La Roma se pastreaza aproximativ 60 de catacombe dintre care cele mai importante se afla pe Via Appia Antica - drumul construit in 112 i.C., care lega Roma de Capua. Aristocratii romani obisnuiau sa ridice monumente funerare impunatoare de-a lungul drumurilor de intrare in Roma. Crestinii insa nu aveau cimitire proprii, dar treptat, cetatenii romani deveniti crestini au donat terenuri comunitatii crestine spre a fi folosite drept cimitire.
Ajuns pe Via Appia, departe de vacarmul marelui oras, emotia este coplesitoare: esti constient ca mergi pe aceleasi pietre pe care a calcat Sfantul Apostol Petru incercand sa fuga din calea prigonitorilor; pe Via Appia, sfantul Petru l-a intalnit pe Isus cu crucea in spate indreptandu-se spre Roma. La intrebarea "Domine, quo vadis?" ("Unde mergi, Doamne?"), Isus i-a raspuns: "Merg la Roma sa ma rastignesc a doua oara", iar Sfantul Petru a inteles ca trebuie sa se intoarca la Roma, sa moara marturisind credinta crestina. Biserica "Domine Quo Vadis" (sec. VII) aminteste si astazi crestinilor de intalnirea sfantului Apostol Petru cu Mantuitorul Isus de acum aproape 2000 de ani, iar piatra care pastreaza urmele Mantuitorului se pastreaza in biserica "Sfantul Sebastian".
Loc de inmormantare si de intalnire pentru crestinii primelor veacuri, catacombele sunt pentru crestinii de astazi loc de aducere aminte a timpurilor de prigoana si de jertfa, dar si loc de rugaciune catre sfintii martiri inmormantati aici - unii mai cunoscuti, altii mai putin cunoscuti - toti insa bineplacuti lui Dumnezeu pentru jertfa lor suprema, toti mijlocitori pentru noi, crestinii din toate timpurile. La Roma sunt deschise spre vizitare cinci catacombe: "Sfanta Agnes" pe Via Nomentana, "Sfanta Priscila" pe Via Salaria si trei catacombe pe Via Appia Antica: "Sfanta Calist", "Sfanta Domitila" si "Sfantul Sebastian".