Spre deosebire de alte insule din arhipelag, Menorca nu s-a putut dedica turismului in timpul dictaturii, si in special in timpul anilor saizeci, deoarece a fost considerata un obiectiv militar, fiind mai estic punct al Spaniei. La acel moment una dintre principalele activitati economice a fost tocmai comertul cu acesti soldati, care apoi a fost inlocuit cu turismul. Acest lucru a avut drept consecinta faptul ca plajele si peisajele naturale sunt mult mai bine conservate. Principalii turisti care vin la Menorca sunt britanici, fapt determinat de colonizarea insulei, urmati apoi de turistii spanioli.
Sunt, de asemenea, vitale pentru economia insulei cresterea vitelor si fabricarea branzrturilor cu denumiri de origine "mahon" (Branza de Mahon), industria de incaltaminte, marochinarie si piele, in general, bijuterii, produse de patiserie, mezeluri si alte industrii mici sunt al doilea pilon al economiei.
Printre mancarurile tipice din Menoria se numara: branza de Mahon, sobrasada, carniuxua, camot sau cuixot, oliaigua, caldereta de langosta, coca bamba, pastissets, formatjades, carquinyols.
Municipiile principale sunt Ciudadela de Menoria (oficial Ciutadella) y Mahon (Mao). Insula este impartita administrativ, in urmatoarele municipii:
· Alayor (Alaior), oras industrial si universitar;
· Villacarlos (Es Castell);
· Ciudadela de Menorca (Ciutadella), fosta capitala a insulei;
Ferrerias (Ferreries);
Mao, centru administrativ si actuala capitala a insulei Menorca;
Mercadal (Es Mercadal);
Es Migjorn Gran, local in care s-a nascut Joan Riudavets;
San Luis (Sant Lluis)
Pe insula exista multe monumente megalitice (navete, talayots) si taulas, alaturi de galerii, incinte acoperite, pesteri, etc. S-au gasit situri arheologice importante in asezarile preistorice Trepuco si Talati, naveta des Tudons, loc funerar datand de la tranzitia de la PreTalayotic la Talayotic inicial, intre Ciudadela si Ferrerias. Exista de asemenea o bazilica paleo-crestina in apropiere de plaja din Son Bou si ruinele unui fort pemuntele Santa Agueda, ultimul punct de rezistenta a musulmanilor in fata cuceririi de catre Alfonso III.
In Monte Toro, in centrul insulei, se afla Sanctuarul Fecioarei de pe Muntele Toro (patroanaa insulei Menorca).