Sistem Politic
Sark este considerat a fi ultimul regim feudal din Europa.
[modificare] Seniorul
Resedinta Seniorului Insulei Sark
Seniorul insulei Sark este seful guvernului feudal al insulei. Din 1974 seniorul este John Michael Beaumont, cel de al 22-lea senior al insulei. Multe legin, in principal cele legate de mostenire si de puterile seniorului sunt neschimbate din 1565, din vremea reginei Elisabeta I-a a Angliei. Astfel, Seniorul este singura persoana de pe insula autorizata sa creasca porumbei si sa aiba catele necastrate. De asemenea el este proprietarul tuturor resturilor lasate de mare intre mareea inalta si mareea joasa.
[modificare] Tenant
Insula este divizata in 40 de parcele (feude), corespunzatoare celor 40 de famili care au colonizat-o. Fiecare parcela se afla in utilizarea unui tenant. Acestea sunt inchiriate perpetuu de catre Senior iar regulile de schimbare a proprietatii sau mostenire sunt foarte stricte. De asmenea Seniorul a mai inchiriat de-a lungul anilor alte proprietati mai mici dar utilizatorii acestora au privilegii si drepturi mai reduse.
[modificare] Parlamentul
Parlamentul insulei Sark este numit in engleza Chief Pleas, in franceza Chefs Plaids si in limba sercquais Cheurs Pliaids. Membrii parlamentului sunt cei 40 de tenanti plus 12 deputati alesi prin sufragiu universal pe o durata de trei ani. Actualmente se desfasoara un proces de democratizare a sistemului parlamentar, ultima propunere fiind de introducere a unui parlament format din 24 membrii alesi.
[modificare] Istorie
Vedere aeriana a Insulei Sark
Insula a fost pentru mult timp baza de operatiuni pentru pirati si stabiliment ale comunitatilor monastice. In Secolul XVI seniorul din Saint Ouen din Jersey a primit ordin sa colonizeze insula pentru a impiedica activitatile piratilor. Astfel 40 de familii s-au instalat, si insula a fost impartita in cele 40 de feude.
In timpul celui de al doilea razboi mondial isnuala afost ocupata de Germania Nazista intre 1940-1945 iar in noaptea de 3 spre 4 octombrie 1942 pe insula a avut loc o actiune de comando a armatei britanice.
In 1991, un specialist francez in fizica nucleara, Andre Gardes, a incercat de unul singur sa realizeze o invazie a insulei, inarmat cu o arma semi-automata. A fost arestat insa de catre ofiterul de politie al insulei in timp ce isi reincarca arma.