Claudiu Crulic, in varsta de 33 de ani, fusese acuzat de furt si inchis in noiembrie 2007. Romanul a murit intr-un spital polonez, dupa ce a intrat in greva foamei, protestand fata de arestarea sa de catre autoritatile de la Varsovia.
URMARI
Modul in care au tratat cazul Crulic oficialii Ambasadei romane in Polonia au dus la demisia lui Adrian Cioroianu, in 11 aprilie, din functia de ministru al Afacerilor Externe.
La randul lor, consulul si ambasadorul romani de la Varsovia au fost retrasi de la post, pentru "lipsa de asistenta consulara".
CRONOLOGIE
10 octombrie 2007 - Claudiu Crulic este arestat in Polonia, sub acuzatia de furt. Crulic intra in greva foamei, nefiind de acord cu acuzatiile care i s-au adus, si cere sa fie pus in contact cu Ambasada Romaniei
25 octombrie - Crulic este spitalizat dupa ce starea sa s-a inrautatit. Reia greva foamei peste cateva zile
17 ianuarie 2008 - Romanul este eliberat, conform hotararii Tribunalului Raional din Cracovia, pentru a fi internat in spital, starea sa de sanatate fiind afectata de lipsa hranei. Penitenciarul din Cracovia a instiintat Ambasada Romaniei la Varsovia despre acest fapt, fara a face insa alte precizari
18 ianuarie 2008 - Claudiu Crulic moare in spital
21 ianuarie - Consulul onorific al Romaniei la Katowice a fost informat, de catre Spitalul din Cracovia al Ministerului de Interne, despre decesul lui Crulic. Adresa de instiintare, trimisa prin posta, a ajuns la destinatar la 1 februarie. Decesul a fost cauzat de „perturbari metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a infometarii de lunga durata“, se arata in scrisoarea spitalului adresata Consulatului. Cauza decesului a fost incapacitatea respiratorie
6 februarie - Trupul neinsufletit al lui Crulic a fost adus in Romania
Cronologie caz:
mai/2008
Tariceanu il someaza pe Cioroianu in cazul Crulic
Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca este foarte deranjat de modul in care a fost tratat cazul romanului mort intr-o inchisoare din Polonia, dupa trei luni de greva foamei, informeaza NewsIn. Seful Executivului l-a somat pe Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ca, pana joi, sa-i prezinte rezultatele anchetei in cazul lui Daniel Crulic.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului de Externe sa il recheme in tara pe consulul Romaniei la Varsovia, Ioan Preda, pentru a da detalii privind acest caz. De asemenea, Tariceanu vrea ca Polonia sa prezinte MAE explicatii legate de situatia lui Claudiu Crulic, aratand ca responsabilitatea revine si autoritatilor poloneze.
"Nu vreau ca raportul sa includa doar o constatare ampla a situatiei, ci si un set de masuri care ii privesc pe cei responsabili de aceasta tragedie", a subliniat Tariceanu.
MAE considera ca, pentru clarificarea imprejurarilor in care s-a produs decesul cetateanului roman, este esential sa ia cunostinta si de rezultatul analizelor autoritatilor poloneze competente. La finalul verificarilor, ministerul va da publicitatii concluziile.
Claudiu Crulic, de 33 de ani, a fost arestat in toamna anului trecut in Polonia, unde lucra la negru intr-un service auto. Barbatul a fost retinut pe politisti pe motiv ca ar fi furat un portmoneu. Crulic nu si-a recunoscut fapta si a cerut ajutorul autoritatilor consulare carora, sustine familia sa, le-ar fi trimis mai multe memorii.
In cele din urma, barbatul care spunea ca este nevinovat a intrat in greva foamei. Internat de polonezi intr-un spital din Cracovia, Crulic a murit la jumatatea lunii ianuarie, din cauza unei pneumonii. Rudele barbatului spun ca moartea i-a fost grabita si de faptul ca slabise foarte tare din cauza celor trei luni de infometare.
Mai/2008
Medicii polonezi au cosmaruri in urma cazului Crulic
Medicii arestului din Cracovia sustin ca au cosmaruri, deoarece nu au facut mai mult pentru salvarea romanului Daniel Claudiu Crulic.
