Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nicolas Poussin
1.370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gian Lorenzo Bernini
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Ghiberti
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filippo Brunelleschi (1377 -1446)
968 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rosso Fiorentino
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cateva secrete ale lui Michelangelo Buonarroti
1.857 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Antonio Allegri zis Correggio
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Bellini-pictor renascentist
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Lotto partea I
1.675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti- Documentar BBC-Partea 1-a HD
4.684 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Gian Lorenzo Bernini

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.02.2024  Adauga la favorite 63 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
S-a nascut in anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini. In 1605 familia lui s-a mutat la Roma. In copilarie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai putin talentatului sau tata. A fost considerat unul dintre cei mai importanti artisti ai barocului. Mare arhitect si sculptor, activitatea lui Bernini este legata de actiunea papilor din secolul al XVII–lea.

Bernini a murit la 28 noiembrie 1680 si a fost ingropat in Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, dupa ce a stat in serviciul a opt papi. A fost unul dintre cei mai de seama artisti ai epocii.



Panteonul cu „urechile" lui Bernini

Extazul Sfintei Tereza⁠(en)[traduceti] (1647)
Capodopera sa este Piata Sfantului Petru din Roma, delimitata de o colonada gigantica formata din 284 de coloane, desfasurate pe patru randuri, cu 140 de statui. Solutia gasita de Bernini uimeste si astazi: cele doua brate ale colonadei strang la pieptul Bisericii Catolice, reprezentata de catedrala, credinciosii aflati in piata. Ca sculptor, Bernini poate fi incadrat barocului prin compozitiile sale ce redau miscarea si prin preferinta pentru policromie. Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combina marmura rosie, verde si alba, in care Bernini a sculptat figuri reale si alegorice, cu bronzul aurit. Personajele sunt dispuse scenografic si intreaga compozitie sugereaza miscarea.



Gian Lorenzo Bernini a construit doua clopotnite, care au trecut in istorie drept „urechile de magar ale lui Bernini". La terminarea reparatiilor, acelasi papa a ordonat sa fie demontat plafonul din bronz din pridvorul Panteonului, care de atunci ofera privirii scheletul si grinzile acoperisului. Bronzul, inclusiv cuiele, au fost reutilizate la turnarea coloanelor baldachinului din altarul Bazilicii San Pietro din si a tunurilor noi pentru artilerie de pe zidurile Castelului Sant'Angelo. La 7 iulie 1894, in prezenta unei delegatii a guvernului, comisia arheologica italiana doboara „urechile lui Bernini", Panteonul revenind la forma sa anterioara, pe care a pastrat-o pana in prezent.

Bernini a realizat in Piazza Barberini din Roma constructia a doua fantani (a Tritonului si a Albinelor) si Palatul Barberini.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.