Cele doua zone polare, Artica Antartica, sunt cele mai reci de pe intreg pamantul. Rareori temperatura se ridica aici peste punctul de inghet, astfel ca pamantul si marea sunt inghetate aproape tot timpul anului. Vara, soarele nu apuca niciodata. Iarna, soarele nu rasare deloc, asa ca e intuneric si ziua, si noaptea. In ciuda acestor conditii, multe specii de animale reusesc sa supravietuiasca in zonele polare.
Gheata si zapada
Este atat de frig in zonele polare, incat zapada care cade nu se topeste niciodata. Zapada ramasa este presata si transformata in gheata de urmatoarea zapada cazuta. Timp de sute de ani s-a format un strat gros de gheata. In unele locuri este de 3 km grosime. Gheata nu ramane in acelasi loc. Cum tot mai multa zapada preseaza gheata, aceasta se misca spre mare. Gheata miscatoare se numeste ghetar. Cand ghetarii ajung la mare, continua sa se miste pe apa. Formeaza o platforma de gheata, care pluteste pe suprafata marii, dar este inca ne dezlipita de pamant. Este un bloc de gheata.
Iarna apar blocuri de gheata pe marile polare. Ele sunt destul de sulide ca sa se puna in miscare. Mai multe blocuri de gheata, numite banchize, se aduna in grupuri imense.
Bucatile mici de gheata de forma neregulata, rupte din banchza, arata ca niste clatite.
Aisbergurile
Aisbergurile sunt parti rupte dintr-un ghetar sau dintr-un bloc de gheata, care plutesc pe apa. Pot avea diferite forme si pot atinge dimensiuni uriase. In 1988, un aisberg de marimea Belgiei a fost intalnit in antarctica. Aisbergurile se distrug treptat si se topesc cand ajung in ape mai calde, dar chiar si celor mai mici le trebuie doi ani sau trei ani ca sa se topeasca.