Plantele si copacii din gradina ta au nevoie de protectie si ingrijire, astfel incat in primavara sa te poti bucura din nou de frumusetea lor. Iata cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa iti pregatesti gradina pentru toamna.
Daca ai o gradina mare in care predomina copacii, atunci trebuie sa ai grija ca acestia sa fie tusi si pregatiti pentru sezonul rece. Tot ce trebuie sa faci este sa iti cumperi o foarfeca speciala de tuns si sa elimini crengile uscate si nefolositoare.
Desi se spune ca este indicat sa lasi frunzele uscate pe hol, deoarece constituie un ingrasamnat bun, nu intotdeauna acesta sunt benefice. Multe dintre frunze pot fi purtatoare de boli si pot afecta plantele de la sol.
Inainte de a taia un copac trebuie sa te gandesti foarte bine ce forma ii vei da. Trebuie sa ai in vedere doua principii de baza: micsorarea coroanei si luminarea acesteia. Indeparteaza lastarii si crengile care s-au impreunat si sufoca celelalte ramuri. De obicei lastarii cresc in interior, deci ii vei depista foarte usor.
Hraneste solul cu ingrasaminte pe baza de potasiu. Acestea au rolul de a proteja si de a pregati plantele pentru iarna. Aduna ingrasamintele vechi si pune un alt strat. Alege frunzele sanatoase si acopera solul cu un strat consistent. Ai grija insa si la mici daunatori!
Daca vrei sa ai plante vesnic verzi in gradina cel mai indicat moment sa le plantezi este inceputul lunii octombrie. Nu pierde ocazia sa plantezi cateva flori de care te poti bucura in primvara. Printre acestea se numara: zambilele, lalelele, narcisele si crocusii.
Mai poti profita si mai poti planta panselute, micsunele, clopotei, garoafe turcesti. Inainte de operatiunea de plantare, uda solul cu o zi sau doua inainte. Nu uita sa uzi bulbii si dupa ce i-ai plantat, insa nu foarte mult. Doar vremea sa tina cu tine!
Toamna pamantul trebuie sapat. Adancimea ideala de sapare este cuprinsa intre 15 si 20 de cm. Inainte de aceasta operatiune trebuie sa cureti solul de resturile vegetale precum frunzele si fructele cazute. Acestea nu trebuiesc in niciun caz arse. Ele sunt un ingrasamant organic foarte valoros pentru sol.
Nu uita de gazon, care in acesta perioada are un ritm mai lent de crestere. Pentru a-l pregati pentru iarna trebuie sa tunzi gazonul cat mai scurt. Nu uita sa il hranesti cu ingrasaminte speciale pentru gazon.
Pentru ca luna octombrie este abia la inceput profita si divizeaza plantele perene si muta-le in alte locuri in gradina. In cazul in care ai in gradina plante care nu rezista in pamant pe perioada iernii, gen dalii, scoate-le bulbii si planteaza-i intr-un ghiveci cu pamant tratat. Pune ghiveciul intr-un loc uscat si racoros. Beciul ar putea fi o solutie.
Ai pomi decorativi sensibili in gradina? Nu uita sa ii acoperi cu o folie protectoate, astfel incat sa ii protejezi de inghet. Doua straturi de folie sunt suficiente, depinde de marimea pomului. In cazul in care ai copaci tineri plantati in primavara, imprejmuieste-le trunchiurile fragile cu un gard de sarma sau alte produse de acest gen pentru a-i feri de animale. Ai grija sa ii acoperi si tulpina!
Preluat din eva.ro