Patras (in greaca populara Πάτρα, in greaca clasica Πάτραι Patrai, in latina Patrae, in turca otomana Ballibadra) este al treilea oras ca marime din Grecia si este capitala judetului Ahaia, ce se afla in nordul peninsulei Peloponez, la 215 kilometri vest de Atena. Orasul se afla la poalele muntelui Panachaikon, cu deschidere la Golful Patras.
Patras este o motropola ce adaposteste un sfert de milion de locuitori [1]. Istoria Patrasului se intinde pe o perioada de 4 milenii. Sub dominatia Imperiului Roman, Patrasul a devenit un centru cosmopolit din estul bazinului mediteranean in timp ce, conform traditiei crestine, a fost locul martiriului Sfantului Apostol Andrei.
Numit "poarta occidentala a Greciei", Patrasul este un centru comercial international, in timp ce portul sau foarte animat reprezinta punctul ce comunica cu Italia si intr-adevar, cu restul Europei Occidentale. Orasul are doua Universitati de Stat si un Institut Tehnologic, fiind caracterizat de o larga comunitate studenteasca. Orasul este un important centru stiintific, cu rezultate notabile in domeniul educatiei tehnice.
Podul Rio-Antirio uneste Rio - suburbia estica a Patrasului - de orasul Antirrio. Podul reprezinta o cale de comunicatie intre peninsula Peloponezului cu partea continentala a Greciei.
Orasul gazduieste in fiecare primavara cel mai important carnaval national care este in acelasi timp, unul dintre cele mai mari carnavaluri din lume. Definitorii pentru carnavalul din Patras sunt carele alegorice infatisand in mod satiric subiectele din actualitatea imediata si paradele de oameni deghizati.
Orasul se bucura de un climat mediteranean, cu veri relativ racoroase si umede, si cu ierni foarte blande.
In anul 2006 Patras a fost Capitala Europeana a Culturii.