Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Inventii care au schimbat lumea in anii ‘80
1.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ascensiunea civilizatiei: cum grecii au schimbat lumea |
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 3
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Romani care au schimbat lumea: Ana Aslan
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 4
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 1
1.303 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Romani care au schimbat lumea: Emil Racovita
586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ar arata lumea fara Romania.
1.716 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Henry & Anne: Indragostitii care au schimbat istoria -2
494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 5

 
 
 
 
 
Adaugat de micle 27.05.2012  Adauga la favorite 1.189 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
(5of5) The Machine that Changed the World: The World at Your Fingertips. 1992 480P Documentary



Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare ca putea functiona ca o masina de calculat se considera a fi mecanismul din Antikythira, datand din anul 87 i.e.n. si folosit aparent pentru calcularea miscarilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscuta.

O data cu revigorarea matematicii si a stiintelor in timpul Renasterii europene au aparut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu masina inventata de Blaise Pascal. Tehnica de stocare si citire a datelor pe cartele perforate a aparut in secolul al XIX-lea. In acelasi secol, Charles Babbage este cel dintai care proiecteaza o masina de calcul complet programabila (1837), insa din pacate proiectul sau nu va prinde roade, in parte din cauza limitarilor tehnologice ale vremii.

In prima jumatate a secolului al XX-lea, nevoile de calcul ale comunitatii stiintifice erau satisfacute de calculatoare analoage, foarte specializate si din ce in ce mai sofisticate. Perfectionarea electronicii digitale (datorata lui Claude Shannon in anii 1930) a condus la abandonarea calculatoarelor analogice in favoarea celor digitale (numerice), care modeleaza problemele in numere (biti) in loc de semnale electrice sau mecanice. Este greu de precizat care a fost primul calculator digital; realizari notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, masinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care, desi foarte nepractic, a fost probabil cel dintai calculator universal, apoi calculatorul ENIAC cu o arhitectura relativ inflexibila care cerea modificari ale cablajelor la fiecare reprogramare, precum si calculatorul secret britanic Colossus, construit pe baza de lampi si programabil electronic.

Echipa de proiectare a ENIAC-ului, recunoscand neajunsurile acestuia, a elaborat o alta arhitectura, mult mai flexibila, care a ajuns cunoscuta sub numele de arhitectura von Neumann sau „arhitectura cu program memorat“. Aceasta sta la baza aproape tuturor masinilor de calcul actuale. Primul sistem construit pe arhitectura von Neumann a fost EDSAC.

In anii 1960 lampile (tuburile electronice) au fost inlocuite de tranzistori, mult mai eficienti, mai mici, mai ieftini si mai fiabili, ceea ce a dus la miniaturizarea si ieftinirea calculatoarelor. Din anii 1970, adoptarea circuitelor integrate a coborat si mai mult pretul si dimensiunea calculatoarelor, permitand printre altele si aparitia calculatoarelor personale de acum


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.