Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  100 de ani!
828 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatoria de 100 de ani la Proxima Centauri B (Documenta
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum au supravietuit atati ani companiile japoneze vechi
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul in 100.000.000 de ani
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria ceaiului 3
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ca arata lumea in 100 ani
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Machu Picchu: Cetatea Muntelui Inca
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum traiesc ikarienii cu 10 ani peste medie
329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copacii Baobab, Madagascar
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evolutia de 100 de ani a sutienului | Razboiul sutienulu
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

100 de ani de aviatie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.02.2024  Adauga la favorite 204 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu o multitudine de imagini de arhiva si avioane de epoca restaurate, acest documentar urmareste nasterea si evolutiile aviatiei, care e civil sau militare
Considerat un vis nerealizabil, zborul i-a pasionat pe oameni si i-a facut sa nascoceasca diverse si ciudate masinarii cu care sa incerce sa se ridice in vazduh. Dar, abia acum un secol, fratii Wright au reusit in premiera, in America, intaiul zbor cu un aparat mai greu decat aerul. Aeroplanul lor a zburat doar cativa metri. De atunci si pana azi, avioanele au evoluat continuu, ajungand sa faca zboruri intre continente, cu o viteza ce o depaseste pe cea a sunetului. Toate aceste performante se datoreaza unor mari inventatori, care, cel mai adesea, isi pilotau propriile avioane, riscandu-si viata.


Visul de a zbura a inceput cu legenda lui Icar. Inchis in labirint de regele Minios, fiul lui Dedal si-a confectionat doua aripi din pene lipite cu ceara si s-a ridicat in vazduh, incercand sa scape. Apropiindu-se de soare, ceara s-a topit din cauza caldurii, iar Icar s-a prabusit in mare.


In perioada Renasterii, celebrul Leonardo da Vinci s-a gandit, pe langa alte masinarii fantastice, la un aparat cu care omul sa poata zbura. Studiind cu atentie zborul pasarilor, el a proiectat un aparat numit “ortopter". Aripile acestuia ar fi trebuit sa fie miscate in acelasi timp de mainile si picioarele unui om, procedeu ce s-a dovedit a fi imposibil. Planurile lui da Vinci au cazut apoi in uitare pentru multa vreme.


Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, italianul Franceso Lana-Terzi imagineaza o corabie zburatoare, care ar fi trebuit sa se poata ridica in aer cu ajutorul a patru globuri din metal, golite de aer. Acest proiect fantezist facut public in anul 1670 a ramas si el nerealizat. Totusi, spre sfarsitul secolului XVIII-lea, omul a reusit sa urce spre cer cu ajutorul balonului umplut cu aer cald. In secolul urmator sunt construite primele planoare(cu aripi arcuite, ca ale pasarilor) de catre Otto Lilienthal, care a si murit intr-o astfel de incercare de a cuceri vazduhul. Insa planorul a reprezentat primul pas spre construirea unui aparat mai greu decat aerul si care sa se deplaseze prin mijloace proprii. Acesta va fi aeroplanul sau avionul.


In 1897, francezul Clement Ader a reusit sa se ridice in aer cu un aparat construit de el insusi, care semana cu o pasare mare si ciudata. Motorul punea in functiune o elice, care facea ca aeroplanul sa se urneasca de la sol. Unii considera ca acesta a fost primul avion din lume care a zburat. De fapt, “zborul" sau a fost un salt de cativa metri. Probabil ca primul zbor cu adevarat reusit a fost cel realizat cu aparatul fratilor Wilbur si Orville Wright cativa ani mai tarziu, in 1903. Acesti americani au reusit sa se ridice cu aeroplanul timp de 12 secunde, zborul avand loc la Kitty Hawk, in Carolina de Nord(S.U.A).


Dupa aceasta data incepe sa fie construite si alte aeroplane, in America si Europa. Insa, pe atunci, ele abia se ridicau in aer. Cei care le urmareau “zborul" erau nevoiti sa se culce pe iarba, pentru a vedea daca rotile acestora s-au ridicat sau nu de pe pamant. Cu timpul, insa, aeroplanele s-au perfectionat, reusind sa zboare tot mai sus si mai repede.


