Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vartop Constanta un colt de rai un traseu fantastic pent
607 vizite - 0 comentarii
adaugat de dinexperienta
 
  Manastirea Stanisoara / retur (Masivul Cozia)Traseu usor
323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetie Defileul Crisului Repede
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fundata
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traseu iarna-Complex Sambata de Jos – Cabana Sambetei,
48 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traseu iarna Carnic – Cabana Gentiana, Muntii Retezat
48 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Ohrid Macedonia
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma-Catacombele Sfantului Sebastian
1.858 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Cluny Franta
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tur prin Romania - Documentar turistic 25 minute
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma crestina 2012 - traseu turistic

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 12.03.2012  Adauga la favorite 860 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Roma crestina 2012- parcursa in autobuz sau pe jos

Roma este, in intregime, un muzeu in aer liber. Aglomeratia de capodopere artistice si arhitectonice, ruine clasice, biserici si piete baroce extravagante te copleseste, te sperie. Ai senzatia ca nu ti-ar ajunge o viata ca sa le vezi.

Tocmai de aceea, din acest tezaur supraincarcat al Italiei, va propunem, in principal, „calea bisericilor".
Mai exact, a crestinismului timpuriu. Poate cea mai buna pentru a intelege istoria orasului si „risipa“ artistica a mai mult de doua milenii de arta.

Basilica di San Pietro

Dimensiunile gigantice ale Catedralei Sfantul Petru: 15.000 mp, 194 m lungime si o cupola care se inalta pana la 132 m.

Istoria lacasului original incepe in anul 319, cand im­paratul Constantin a con­struit o bazilica pe locul mor­mantului Sfantului Petru. Biserica a rezistat peste 1000 de ani, pana cand a ajuns in pragul prabusirii. Reconstructia a inceput in 1452, dar a fost abandonata din lipsa de fonduri. In 1506, Papa Iuliu al II-lea l-a insarcinat pe arhitectul Bramante sa darame structura existenta si sa construiasca o bazilica grandioasa. Papa Paul al III-lea l-a convins pe Michelangelo sa completeze constructia, in 1546.

Cupola, una dintre cele mai frumoase din lume, a fost finisata apoi de Giacomo della Porta si Domenico Fontana. Noua biserica a fost terminata si consacrata de-abia in 1626. Planul initial al fundatiei fusese schimbat de la o cruce greaca la una latina, creand astfel o nava mai lunga. Din vechea bazilica au fost salvate usile de bronz, din secolul XV, lucrate de Filarete, care umplu portalul central.
In afara porticului de intrare se afla celebra Scala Regia, a lui Bernini, intrarea de ceremonie in Palatul Vaticanului si una dintre cele mai magnifice scari din lume.

Programul
de vizitare
aprilie-septembrie:
zilnic intre orele 7-18
octombrie-martie:
zilnic intre orele 7-17

Biserica este inchisa
in timpul ceremoniilor
din piata

Pieta

In prima capela din dreap­­ta intrarii se afla Pieta lui Michelangelo. Legenda spune ca artistul, de nu­mai 22 de ani cand a ter­minat lucrarea, i-a auzit pe trecatori spunand ca aceasta este o opera prea sofisticata si emotionanta ca sa fie facuta de un om atat de tanar.
Ca sa risi­peasca indoielile, Miche­langelo, care altfel nu-si semna lucrarile, s-a furisat inauntru noaptea si si-a scris numele, cu litere mari, pe banda care cade de pe umarul stang al Fecioarei, peste piept, unde nu putea ramane neobservat.

Biserica muzeu

Interiorul bazilicii, im­bra­cat in marmure pretioase, este coplesitor ca spatiu si ca densitate de opere de arta. Un adevarat muzeu cu statui gigantice si sculpturi impresionante (aproa­pe 400), capele si al­tare de o frumusete rara, mo­numente funerare cu o valoare artistica ex­cep­tionala si splendide mozaicuri. 121 de lampi ard zi si noapte in cele 44 de altare.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume

Se spune ca Vaticanul este cel mai mic, dar, in ace­lasi timp, cel mai mare stat din lume. Intr-adevar, teritoriul sau se intinde pe numai 44 ha, iar numarul locuitorilor este de 900.
Insa, daca luam in considerare autoritatea pa­pei, seful acestui stat, care se extinde asupra unui numar de sute de milioane de cre­dinciosi, din toate partile lumii, dimensiunile lui raman greu de masurat. Cu atat mai mult cu cat trebuie sa adaugam si atractia pe care o exercita comorile de arta ale Vaticanului asupra unui numar enorm de oameni, de diferite confesiuni.

