Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vadu-Romania
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plaja Corbu-Romania
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Campingul Holiday G.P.M-Navodari
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dobrogea
1.764 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sovata
147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Benin
1.394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Shabla-Bulgaria
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PAMPANEIRA, GRANADA Spania
399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tashirojima -Insula pisicii _Japonia
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:06
  Capoeira- la Ierusalim decembrie 2008
1.289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Navodari

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2012  Adauga la favorite 699 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cele dintai dovezi ale existentei unor comunitati pe pamantul Dobrogei apartin mousterianului (paleoliticului mijlociu, cca 100 000-35 000 i.Hr.). Perioada aceasta corespunde cu sfarsitul celei de-a treia interglaciatii (Riess-Wurm) si cu prima parte a glaciatiunii urmatoare (Wurm), fenomene care au avut urmari importante asupra florei si faunei dobrogene, asupra vietii si activitatii oamenilor.

In perioada feudala, pe ruinele romano-bizantine de la Cap Midia s-a dezvoltat cetatea Zanauarda, fapt care vine sa demonstreze continuitatea locuirii pe teritoriul administrativ actual al orasului Navodari. Acest lucru indica si o circulatie intensa si un schimb activ economic si comercial, folosindu-se caile navigabile marine si scurgerea naturala a lacului Tasaul in mare.

Prima atestare documentara este din timpul administratiei otomane, cand localitatea apare mentionata in anul 1421 cu numele de Caracoium (nume derivat din cuvintele turcesti kara si koyum, traduse prin oaia neagra) denumire care a devenit ulterior Carachioi (de la cuvintele turcesti kara koy, insemnand „satul negru").

Dupa obtinerea independentei de stat a Romaniei in anul 1877, au avut loc schimbari majore in viata social-economica a zonei. In acea perioada satul Caracoium din plasa Kustenge (Constanta) apartinea la inceput de comuna Cicarcic (azi, satul Sibioara), apoi de comuna Cogealia (azi, comuna Lumina) figura doar cu 317 familii ce se ocupau cu agricultura, pescuitul, cresterea animalelor si in mai mica masura cu negustoria si alte meserii.

In anul 1927 denumirea satului Carachioi este schimbata cu aceea de Navodari, iar dupa cinci ani, la 15 august 1932, localitatea este recunoscuta comuna.

Evolutia urbanistica, trecerea de la cadrul rural la structura urbana se produce dupa cel de-al II-lea razboi mondial, mai cu seama incepand din 1949-1950, moment in care dezvoltarea economica si industriala, transforma localitatea intr-un insemnat centru muncitoresc.

In anul 1954 incepe constructia Uzinei de superfosfat si acid sulfuric (U.S.A.S), care a intrat in functiune cu prima linie in 1957, aceasta deschizand drumul industrializarii zonei si cresterii numarului populatiei (in anul 1968 populatia localitatii Navodari depasea 6500 de locuitori). Astfel, prin Legea 2/20decembrie 1968, localitatea Navodari a fost declarata oras, avand in subordine administrativa localitatea Mamaia Sat. Procesul de urbanizare a cunoscut o evolutie continua, rezultand o imagine cu personalitate a localitatii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.