Foarte rar ne punem intrebari de genul “De unde vine bicicleta?", “Cine este inventatorul bicicletei si cum a avut el aceasta idee?"
Acest articol isi propune sa prezinte pe scurt modul in care a evoluat aceasta inventie pe care astazi o numim bicicleta.
Baronul Karl Drais von Sauerbronn – inventatorul primei biciclete
Baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat “Laufmaschine" sau “masina de alergat". Acest stramos al bicicletei era construit in totalitate din lemn si nu avea pedale. Utilizatorul trebuia sa se impinga cu picioarele in pamant pentru a deplasa masinaria inainte. Aceasta inventie a fost prezentata la Paris in 6 Aprilie, 1818.
Velocipedul sau “Boneshaker"
Urmatoarea aparitie a masinariei pe doua roti a fost in 1865, cand pedalele au fost aplicate direct pe roata din fata. Masinaria a fost numita velociped dar era cunoscuta in termeni populari ca si “bone shaker"(scuturator de oase). Porecla este justificata, avand in vedere faptul ca velocipedul era construit din lemn si ulterior a fost echipat cu o banda de metal pe roti pentru o rezistenta sporita. Aceasta combinatie, impreuna cu strazile pavate cu pietre, nu oferea o calatorie foarte confortabila.
Urmatorul pas este deja cunoscut de multa lume. O bicicleta cu o roata foarte mare in fata si cu o roata mai micuta in spate. Era anul 1870 cand aceasta “Masinarie" a aparut (pana in acel moment nu exista posibilitata producerii unui cadru si a unor componente din metal care sa reziste). Pedalele erau in continuare atasate de roata din fata. Cauciucul a fost folosit prima oara in combinatie cu spitele, pentru oferirea unei calatorii mai confortabile. Roata din fata era foarte mare deoarece constructorii au realizat ca in acest fel o rotatie a pedalelor va permite deplasarea pe o distanta mai mare.Aceasta masinarie a fost prima care a purtat numele de bicicleta (bicycle).
In timp ce barbatii riscau sa se accidenteze pe o bicicleta instabila, doamnele, imbracate in fuste lungi si stranse de corset aveau nevoie de altceva. Asa a apirut bicicleta cu trei roti. Acestea ofereau o alta prestanta fiind utilizate si de medici sau avocati.
Bicicleta a evoluat ajungand la niste performante uluitoare. Cadrul de carbon si greutati de 7 kg nu mai sunt ceva neobisnuit. Sa nu uitam totusi ca meritul cel mai mare le revine celor care au gandit aceasta minunata “masinarie" care se numeste bicicleta.