Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria monumentului de la Stonehenge
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasi spre Inviere Vinerea Mare
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emanciparea femeii in perioada comunista
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bani & aventura in Evul Mediu
262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Mihai Sora
89 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Extraterestri antici – Misterele aparitiei omului
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumul uriasilor.
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 16 - prezent
1.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartile postale si istoria lor
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria sapunului
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cartografia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2024  Adauga la favorite 68 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cartografia
Informatiile documentare despre harti ne arata ca ele au existat inca dinaintea erei noastra: au fost gasite schite primitive la egipteni, chinezi, canadieni, amerindieni realizate pe suporturi foarte variate incepand de la os, coji de copac, nisip, lemn, pietre, etc. Continutul acestor schite se refera la suprafete restranse si reprezinta diferita elemente ale cadrului natural ca reteaua hidrografica, lacurile, padurile, pesterile.
Cea mai veche harta ajunsa in Romania, zgariata pe o tabla de argint este a Mesopotamiei, datand din sec. XIV-XV i.e.n.
Primele harti propru-zise apar la grecii antici. Cea dintai harta greceasca a fost construita de ANAXIMADRU din MILET si cuprinde lumea cunoscuta a timpului sau, inconjurata de OKEANOS, in ipoteza Pamantului plan.
Cele mai remarcabile rezultate cartografice in antichitate au fost construirea primului glob geografic de catre CRATES si imaginarea primelor sisteme de proiectie de catre HIPARH (sec. II i.e.n.) si PTOLEMEU (sec. II e. n.).
Romanii n-au imbogatit cu nimic baza teoretica a reprezentarilor cartografice, chiar daca au intocmit si ei harti numite itinerarii, necesare in razboaiele lor de expansiune. O astfel de harta este Tabula Peutingeriana.
In feudalism, dezvoltarea comertului atrage dupa sine intocmirea hartilor legate de necesitatile practice. Astfel se construiesc harti marine de catre italieni, cunoscute sub numele de portulane, care se refereaua de obicei la o bazinul unei singure mari.
Secolul al XVI-lea se caracterizeaza printr-o fructuoasa si valoroasa activitate cartografica, cei mai importanti reprezentanti ai acestei perioade fiind MERCATOR si ORTELIUS (olandez). Mercator publica in anul 1578 un prim atlas de harti geografice dupa hartile lui Ptolemeu, dar reconstituite si corectate de el. La intocmirea hartilor, utilizeaza proiectia cartografica si propune mai multe proiectii, dintre care una pentru navigatie, care ii poarta numele, fiind folosita si in prezent.
Sec. al XVII-lea este cunoscut prin aparitia unor atlase, care pe langa hartile respective contineau si texte.
Din secolul al XVIII-lea merita amintita activitatea de intocmire a hartilor la scari mijlocii si mari. Prima harta topografica este harta Frantei a lui Cassini la scara 1:86400.
In anul 1871 are loc primul congres de geografie, unde se pune problema alegerii meridianului de origine sau a primului meridian, probleme rezolvata in 1884 la o conferinta special convocata la Washington, cand s-a ales ca meridian de origine meridianul observatorului de la Greenwich.
La sf. sec. al XIX-lea (1891), la Congresul de la Berna, pentru unificarea hartilor topografice nationale intr-o harta internationala s-a adoptat propunerea lui A. Penck de a construi o harta a globului la scara 1:1.000.000. In 1899 s-a hotarat intocmirea unei harti batimetrice a Oc. Planetar la scara 1:10.000.000 care a aparut in 1904.
Intre cele doua razboaie mondiale s-au realizat diferite tipuri de harti si atlase. Opera cartografica de importanta mondiala a acestei periade este Marele Atlas Sovietic al Lumii.
Dupa al doilea razboi mondial, dezvoltarea cartografiei este in plina ascensiune, se continua cu intocmirea atlaselor nationale, a hartilor topografice pentru noile state aparute, aparitia unor dictionare poliglote, organizarea unor conferinte internationale de cartografie, etc.
Dupa etapele „aproximarilor dimensionale, geometrizarii geografiei" si „aplicarii metodelor statistice in geografie", anii 1960 marcheaza debutul etapei informatizarii cartografiei. Aceasta etapa se identifica cu debutul GIS, ea fiind conditionata de perfectionarea rapida a calculatoarelor.