266 de Papi

La sfarsitul secolului II, episcopul de Roma, urmas al Sfantului Petru (din care Iisus a facut pivotul Bisericii) si al Sfantului Pavel (unul dintre cei mai activi propovaduitori ai invataturii crestine), si-a revendicat intaietatea asupra celorlalti episcopi. In primele secole ale crestinismului, toti epis­copii erau adeseori numiti „papa“, din latinescul pater (tata). Incepand din secolul VI, acest titlu a fost rezervat episcopului Romei.
Muzee

Ca sa vizitati vastele muzee de sculptura ale Vaticanului, colectiile de arta antica deosebit de valoroase, pinacoteca, apartamentele papale si stampele lui Rafael, aveti nevoie de cel putin o jumatate de zi.

Daca nu cumva trebuie sa stati si la rand, cand este aglomeratie. Muzeele sunt deschise de luni pana sambata, intre orele 8,45 si 13,45 (8,45-16,45 in perioada Pastilor si intre 1 iulie si 30 septembrie, cu exceptia zilelor de sambata, cand programul se termina la pranz).

Cu 45 de minute inainte de inchidere, intrarea nu mai este permisa. Un serviciu regulat de autobuze leaga Piata San Pietro de muzee, contra cost. Biletul pentru un tur cu ghid costa 16,50 euro.

Capela Sixtina
In 1508, Papa Iuliu al II-lea l-a insarcinat pe Michelangelo sa picteze singur, fara vreun ajutor, cei peste 930 mp ai tavanului din


Capela Sixtina.

Lucrarea l-a costat pe artist 4 ani de suferinta mentala si fizica. Se spune ca multi ani dupa aceea Michelangelo nu mai putea citi nimic decat daca ridica textul deasupra capului. Tavanul este, in esenta, o biblie pictata, infatisand istoria umanitatii inainte de venirea lui Hristos. In 1541, la aproape 30 de ani dupa terminarea tavanului, Michelangelo a fost insarcinat sa picteze Judecata de Apoi, pe peretele altarului capelei.

In contrast cu bolta, care este o expresie a optimismului din perioada de apogeu a Renasterii, Judecata de Apoi este un fel de tur virtual, cu ghid, prin infern. Batran si plin de amaraciune, Michelangelo si-a schimbat „perspectiva". Si nu e de mirare, pentru ca, intre timp, Roma fusese cucerita si pradata, in 1527, de trupele de mercenari ale lui Carol al V-lea, care au folosit Capela Sixtina drept grajd.

Piata San Pietro

In Piata San Pietro, ca­po­dopera a lui Bernini, ter­minata in 1667, dupa 11 ani de munca, incap 400.000 de persoane.
Un vestibul de forma eliptica al bazilicii, piata este inconjurata de o balustrada decorata cu 140 de statui de sfinti si martiri, inalte de 3,2 m. In centrul elipsei se afla un obelisc inalt de 40 m, adus de imparatul Caligula din Egipt. Se spune ca Sf. Petru a fost rastignit langa acest obelisc. La picio­rul scarii monumentale care duce spre catedrala sunt pla­sate, intr-o parte si in cealalta, statuile gigantice ale Sfintilor Petru si Pavel.

San Paolo Fuori le Mura
Pelerinaje la Roma

Exista mai multe variante prin care se poate vizita Cetatea eterna:
- Curse charter si vi­zi­ta doar pe Roma, la un pret destul de avantajos, respectiv in jur de 350 euro pentru 4 zile;
- Cu autocarul, venind dinspre nord, Roma fiind astfel punctul terminal al pelerinajului, la un pret de aproximativ 500 euro (va­rianta cu destul de pu­tine obiective ortodoxe);
- Cu vaporul, venind dinspre Grecia, prin Bari. Pre­tul ajunge la 600 de euro, dar este vorba de­spre un pelerinaj cu multe valente ortodoxe, in Gre­­cia, Corfu, Bari, Roma si nordul Italiei. Centrele de pelerinaj recomanda, in mod special, acest ­pro­gram.

Informatii turistice

Oficiul principal de turism se afla pe Via Parigi 5, in apropiere de Pizza Republica. Este deschis de luni pana vineri, intre 8,15 si 19,15, iar sambata intre 8,15 si 13,30. De aici se pot obtine, gratuit, harti turistice.

