Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Targul de fete de pe Muntele Gaina, partea 2/2
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Targul de fete de pe Muntele Gaina, partea 1/2
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Muntele K2 (Muntele Godwin Austen) – Pakistan
1.319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targul de Craciun Timisoara 2023
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntele Roraima-America de Sud
831 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targul de Craciun de la Stephansplatz Viena
691 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntele Maslinilor, Ierusalimul de azi.
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targul de Craciun din Sibiu
780 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targul de Craciun din Sibiu (2023)
86 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targul de Craciun din Londra 2023
87 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Targul de fete de pe Muntele Gaina, 2008, documentar

 
 
 
 
 
Adaugat de mariab 04.05.2012  Adauga la favorite 823 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Targul de fete de pe Muntele Gaina, Jud. Alba 2008, film documentar

Evenimentul este organizat in a treia duminica a lunii iulie. Pe vremuri, ritualul incepea sambata seara, cand se adunau feciorii. Peste noapte, tinerii cantau si beau tuica. In zori, apareau fetele si nevestele, si toata petrecerea se muta pe creasta Gaina. Dansul era obligatoriu, ca flacaii sa vada ca fata nu schiopata. Se infiripa si negotul: dupa locul de obarsie, negustorii vindeau fie cirese si miere, fie rachiu, fie ciubere sau oale smaltuite. Momentul cel mai important il reprezenta "targuirea" fetelor. Parintii puneau pe masa placinta, gaini fripte, palinca, iar tatal baiatului se infatisa si incepeau "negocierile". Daca parintii cadeau la intelegere, fata era invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura in balans, la capatul careia era pusa zestrea.

Accesul pe Muntele Gaina, atat auto cat si pe jos, este din comuna Avram Iancu, judetul Alba, situata pe drumul judetean DJ 762. DJ 762 se ramifica de la km 71+200 al drumului national DN 75: limita judetul Bihor, Arieseni-Cimpeni-Salciua-limita judet Cluj.

Legenda Muntelui Gaina

Se povesteste ca, odata in varful muntelui, traia o zana frumoasa fara seaman si tare bogata. Ea avea o gaina care facea zilnic miraculoase oua de aur. Si o data pe an, zana daruia cate un ou de aur, ca zestre unei fete sarace si cuminti. Rand pe rand treceau anotimpurile si nimeni nu cutezase sa curme linistea din viata zanei, iar oamenii cand aveau nevoie de un sfat ori de un mic ajutor, apelau totdeauna la dansa.

Intr-o buna zi, insa, cinci tineri din Vidra, imbracati in straie femeiesti, s-au furisat la zana muntelui si, iscodind unde se afla gainusa, au sterpelit-o impreuna cu un cos plin cu oua de aur. Fugind de le scaparau picioarele, unul dintre strengari scapa cosuletul pe jos, ouale rostogolindu-se pana-n apele involburate ale Ariesului. Au ascuns apoi gaina in muntii Abrudului care, cum se stie, adaposteste multa bogatie inlauntrul lor. Suparata, „"craiasa bailor de aur"" a parasit pentru vesnicie acele taramuri, plecand spre alte zari mai indepartate. De atunci, tinerii s-au invatat sa urce, in a treia duminica a lui iulie, pe culmea platoului Gaina (1486 m), nadajduind ca poate intr-o zi vor mai intalni.


Sursa: http://www.hoinari.ro/targul-de-fete-de-pe-muntele-gaina-avram-iancu-transilvania-18342520040405.php#ixzz1tv0swMXe


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.