Cadrele medicale au facut aceste afirmatii intr-o scrisoare adresata principalului ziar polonez "Gazeta Wyborcza", informeaza Adevarul de sambata.
Medicii admit ca s-au multumit doar sa respecte legea si au tolerat si intretinut "lipsa de initiativa", in ceea ce priveste posibilitatile de salvare a detinutului roman.
"A fost considerata suficienta tinerea sub observatie si notarea in documente a scaderii in greutate a lui Crulic. Cand intrebam ce sa facem cu el, sefii raspundeau: Totul e conform legii! Daca nu vrea, sa nu manance! Avem mustrari de constiinta pentru ca nu am alarmat lumea de dincolo de ziduri", scriu medicii.
Daniel Claudiu Crulic si-a pierdut viata dupa patru luni de greva foamei in arestul din Cracovia, timp in care nici medicii, nici gardienii, dar nici diplomatii romani nu i-au luat in seama memoriile.
Circumstantele mortii lui Daniel Crulic sunt inca necunoscute
Familia tanarului roman care a murit intr-o inchisoare din Polonia, dupa ce a tinut greva foamei, vrea sa afle circumstantele mortii acestuia.
Familia lui Claudiu Crulic spune ca pana acum nu a primit niciun document oficial din partea autoritatilor romane sau poloneze cu privire la anchetele derulate in cele doua tari, anunta Realitatea Tv.
Rudele sustin ca tanarul ar fi fost arestat fara probe concludente si ca nu i-a fost asigurata asistenta medicala corespunzatoare in perioada detentiei, cand a intrat in greva foamei.
Claudiu Crulic a fost arestat in Polonia in septembrie 2007, fiind acuzat ca a furat un portofel cu carti de credit de la un judecator.
A stat patru luni dupa gratii, timp in care a intrat in greva foamei sustinand ca nu este vinovat.
Memoriile trimise de Crulic autoritatilor romane au ramas fara raspuns.
Barbatul a murit pe 18 ianuarie 2008, dupa ce autoritatile poloneze l-au eliberat pentru a-l interna
19 1prilie 2008
Tariceanu: Cioroianu e responsabil pentru cazul Crulic
Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, intr-o emisiune televizata, ca fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a demisionat odata ce a inteles ca este responsabil pentru ceea ce s-a intamplat cu Daniel Crulic.
"Cioroianu a fost atacat permanent, pe nedrept, dar si-a dat seama ca, pentru greseala subordonatilor, si el are o raspundere politica pe care si-a asumat-o. Este un gest corect si de demnitate",a spus Tariceanu. El a admis totodata ca Ministerul de Externe este caracterizat si de o "lipsa de adaptabilitate" in relatiile cu romanii din strainatate.
Tariceanu crede ca ceea ce s-a intamplat in cazul romanului care a murit intr-o inchisoare din Polonia este un semnal de alarma asupra situatiei romanilor de peste hotare.
Premierul a precizat si ca a luat decizii in acest sens, suplimentand numarul de consulate. Acesta priveste migratia romanilor peste hotare ca o decizie europeana, intrucat apartenenta la UE le da acest drept.
26 Mai 2008
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de rechemare in tara a ambasadorului din Polonia
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul prin care ambasadorul Romaniei in Polonia, Gabriel Constantin Bartas, a fost rechemat in tara, a anuntat Administratia Prezidentiala.
Intentia de a-l rechema pe Bartas in tara a fost anuntata de seful statului la inceputul lunii mai. Basescu a precizat ca este nemultumit de masurile luate de MAE in cazul Crulic.
"Am cerut o raportare lunara de la ambasade, semnata de ambasador si de consul, cu privire la situatia grupurilor de romani aflati in strainatate. De aceea ma surprinde masura blanda luata pentru ambasadorul nostru de la Varsovia, unde Ministerul de Externe a considerat ca trebuie sa-i dea o sanctiune de 10%, reducere de salariu pe doua luni sau trei luni", a afirmat presedintele Basescu, intr-un interviu acordat postului public de radio, referindu-se la cazul romanului mort intr-o inchisoare din Polonia|.