Vestimentatia

In timp ce vizitati bisericile din Roma, vestimentatia trebuie sa fie adecvata. Este interzisa intrarea cu bluze fara maneci, cu fuste care nu ajung pana sub ge­nunchi, cu sort sau desculti.

Scala Santa

O cladire mica, in Piazza San Giovanni in Laterano, pe partea opusa Palatului Lateran, adaposteste o scara despre care se spune ca ar fi chiar scara de la palatul lui Pilat, din Ierusalim. Daca doriti sa urcati scara sfanta in genunchi, asemeni altor pelerini, dimineata ar fi cel mai bun moment, pentru a evita aglomeratia.

Santa Maria Maggiore

Este una dintre cele patru mari biserici de pelerinaj din Roma. Bazilica a fost con­struita pe locul unde, in se­colul IV, Papa Liberius a fost martorul unui miracol: o ninsoare in mijlocul verii, sce­na reconstituita in fie­care an, la 5 august, prin aruncarea de petale de trandafir alb din cupola. Interiorul la­ca­sului de cult cuprinde 3 nao­suri, care sunt impartite de 40 de coloane ionice, mai multe mozaicuri din secolul V si doua domuri realizate in perioada baroca. Biserica este deschisa zilnic, intre orele 7-20.

San Gio­vanni ­in­ Laterano

Construita de imparatul Constantin, Biserica San Gio­­vanni in Laterano este ca­tedrala Romei, resedinta ecleziastica oficiala a Papei si detine titlul de biserica mama ecumenica intre bisericile romano-catolice. Exteriorul catedralei este dominat de statuile gigantice ale lui Hristos, Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Ioan Evanghelistul. Intre obiectele de mare valoare istorica si artistica, amintim tronul papal, un baldachin-bijuterie din 1369 si nenumarate coloane de marmura, in stil romanesc si gotic.

Basilica di San Clemente

Aceasta bazilica este u­nul dintre cele mai sur­prin­za­toare situri arheologice din Roma. San Clemente a fost construita in secolul XII, peste o biserica din secolul IV, care, la randul ei, s-a ridicat deasupra unui templu pagan din secolul II, inchinat zeului Mithra. In 1667, bazilica a fost daruita ordinului franciscanilor, chiar de catre Sfantul Clement. Biserica su­­pe­rioara, in care se intra chiar de la nivelul strazii, con­tine un mozaic superb, de la inceputul secolului XII, reprezentand o cruce pe un fond auriu, inconjurata de frunze verzi de acanta rasucite, incarcate cu mici scene din viata de zi cu zi.

Paravanele din marmura, din jurul balconului, pastrate de la biserica din secolul IV, sunt decorate cu simboluri crestine timpurii: porumbei, vita-de-vie si pesti. Biserica este cunoscuta si pentru scaunul episcopului, situat in centrul absidei. Deasupra lui se afla o fresca din secolul XII, reprezentandu-i pe Mantuitorul, Fecioara si Apostolii.


Catacombele

Primele monumente ale Romei crestine, catacombele, datand din secolul III, au fost utilizate de crestinii din Roma pentru a‑si ingropa mortii, fiindca acest lucru le era interzis in cimitirele obisnuite. In marile orase, unde terenurile erau foarte scumpe, crestinii isi sapau cimitire subterane.

La Roma, catacombele au fost sapate in tuful moale pe care era construit ora­sul, de-a lungul tuturor cailor de acces. Ele abunda indeo­sebi pe Via Appia, intre a treia si a patra borna militara. Ini­tial, pentru nevoi­le cultului, crestinii se intalneau in vechile cimitire pagane sau in casele particulare pu­se la dispozitie de nobili convertiti. Cand au inceput persecutiile, sub domnia lui Caligula, crestinii s-au refugiat in cimitirele lor subterane, care au devenit locuri pentru intruniri si pentru oficierea slujbelor religioase.

Ca urmare, pentru ca nevoile cultului au crescut, catacombele s-au extins pe o suprafata imensa pentru. Astfel in­cat crestinismul a creat, practic, o a doua Roma, subterana, devenita o adeva­rata proprietate a sa. Cata­combele au fost folosite ca cimitire crestine si dupa ofi­cializarea acestei religii, pana in anul 410.

Cimitir crestin
pe teren imperial

Cel mai vechi cimitir crestin, care si-a pastrat locatia initiala, este si­tuat pe Via Ardeatina, la incrucisarea cu Via Appia, in locul denumit „Quo vadis?". El a fost sapat din initiativa Flaviei Dor­mitilla, nepoata a lui Ves­pasian, convertita la crestinism,
pe terenul vilei sale,
pentru servitorii familiei imperiale care au imbra­tisat noua credinta.