Volumul imens de informatii cu care opereaza cartografia si-a gasit pentru prima data posibilitatile de a fi valorificat (prelucrat) si validat (in practica) prin GIS. Primii pasi au fost marcati prin constituirea bazelor de date, care ulterior au putut fi utilizate si de catre alti beneficiari.
O astfel de banca de date este compusa din datele brute (propriu-zise), neprelucrate care sunt memorate pe un suport fizic (benzi sau discuri magnetice-CD) si dintr-un sistem de programe care asigura introducerea, organizarea, stocarea, activarea si prezentarea lor. Sistemul poate opera in general atat cu date cantitative cat si calitative, exprimand valoarea parametrilor geografici dintr-un anumit punct, regiune, zona geografica. Fiecare punct, dar si tip de informatie primeste un anumit cod. Codul serveste in actualizarea informatiei, la cerere. Bancile de date permit inoirea informatiei inmagazinate, respectiv aducerea la „zi", precum si trierea si regasirea rapida a informatiilor cerute, fie prin afisarea pe ecranul calculatorului (prin intermediul operatorului uman), fie prin imprimarea informatiei (pe imprimanta anexa computerului).
Un pas inainte in informatizarea cartografiei l-a constituit realizarea atlaselor electronice, care pot contine pe langa informatiile unei banci de date traditionale, si informatie sub forma grafica (harti generale, harti tematice, cartograme, blocdiagrame, cartodiagrame, profile, etc.). Atlasele electronice prezinta avantajul modificarii rapide a informatiei continute sub forma grafica de la un eveniment sau fenomen geografic prezent la unul viitor, intrunind atributul de „operational" si „functional".
Carl Steinitz e unul din precursorii GIS-ului, el realizand primele studii experimentale in cadrul unui laborator de grafica computerizata la Harward, laborator creat in 1965 cu o donatie Ford. Programele create, testate si raspandite de aici au fost:
- SYMAP - program de cartografiere automata;
- CALFORM - program de cartografiere cu pen-plotter;
- SYMVU - program de cartografiere suprafata-perspectiva;
- POLYURT - program de manipulare a bazei de date cartografice;

In dezvoltarea GIS pot fi identificate cel putin cinci etape.
Etapa intaia debuteaza cu anul 1960, cand computerele se foloseau la realizarea hartilor si a altor imagini care s-ar fi putut realiza si fara computer. Analizele spatiale si statistice erau dificile, cu un profesionalism scazut, iar pesimismul general era mare.
Etapa a doua incepe cu anul 1970. Analizele GIS sunt mai sofisticate, iar prin tehnicile statistice si cartografice noi, dar si prin metodele de analiza spatiala mai complexe, proiectele G.I.S. trezesc un mare interes, fiind finantate de la buget. GIS-ul interactioneaza alte discipline si profesii, in mod deosebit ingineria. Soft-urile sunt din ce in ce mai complexe si private. Atentia se axeaza pe luarea deciziilor.
Anul 1975 marcheza inceputul celei de-a treia etape. Tehnica G.I.S. este concretizata in afisaje grafice diverse si tridimensionale. Noutatea adusa de GIS este data de posibilitatea referentierii acestor date fata de coordonatele geografice (longitudine si latitudine).
Etapa a patra debuteaza odata cu anii deceniului noua, respectiv 1980-1981. Aparitia primelor GIS operationale (Sistemul Informational Geografic Canadian si Unitatea Experimentala de Cartografie a Marii Britanii), inca din anii '60, este urmata in anul 1982 de sistemul ARC/INFO al firmei Environmental Systems Research Institute din U.S.A. Deceniul al noualea se remarca de asemenea prin progrese spectaculoase ale tehnicii de calcul. Aparitia PC-urilor si softurilor, dar si posibilitatilor de software in engleza si franceza deschide o noua etapa in existenta GIS.
Etapa a cincea se identifica cu actualitatea sau mai precis cu ceea ce a urmat anului 1990, cand pentru prima data in istoria cartografiei romanesti putem vorbi despre facilitatile oferite G.I.S.
http://www.youtube.com/watch?v=wbwmXKwkgaw


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.