Ce s-a intamplat cu afirmatia ca fuziunea la rece ar putea fi sursa perfecta de energie regenerabila? Acest film documentar analizeaza minutios controversa nascuta din descoperirea fuziunii la rece, un proces prin care s-ar putea produce energie din abundenta folosind materiale simple.
Fuziunea la rece, una dintre cele mai imporante descoperiri stiintifice din istorie, a intrat in vizorul opiniei publice in anul 1989. La 23 martie 1989, doi chimisti renumiti de la Universitatea din Utah, Martin Fleichmann si Stanley Pons, au facut un anunt care a creat controverse in lumea academica. Acestia sustineau ca o celula de sticla plina cu apa grea, dotata cu un catod de paladiu, putea produce, la trecerea unui curent electric slab, extrem de multa energie calorica. Ei afirmau ca reactia de baza trebuie sa fie una de natura nucleara, similara celei ce are loc in stele.
Astfel, „focul din apa", asa cum a fost denumit, nu putea proveni dintr-o reactie chimica obisnuita, in experiment nefiind implicati agenti chimici, in afara apei, considerata a fi inerta din acest punct de vedere. De asemenea, nivelurile energetice raportate le depaseau cu mult pe cele ale unor reactii clasice, chimistii considerand ca prin aceasta descoperire au identificat o noua sursa energetica a viitorului.
Documentarul Fuziunea la rece – Focul din apa porneste pe urmele unei aventuri stiintifice in incercarea de a intelege fuziunea la rece, „alchimia moderna" care – pentru fizica zilelor noastre – inca nu poate fi explicata. In pofida „razboiului" pornit de cercetatori si mass-media, fuziunea la rece ar avea inca sanse sa devina realitate.
In fata interviurilor cu oameni de stiinta implicati in desoperire suntem invitati sa decidem noi insine daca fuziunea la rece va revolutiona sau nu energia secolului XXI. Fuziunea la rece – Focul din apa este prezentat de actorul James Doohan, din „Star Trek", si Sir Arthur C. Clark, autorul cartii „Odiseea spatiala 2001" si inventatorul satelitului de telecomunicatii.