Tara Oasului este una dintre cele mai de pret bogatii ale judetului. Situata la o distanta de 50 de kilometri distanta de orasul Satu Mare, care este si resedinta de judet, depresiunea intramontana ofera peisaje de vis, fiind imprejmuita de muntii Oas si Gutai. In Tara Oasului vei gasi traditii de mult uitate in alte zone ale taii. Regiunea georgrafica si etno-culturala Tara Oasului este bogata in atractii turistice, printre care Varful Pietroasa, Centrul de olarit de la Vama, Muzeul Tarii Oasului din orasul Negresti-Oas, dar si Muzeul Etnografic in aer liber.
Satele svabesti precum Foieni, Petresti, Urziceni sau Clapeni merita si ele vizitate pentru arhitectura lor deosebita, dar si pentru traditiile aparte. Dialectul svab al limbii germane este combinat cu limba maghiara, insa nu vei avea probleme in a te intelege cu localnicii dornici sa iti prezinte imprejurimile.
Cetatea Ardud, din orasul cu acelasi nume, a fost precedata, potrivit spuselor specialistilor, de o cetate dacica. Aceasta a fost conceputa astfel incat sa adaposteasca un numar de 1500 de soldati. Noul castel a fost ridicat in stil baroc pe locul cetatii in anul 1730, in timpul baronului Karoly Sandor. Castelul a fost restaurat si poate fi vizitat zilnic.
Rezervatia arheologica "Cuptoarele dacice de la Mediesu Aurit", aflata pe malul raului Somes, este de-a dreptul spectaculoasa, situl arheologic de aici scotand la iveala mai bine de 150 de cuptoare unicat, ce dateaza de mai bine de 2000 de ani.
Una dintre cele statiunile pe care nu ai voie sa le ratezi in judetul Satu Mare este Statiunea Baile Acas, renumita pentru apele termale extrem de eficiente in tratarea afectiunilor dermatologice, ginecologice, dar si a spondilozelor, fracturilor si paraliziilor.
In localitatea Scarisoara Noua, la o distanta de 35 de kilometri distanta de orasul Satu Mare, vei gasi Muzeul Motilor, care se mandreste cu o colectie de 800 de obiecte aduse din Muntii Apuseni. Acesta poate fi vizitat de marti pana vineri intre orele 9:00 si 16:30, iar sambata si duminica intre orele 9:00 si 14:00.
In orasul resedinta al judetului, Satu Mare, ar fi pacat sa ratezi monumente precum Turnul Pompierilor, Hotelul Dacia, Palatul Episcopiei romano-catolice, Cladirea Breslei Cizmarilor precum si Casa Ormos.
Nici la capitolul lacasurilor de cult judetul Satu Mare nu se lasa mai prejos. Printre acestea, cele mai renumite sunt: Biserica de Lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Soconzel, Biserica romano-catolica din Beltiug, Biserica de lemn din Lazuri, Catedrala Ordotoxa din Satu Mare, Catedrala Greco-Catolica din Satu Mare, Manastirea Scarisoara Noua sau Manastirea Lunca Potaului