Numele de catacomba provine din ad catacumbas, denumire data unei incaperi a cimitirului sapat in preajma bisericii San Sebastiano, unde se spune ca ar fi fost aduse trupurile apostolilor Petru si Pavel in timpul persecutiilor lui ­Valerian. Ad catacumbas era, la randul ei, o combinatie intre doua cuvinte grecesti: dacata - langa si ­kimbao - cavitate.

Arta inceputurilor
In tematica ornamentala a catacombelor, repre­zen­tarile artei crestine timpurii deriva direct din arta romana. Impresionanta este abundenta semnelor cu caracter de simboluri. Reprezentarea pestelui, porumbelului, ancorei sau a navei capata o semnificatie speciala, expresie a unor idei. De exemplu, pestele, daca se ia in calcul numele sau grecesc, reprezinta o anagrama: Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul.

Galerii suprapuse
Catacombele erau alcatuite din galerii suprapuse, pe mai multe niveluri (ajungand pana la 5), numite ambulacra, din care se accedea catre camere mortuare, unde sarcofagele erau adapostite in nise sapate in pereti. Tipul de cavou era asemanator incaperilor mortuare pagane sau ebraice.


Abatia Tre Fontane

Abatia poarta acest nume care inseamna „trei fantani" pentru ca este cladita pe locul in care Sfantul Apostol Pavel a fost decapitat. Capul sau, desprins de trup, a sarit de trei ori, si in acele trei locuri au izvorat miraculos cele trei fantani.


Biserica Sfintilor Vicentiu si Anastasie

Te impresioneaza de cum intri pe poarta prin aspectul sau medieval, cu fatada tipica bisericilor con­struite in stil roman. Interio­rul, in forma unei cruci roma­ne, este trinavat, de o austeritate deosebita, tipica Ordinului cistercienilor. Pri­mul locas a fost ridicat de Papa Honorius I in anul 626. Papa Leon al III lea l-a recladit din temelii, iar Carol cel Mare i-a donat cetati, castele si pa­manturi. Papa Inocentiu al II-lea a cedat biserica Ordinului cistercienilor in anul 1140, iar acestia au transfomat-o in abatie.


Biserica Santo Paolo alle Tre Fontane

A fost construita chiar pe locul decapitarii Sfantului Apostol Pavel, acolo unde au izvorat cele trei fan­tani. Locasul actual dateaza din anul 1599, cand a fost con­struit de Giacomo della Por­ta la cererea cardinalului Pietro Aldobrandini. Ina­untru se afla si stalpul de care se crede ca a fost legat Sfantul Apostol Pavel inainte de executie. Un frumos mo­zaic roman descoperit la Ostia, o reprezentare a celor patru ano­timpuri personificate, a fost adus aici de Pius al IX‑lea pentru a celebra victoria sa din 1867 asupra lui Garibaldi.
Biserica Scala Coeli
Numele bisericii vine de la o vedenie a Sfan­tului Bernardo di Chiaravalle pe care acesta a avut-o in anul 1138, in timpul celebrarii liturghiei. El a contemplat atunci o scara lunga, pe care su­fletele urcau din purgatoriu la cer. Biserica a fost construita pe locul in care au fost ingropati Sfantul Zenon impreuna cu cei 10203 tovarasi ai sai, legionari martirizati in timpul lui Diocletian in anul 298. Edificiul actual a fost construit in anul 1583 de Giacomo della Porta la cererea cardinalului Alessandro Franese.

Primul lucru care te atrage la manastire este lunga alee de pana la intrarea in incinta. Zidurile batrane te poarta cu gandul la o vila a anticilor patricieni. Intrarea, impozanta, masiva, este ceea ce ramas dintr-o mai veche biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul.

Columna lui Traian

Columna lui Traian, inaugurata la 12 mai 113, este unul dintre cele mai vestite monumente ale Romei. A fost construita din ­ordinul imparatului Traian, pentru a comemora victoria in ­campania sa de cucerire a Daciei. Este un monument maret,
cu o incarcatura istorica si artistica speciala. Dar pentru noi, pelerinii romani, inseamna ceva mai mult decat atat. Despre Columna lui Traian se spune ca este „certificatul de nastere al poporului roman".

