Tasmania este cel mai mic stat al Australiei, fiind localizat pe insula cu acelasi nume din sudul Australiei. In componenta statului Tasmania, pe langa insula omonima, care reprezinta aproximativ 94% din teritoriul statului, mai intra si alte insule mici (King, Flinders, Bruny) si foarte mici din Stramtoarea Bass, din jurul Tasmaniei, precum si Insula Macquarie, situata in sudul Oceanului Indian. Capitala acestui stat este orasul Hobart.
Primii locuitori ai Tasmaniei s-au stabilit pe insula cu 25.000 de ani inainte de sosirea europenilor.
In anul 1642, primul european care a ajuns in Tasmania a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula "Pamantul lui Van Diemen" in onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. In anul 1770, insula a fost luata in stapanire de James Cook, in numele Marii Britanii. In 1803, pe insula, a fost intemeiata prima asezare europeana cu rol de colonie penitenciara. Ocnasii in catuse erau pusi sa taie copaci, sa munceasca in minele de carbune si in carierele de piatra si sa construiasca poduri si drumuri, fiindu-le, in acest timp, interzis sa vorbeasca intre ei. Cine incalca regulile era inchis intr-o celula lipsita de lumina, in care nu rareori se intampla sa isi piarda mintile. Colonia penitenciara din Tasmania a fost lichidata in anul 1877.
Tasmania este o insula situata la sud de Australia, cu clima mediteraneana in nord si temperata in centru si sud. In centrul insulei sunt prezenti munti cu inaltimi de aproximativ 1000 - 1400 m. In apropierea coastelor de sud ale insulei se afla insulele De Witt si Maatsuyker.