Sri Lanka, este o tara insulara asiatica, situata in sudul Asiei, in Oceanul Indian. Are coaste la Golful Bengal, in est, Oceanul Indian in sud si vest si Stramtoarea Palk in nord-est, care o separa de India. Capitala Sri Lankai este Colombo.
Insula Ceylon (fostul nume al statului Sri Lanka) este a noua insula ca marime din lume, situata in Oceanul Indian, despartita de India prin stramtoarea Palk (50 km). Din punct de vedere geologic, insula este o prelungire a continentului, si mai exact a Platoului Deccan.
Tara masoara 400 de kilometri de la nord la sud si 200 km de la vest la est. Ea este impartita in trei regiuni: campiile fertile si dens populate de pe coasta, masivul muntos din interiorul tarii si zona arida cu roci calcaroase din nord.
Cadrul natural este dat de un relief de podisuri vechi dominat de inselberguri tipice in nord si est si prezentand cateva depresiuni mai mari bine populate (Kandy, Ratnapura. Cotele cele mai mari se intalnesc in partea central sudica (Padurutalagala, 2524 m, altitudinea maxima din tara, Sri Pada, Varful lui Adam, 2243 m).
Campiile au o pozitie periferica, insotind tarmul (1 340 km) care , la randul sau, este marcat de lagune si plaje.
Clima este tropicala cu manifestari ale musonilor de nord est (in peroada decembrie - martie) si de sud vest (iunie - octombrie) cu precipitatii bogate in sud vest si in regiunea inalta (2400 - 4000 mm/an) si mai reduse in nord unde sezonul uscat dureaza pana la 7 luni. Ciclonii care se abat destul de frecvent asupra Sri Lankai provoaca pagube, inclusiv pierderi de vieti omenesti.
Raurile sunt scurte (Mahaweli Ganga cel mai lung are 331 km) si prezinta un potential energetic ridicat.