Seful statului a apreciat drept o copilarie sanctiunea primita de ambasador.
"Asa ca eu voi face solicitarea ca acest ambasador de la Varsovia sa vina acasa si sa termine cu diplomatia. In rapoartele pe care mi le-a trimis lunar despre comunitatea de romani nu este mentionat cazul Crulic, ceea ce inseamna ca nu si-a facut treaba si nu a respectat o dispozitie a celui pe care-l reprezinta, pe presedintele Romaniei", a mai spus seful statului.
Ca urmare a decesului lui Claudiu Daniel Crulic, intr-o inchisoare din Polonia, MAE a decis, la sfarsitul lui aprilie, sanctionarea disciplinara a lui Gabriel Constantin Bartas, ambasadorul Romaniei la Varsovia, prin diminuarea drepturilor salariale, "pentru neindeplinirea corespunzatoare a obligatiilor de serviciu privind organizarea, conducerea si controlarea activitatii consulare si de secretariat din cadrul Ambasadei".
Crulic Claudiu Daniel a fost arestat la 10 septembrie 2007 sub acuzatia ca la 11 iulie ar fi furat, la Cracovia, portofelul unui judecator polonez. In data de 18 septembrie a intrat in greva foamei dorind sa-si sustina nevinovatia si pentru a protesta fata de lipsa de contact cu personalul consular roman.
Potrivit MAE, Crulic a fost pus sub acuzare la 30 noiembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru furt. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei.
El a decedat in 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Decesul lui Crulic Claudiu Daniel a fost cauzat, conform mentiunii din scrisoarea spitalului adresata Consulatului Onorific al Romaniei la Katowice, de "perturbari metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lunga durata". In pofida interventiilor, medicii nu au reusit salvarea bolnavului. Cauza directa a decesului a fost incapacitatea respiratorie.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu si-a prezentat, vineri seara, demisia de onoare. Motivul invocat nu il reprezinta sirul lung de gafe care au marcat mandatul ministrului, ci cazul tragic Claudiu Crulic. Timp de mai multe zile, presa a relatat despre indiferenta autoritatilor fata de Crulic, romanul care a murit intr-o inchisoare din Polonia, dupa mai multe luni de greva a foamei in semn de protest fata de arestarea sa de catre autoritatile de la Varsovia. Crulic a fost arestat in Polonia la 10 octombrie 2007 si a decedat la 18 ianuarie 2008.
„Stiu ca din punct de vedere tehnic nu am nicio vina, dar am ales sa imi prezint demisia de onoare. Era vorba despre o viata de om, care e mult mai importanta decat mandatul unui ministru", a declarat Cioroianu. Ministrul demisonar a sustinut ca nu a primit, de-a lungul timpului, nicio informatie referitoare la situatia reala in cazul lui Claudiu Crulic: „De la inceputul cazului, nicio informatie nu a ajuns pe masa ministrului referitoare la situatia reala in cazul Crulic
Cred ca domnul consul Preda a tratat cazul cu neprofesionalism". Cioroianu a insistat ca isi da demisia chiar daca „vina n-a stat niciodata la masa cu ministrul", dar face acest gest ca „semn al pretuirii pentru toti cei care muncesc in tara si in strainatate si pentru ministerul pe care l-a condus. Ministrul demisionar, care a afirmat ca in ultimele zile a primit nenumarate mesaje de solidaritate din partea unor colegi din guvern sau din PNL, din minister sau din partea societatii civile, a mentionat pretul politic ce trebuie platit intr-un astfel de caz: „Nu vreau ca prieteni, colegi sau sustinatori liberali sa plateasca ceva din acest pret". Conform Mediafax, premierul Calin Popescu Tariceanu a luat act de demisia lui Adrian Cioroianu si a acceptat retragerea acestuia.
„Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a luat act de demisia domnului Adrian Cioroianu din functia de ministru al Afacerilor Externe, anuntata in aceasta seara, si a acceptat aceasta demisie. Primul-ministru urmeaza sa initieze procedurile privind desemnarea unui nou ministru al Afacerilor Externe", se arata in comunicat. Premierul Tariceanu a criticat dur activitatea MAE, i-a spus ministrului Cioroianu ca este „foarte deranjat" de modul in care a fost tratata situatia lui Claudiu Crulic si a cerut o evaluare de urgenta a intregului personal consular. Surse din PNL sustin ca premierul i-ar fi cerut demisia lui Cioroianu imediat dupa summit-ul NATO. (A.M.M.)