Ca orice noua inventie, si avionul a fost primit la inceput cu neincredere. Multa vreme s-a considerat ca este o mare cutezanta sa fii pilot, deoarece in acei ani zborul cu un astfel de aparat fragil era foarte riscant. Primele aeroplane erau construite mai mult din lemn, cabluri si panza, iar rotile lor aveau spite ca acelea de la bicicleta. Constructorii urmareau ca acestea sa fie cat mai usoare, pentru a se putea ridica in aer.


Insa progresele aveau loc cu repeziciune in ceea ce priveste aviatia care abia luase nastere. In 1908, Henri Farman reuseste sa zboare pe o distanta de un kilometru, iar un an mai tarziu, tot un francez, Louis Bleriot, traverseaza in zbor Canalul Manecii. In 1910, primul avion care se inalta in aer la peste 1000 de metri altitudine este cel al lui Jorge Chavez, care traverseaza in zbor Alpii, dar se prabuseste la aterizare. In 1911 are loc primul zbor de noapte, iar un an mai tarziu se sare pentru intaia data cu parasuta din avion.


Ca structura de baza, un avion este alcatuit dintr-un corp alungit, denumit fuselaj, care reprezinta partea sa principala. In interiorul acestuia, in fata, se gaseste si locul pilotului. La inceput, cabina acestuia nu era inchisa, asa ca pilotul trebuia sa poarte o casca de piele si ochelari speciali, care il aparau de curentul puternic. Pentru a se mentine in aer, avionul este dotat cu doua aripi mari, de-o parte si de alta a fuselajului. Cand acestea sunt duble, avionul se numeste biplan. Elicea, care face ca aparatul sa avanseze in aer, se afla in partea din fata, si este actionata de un motor. Cu trecerea timpului, motoarele s-au perfectionat, sporind viteza avionului. Hidroavionul este un avion care, in loc sa aterizeze pe sol, pluteste pe apa. Tot de pe apa decoleaza, pentru a se ridica in aer. In loc de roti, el are flotoare, care sunt umplute cu aer si astfel nu se scufunda. Primele hidroavioane au aparut prin 1910.


In primul razboi mondial, tarile aflate in conflict si-au dat seama ca avionul poate fi folosit ca o arma foarte eficienta, mai intai pentru recunoastere, apoi pentru vanatoare(urmarirea si distrugerea altor avioane in zbor) si bombardament. Din avioanele de recunoastere nu doar se observau de sus pozitiile inamicului, dar se faceau si fotografii aeriene. Avioanele de bombardament puteau arunca din aer bombe de pana la 1000 de kilograme!


Dupa primul razboi mondial, performantele aviatice au sporit mult. Aparatele de zbor au inceput sa parcurga distante foarte lungi, pentru a duce scrisori si colete postale, ceea ce a inlesnit comunicatiile. S-au infiintat companii aeriene care faceau curse regulate si au aparut avioanele de pasageri. In 1927, Charles Lindbergh traverseaza pentru prima data Atlanticul, legand astfel, pe calea aerului, Europa de America de Nord. In 1931, Pacificul este traversat fara escala, din Japonia pana in Statele Unite. Aviatia devine un sport, iar la mitingurile aviatice se pot vedea acrobatii aeriene foarte spectaculoase.


Odata cu al doilea razboi mondial, avioanele incep sa aibe viteze ametitoare, iar bombardamentele devin distrugatoare. Germanii folosesc primii avionul cu reactie, spre sfarsitul razboiului. Acesta ajungea pana la o viteza aproape dubla fata de cea a unui avion obisnuit. Avionul cu reactie nu mai foloseste elicea, ci este propulsat de motorul sau, asemenea unei rachete. In zilele noastre, avioanele de acest fel au devenit ceva obisnuit, mai ales pentru aviatia militara. Companiile aeriene de calatori au in dotare aparate ce pot transporta sute de persoane la bord, legand unele de altele cele mai indepartate locuri ale planetei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.