, scoli, spitale, constructii publice, uzine comunale. Tot in acea perioada, mai bine spus pe 15 iulie 1919 se infiinteaza Liceul Mihai Eminescu, prima institutie de invatamant secundar cu predare in limba romana din oras. Sistemul bancar si comertul se dezvolta in paralel, astfel ca in 1929 se infiinteaza Camera de Comert si Industrie si Bursa de marfuri, care au ca membri 25 de societati comerciale anonime si 75 de firme industriale si de productie, iar in 1930 existau deja 33 de banci.

In perioada interbelica municipiul Satu Mare a fost resedinta judetului Satu Mare (interbelic).

Ascensiunea fascismului in Europa si izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial au produs dramatice modificari ale climatului social, politic si economic al orasului. Vara anului 1940 avea sa devina una din cele mai tragice pagini din istoria poporului roman: nord - vestul Transilvaniei este rapit prin Dictatul de la Viena, Stalin anexeaza in urma Pactului Ribbentrop-Molotov nordul Bucovinei, Basarabia si tinutul Herta, iar Bulgaria obtine Cadrilaterul. Din toate aceste teritorii, in urma razboiului a fost recuperata doar Transilvania, eliberata de Armata Romana in toamna anului 1944. Totodata, politica dusa de guvernul fascist maghiar a dus la uciderea a 18.000 de evrei din zona municipiului in timpul administratiei pe care a exercitat-o timp de patru ani. Dupa Conferinta de la Yalta din 1945, in Romania - ca si in alte tari ale Europei Centrale, abandonate sferei de influenta sovietice de catre Puterile Aliate - a fost instaurat comunismul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.