O scurta istorie a bicicletei
Dan Carlea, 29 Iunie 2012
Ideea unui vehicul pe doua roti a aparut pentru prima data in istoria umanitatii la Leonardo da Vinci, in manuscrisele caruia s-a gasit o astfel de schita. Istoria bicicletei incepe insa cu adevarat in anul 1817, cand baronul german Karl Dreis inventeaza o masinarie ciudata, din lemn, cu doua roti, numita "Laufmachine", adica "masina pentru alergat".
Aceasta bicicleta primitiva nu avea pedale, omul trebuind sa se impinga cu picioarele in sol pentru a se misca.
Bicicleta cu pedale, dar plasate pe roata din fata, a aparut in anul 1865. Numita velociped, era construita tot din lemn, ca si predecesoarea ei fara pedale, iar rotile erau intarite cu metal. Popular era cunoscuta ca "scuturator de oase", din pricina hurducaielilor cumplite pe care le provoca mersul pe pietrele cu care erau pavate drumurile in acea vreme.
A urmat bicyclul, o enorma "bicicleta" avand in fata o roata mare si in spate una mica de tot, cu pedalele pe roata din fata. Apoi a aparut tricicleta, pentru doamne si persoanele mai cu prestanta.
In 1869, scotianul Thomas McCall construieste o bicicleta care folosea un sistem de parghii ce antrenau miscarea rotii din spate, idee ce ii preocupa pe mai multi ingineri ai vremii. Accidentele frecvente care se petreceau in cursul folosirii acestor stramosi ai bicicletei de astazi au creat in constiinta publica imaginea unui vehicul periculos, greu de stapanit si incomod, insa modificarile aduse la finalul anilor 1800 aveau sa schimbe aceasta perceptie.
Henry Lawson a creat in 1879 o bicicleta cu lant care angrena roata din spate, dar avea roata din fata tot mare. Modelul nu s-a impus pe piata. La scurt timp dupa aceea, John Kemp Starley a creat un model cu rotile egale si lant.
O noua era a inceput odata cu scotianul John Dunlop, care a inventat in 1888 anvelopa pneumatica, pornind de la dorinta de a-i face fiului sau mai comod mersul cu tricicleta.
Din acele timpuri si pana in zilele noastre, bicicleta si-a pastrat caracteristicile de baza: cadrul de forma romboidala, construit initial din lemn, apoi, in anii a30 din otel, iar dupa aceea din titan, materiale plastice speciale cu fibre de carbon; furca, fixata printr-o articulatie (cu sau fara amortizor) de cadrul bicicletei; ghidonul si saua.
Importanta bicicletei in istorie este greu de stabilit, cert este ca de la sfarsitul secolului al XIX-lea incepe ceea ce istoricii ciclismului numesc "nebunia bicicletei", adica o explozie a fenomenului, cu aparitia cluburilor de ciclism, a competitiilor, bicicleta cunoscand o raspandire fantastica.
O femeie cu bicicleta in jurul lumii
Poate cea mai importanta schimbare pe care a adus-o aparitia bicicletei pe scara larga a fost in directia emanciparii femeilor. Deodata, pentru prima oara in istorie, femeile din toate categoriile sociale au devenit mai independente, putand calatori in scurt timp pe distante mari. Bicicleta le-a dat, astfel, un sentiment de libertate necunoscut pana atunci. Annie Londonderry, o evreica originara din Riga si stabilita in SUA, este prima femeie care a mers cu bicicleta in jurul lumii. In august 1895, dupa o calatorie de 15 luni, a ajuns la Boston, fiind salutata de "fani" si criticata de rautaciosi, care spuneau ca a plimbat o bicicleta in jurul lumii.
In zilele noastre bicicleta este deopotriva sport si hobby, prilej de relaxare si competitie.
Din punct de vedere legal, bicicleta este considerata vehicul, iar conducatorul ei, in multe tari, trebuie sa se supuna regulilor de circulatie. Din pacate, lucrurile nu sunt puse la punct din aceasta privinta, biciclistii neasumandu-si cu adevarat rolul de participanti la trafic prin cunoasterea si respectarea regulamentului.