Cele noua gafe istorice ale lui Adrian Cioroianu
1. La 13 iunie 2007, cu ocazia intrevederii de la Washington cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, Adrian Cioroianu a fost criticat pentru prestanta sa, deoarece nu a fost capabil sa spuna, in prezenta oficialului american, decat „Da,desigur" si „E corect". Ministrul insa s-a aparat spunand ca nu era vorba despre o conferinta de presa, ci doar de o oportunitate de imagini. El a acuzat ca ce s-a scris in presa este o campanie de denigrare a sa si a calificat acest lucru drept „manipulare trista". „Sunt oameni care vor sa demonstreze ca Traian Basescu a avut dreptate".
2. La 29 iunie 2007, in cadrul unei vizite in Macedonia, Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul.
3. Dupa patru luni, ministrul de Externe a semnat un document european in care a fost folosita sintagma „limba moldoveneasca". Cioroianu nu a avut niciun fel de obiectie fata de continutul acestui act.
4.In contextul scandalui din Italia legat de cazul lui Mailat si a miscarilor antiromanesti fata de romanii de acolo, la 2 noiembrie 2007, seful diplomatiei romane a declarat in timpul interventii telefonice pentru postul Antena 3 ca se gandeste ca ar trebui sa cumpere un teritoriu in desertul egiptean pentru a-i deporta pe infractorii romani. „Acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor, ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare...". Vehement criticat Cioroianu a revenit asupra declaratiilor sale, explicand ca dorea sa dea un alt sens mesajului. De fapt, el s-ar fi referit la violatori si la pedofili, infractorii de „cea mai joaa speta", dupa parerea sa.
5. Tot in luna noiembrie, cu ocazia vizitei in Italia a premierului Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei intalniri cu asociatiile romanilor, Adrian Cioroianu a discutat amical cu Costica Argint, persoana cautata de Interpol. „Sa traiasci domnul Argint!", a spus Cioroianu dupa care l-a sarutat pe obraji.
6. La sfarsitul lunii noiembrie, aflat in delegatia care il insotea pe presedintele Traian Basescu in Spania, ministrul de Externe a incalcat protocolul diplomatic si, odata prezentat regelui Spaniei, Juan Carlos, i s-a adresat Majestatii intr-un limbaj colocvial. „Good point, good, good point", i-a spus Cioroianu suveranului spaniol. Mai mult, ministrul de Externe a continuat, ridicand degetul mare de la mana dreapta in sus, cu pumnul strans in dreptul pieptului, facandu-i regelui Juan Carlos semnul „OK".
7. La inceputul acestui an, in cadrul unei intalniri cu ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremic, Cioroianu a apelat, din nou, la limbajul amical. Intampinandu-l la sediul MAE, seful diplomatiei de la Bucuresti si-a apelat omologul de la Belgrad, , cu „Vuk, my friend". Ulterior, Cioroianu s-a aparat, declarand presei ca relatia dintre el si ministrul sarb este una foarte destinsa.
8. In luna martie 2008, pe parcursul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu,Adrian Cioroianu a incalcat din nou protocolul intarziind la intalnirea cu oamenii de afaceri suedezi. El a aparut dupa regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf si a intrat in urma suveranului, deranjand audienta. In apararea sa, ministrul de Externe l-a acuzat pe Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei, de intoxicare a presei. Ulterior s-a anuntat ca seful diplomatiei nu era printre invitati, drept pentru care nu era necesar sa tina cont de protocolul intrevederii.
9. Si summit-ul NATO (2-4 aprilie) a fost o ocazie pentru criticii lui Cioroianu sa remarce ca acesta nu s-a aflat la aeroportul „Henri Coanda" pentru a-l intampina pe presedintele SUA George W. Bush, iar la plecarea acestuia l-a condus insotit de logodnica. (M.T.)