Columna are forma unui fus cilindric, lucrat in marmura de Paros, cu diametrul de 3,25 m la varf si 3,65 m la baza, inalt de aproa­pe 30 m si compus din 18 tambururi. Pe o banda in spirala sunt reprezentate 155 de scene din cele doua razboaie dacice, cu peste 2500 de figuri. In varful columnei se afla, la inceput, un vultur din bronz. El a fost inlocuit apoi cu statuia lui Traian, care, la randul ei, a fost inlocuita, in 1587, cu statuia de bronz a Sfantului Petru. Baza cubica, decorata cu trofee, adapostea urna de aur cu cenusa lui Traian, care a disparut in timpul invaziilor barbare.
Sculptorii care au lucrat la Columna au redat in cele mai mici amanunte scene reale din lumea traco‑da­cica: constructia caselor de la munte, portul popular, asezarile fortificate. Reliefurile Columnei ii prezinta pe daci ca un adversar puternic si demn, transformand victoria romanilor intr-un triumf cu atat mai mare. Se face o selectie a evenimentelor celor mai im­portante, naratiunea este coerenta, structurata in etape usor de inteles. In scena capitularii dupa pri­mul razboi, de pilda, Decebal, in spatele dacilor ingenuncheati, sta pe o stanca ridicata la nivelul stindardelor cu capete de lup, intr-o atitudine demna, dominand scena tot atat de mult ca si imparatul Traian, care sta in mijlocul insotitorilor sai, in partea opusa. La sfarsitul celui de-al doilea razboi, cand orice speranta a fost spulberata, Decebal este in­fatisat infigandu-si pumnalul in piept. Dacii care nu au reusit sa fuga sunt re­prezentati sinucigandu‑se in masa.


Capitoliul
Citadela si centrul religios al Romei Antice, Capitoliul este o platforma stancoasa care se ridica deasupra vaii in care se afla Forul Roman. In mijloc, unde se afla azi Piata Capitoliului, exista o depresiune numita de vechii romani intermontium, iar la extremitati, doua ridicaturi. Pe cea din nord-est, inalta de 39 de metri, unde se afla acum Biserica Santa Maria Aracoeli, se afla templul zeitei Junona Moneta (prezicatoarea). Pe cea din partea opusa se ridica templul triadei capitoline (Jupiter, Junona, Minerva). In perioada de inceput a Romei, de aici erau aruncati copiii infirmi si tradatorii.


Pantheonul

Singura constructie an­ti­ca pastrata integral se cre­de ca a fost proiectata de celebrul Apolodor din Da­masc. Dupa cum ne spune inscriptia, Pantheonul a fost construit in anul 27 i.Hr. Dupa ce a suferit incendii grave, s-a reconstruit radical, in anii 111-117, sub imparatul Hadrian. Desi are o dimensiune spectaculoasa (pana in 1960 a avut cea mai mare cupola construita vreodata), Pantheonul so­chea­za, in primul rand, prin armonia constructiei.

Inaltimea cupolei este egala cu diametrul suprafetei cir­culare interioare, astfel in­cat in interior se poate inscrie o sfera uriasa, cu diametrul de 43,40 m. Deschiderea circulara din tavan simbolizeata ochiul atotvazator din ceruri.


San Pietro ­in Vincoli

Biserica Sf. Petru in lanturi a fost construita in secolul V, de imparateasa Eudoxia, pentru a adaposti lanturile cu care a fost legat Sf. Petru cand a fost inchis la Ierusalim si apoi la Roma.
Lanturile sunt pastrate intr‑un tabernacol din bronz aurit si fac din biserica un loc de pelerinaj. Tot aici, turistii vin sa-l vada pe Moise al lui Michelangelo, o statuie aproape la fel de celebra ca frescele sale din Capela Sixtina.


Piazza di Spagna

Piata Spaniei este cele­bra pentru scara cu 137 de trepte care urca spre Bi­serica Trinita dei Monti. Scara monumentala este flancata de o mare de flori, care, impreuna cu modelajul treptelor si balustradelor, dau locului o nota exotica. La capatul sudic al pietei, in fata Palatului Spaniei, se afla o coloana care comemoreaza anuntarea ofi­ciala de catre Papa Pius al IX-lea a dogmei Imaculatei Conceptiuni, in 1854.

Bocca de la Verita

In afara porticului bisericii Santa Maria in Cosmedin se afla un disc de marmura, reprezentand o figura umana, denumit Gura Adevarului (Bocca de la Verita).

In Evul Mediu, daca o persoana era suspecta si trebuia sa depuna juramant sau apareau probleme intre soti, i se cerea sa bage mana in aceasta gura, care ar fi muscat-o daca mintea.


SURSA:
www.lumeacredintei.com


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.