Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Silistar Beach -Bulgaria
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chepelare -Bulgaria
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Borovets -Bulgaria
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Irakli Beach -Bulgaria
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stara Zagora-Bulgaria
617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tur prin Bulgaria - Documentar turnistic 25 minute
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Athopol Bulgaria
639 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul diavolului-Ardino, Bulgaria
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aqua Paradise Nessebar Park BULGARIA
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bugas
1.651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Bulgaria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.06.2012  Adauga la favorite 1.230 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bulgaria este una dintre cele mai noi membre ale Uniunii Europene si a inregistrat schimbari majore in ultimii ani. In multe statiuni a avut loc un boom al constructiilor, care tenteaza cumparatori din vestul Europei cu proprietati relativ ieftine. Drept urmare, litoralul bulgaresc si statiunile de schi se dezvolta rapid. Marile orase au lepadat aspectul comunist si au devenit vibrante si atractive, cu bulevarde largi si curate, spatii diverse de cumparaturi si o viata de noapte animata. Muntii spectaculosi ocupa jumatate din teritoriul tarii, iar plajele cu nisip auriu atrag multimi de turisti in fiecare vara.

Cultura bulgara este un amestec intre culturile traca, slava si bulgara, insa exista si influente bizantine, turcesti si grecesti. Bulgara este o limba slava scrisa in alfabetul chirilic, acest fapt fiind cea mai stransa legatura intre bulgari si rusi; de alt fel, rusa este a doua limba a locuitorilor mai in varsta. Va puteti familiariza cu cultura preistorica a Bulgariei vizitand exponatele din Muzeul de Arheologie si Muzeul National de Istorie din Sofia, precum si din muzeele localedin Plovdiv, Stara Zagora, Varna, rousse, Veliko Tarnovo, Razgrad, Vidin, Bourgas, etc. Artefactele indica priceperea localnicilor in folosirea materiilor precum lut, caolin, piatra, lemn, bronz si fier. Ceramica descoperita dateaza din Paleolitic si Neolitic. Tocmai din acest motiv zona in care au fost descoperite, Movila Karanovska de langa Nova Zagora, a fost numita Arca lui Noe.

Pline de frumusete, veselie si dragoste de viata, festivalurile si obiceiurile bulgaresti dateaza din vremuri stravechi, cand oamenii incercau sa imbuneze fortele naturii. Unele dintre cele mai vesele festivaluri au loc de Craciun si de Anul Nou, cand asa-numitii Sourvakari fac un tur al caselor, cu urari de bine si prosperitate. Alte festivaluri sunt Ladouvane, Jocurile Shrovetide si Mummers, care isi au originea in festivalurile dionisiace ale tracilor, Lazarouvane, un festival ortodox dedicat familiei si ziua Sf Gheorghe, ceare legatura cu sanatatea si prosperitatea.

Gastronomie

Obiceiurile culinare ale Bulgariei sunt reprezentative pentru sud-estul Europei si prezinta influente din Turcia, Grecia si Orientul Mijlociu. Faimoasa pentru salatele bogate ce insotesc fiecare masa, bucataria bulgara se remarca si prin diversitatea si calitatea produselor lactate, vinurilor si a bauturilor spirtoase precum rachiu, mastic si menta. Pe masa bulgarilor abunda supele calde sau reci si produsele de patiserie. Printre mancarurile traditionale se numara lapte acru, salata shopska, musaca, ghiveci, pita, sarmale, cozonac, drob de miel, supa de fasole, halva, baclava si compot.

Principalele atractii turistice

• Descoperiti stilurile arhitecturale grecesti, romane, bizantine si turcesti din capitala Sofia, unde puteti vizita si numeroase muzee, biserici, galerii de arta si sali de concerte. Cea mai faimoasa atractie este catedrala cu turle aurite Nevski.

• Vizitati vasta colectie de picturi, gravuri, arme vechi si biblii scrise pe pergament de la manastirea Rila, la 121km de Sofia. Un incendiu a distrus majoritatea arhitecturii din secolul X, iar cladirea din prezent dateaza din secolul XIX, exceptand turnul Khrelio din secolul XIV.

• Oraselul Melnik, cu case din secolele XVIII si XIX cocotate de stanci din calcar este faimos pentru cramele sale cu vinuri. La sfarsit de saptamana bulgarii se inghesuie aici pentru mancarea si bautura traditionale.

• Vechiul oras Plovdiv este al doilea ca marime din tara si este impartit de raul Maritsa. Plimbati-va pe stradutele inguste pietruite, admirati casele vechi si amfiteatrul roman.

• Explorati manastirea Batchkovo aflata la 8km de Plovdiv si care dateaza din secolul XI. Aici se afla cateva fresce si manuscrise rare. Manastirea se afla in zona cunoscuta in antichitate ca Tracia. Aici s-au si descoperit multe artefacte si chiar obiecte din aur din acea perioada.

• Valea Trandafirilor trece printr-o transformare magica in lunile mai si iunie, cand are loc Festivalul Trandafirilor. Vreme de secole bulgarii au plantat trandafiri si au extras esentele parfumate.

• Vizitati vechiul oras-muzeu Veliko Turnovo, capitala celui de-al doilea imperiu bulgar (1187 - 1393), aflat pe trei dealuri si inconjurat de raul Yantra. Orasul are colectii extraordinare de opere de arta istorice si biserici vechi.

• Descoperiti cele noua situri ce se afla pe lista UNESCO de patrimoniu mondial, care include zidurile din secolul IV, foarte bine pastrate, ale mormantului trac Kazanluk, mormantul Sveshtari de langa Razgrad, biserica Boyana din secolul XIII de la periferia capitalei Sofia si manastirea Ivanovo de langa Rousse.

• Incercati valurile Marii Negre. Bulgaria are peste 370km de coasta cu plaje frumoase. Incercati statiunile Sunny Beach si Nisipurile de Aur, orasul pitoresc Albena, orasul istoric Nesebar, Varna si ambianta mediteraneana a portului Bourgas.

• Incercati si partiile de schi. Cea mai noua statiune este Quaint Bansko, aflata intr-un oras istoric, la poalele muntilor Pirin. Pamporovo din lantul muntos Rhodopi este cea mai sudica statiune de schi din Europa, iar Borovets din muntii Rila este cea mai veche si mai mare statiune montana din Bulgaria.

• Parcurgeti traseele de drumetii, care insumeaza 35.000km. Se organizeaza excursii de una sau doua saptamani. De obicei se ofera ghid si cazare in cabane sau campinguri.

• Se organizeaza si excursii pe munte, in zonele Vratsa, Veliko Tarnovo, Trojan, Maliovitza si Roussenski Lom. Stancile din Pirin, Rhodope, Rila si Stara Planina sunt populare printre cataratorii cu experienta.

• Calaria este o activitate traditionala in Bulgaria. Itinerariile pot include Valea Dunarii, Balcanii, muntii Rila si Stara Planina si Valea Trandafirilor.

• Bulgaria are multe statiuni balneo-climaterice. Proprietatile de vindecare a izvoarelor minerale sunt cunoscute si folosite de secole.

• Festivalurile traditionale de muzica sunt o parte importanta a vietii rurale din Bulgaria. In timpul festivalului Pirin Pee puteti urmari Ansamblul Flcloric Pirin din Blagoevgrad.

• Intoarceti-va la natura, in parcurile nationale ale Bulgariei. Acestea includ vechile paduri de pin Bailusheva si stancile de calcar din Parcul National Pirin, cele sapte lacuri si manastirea din secolul X din Parcul National Rila si cascada Raiskoto Praskalo, cea mai inalta din peninsula Balcanica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.