Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce nu poti urca lichide in avion
561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ghid lentile de contact
1.338 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Factura ta de gaze naturale – partea II
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se tine un toast pentru nunta
1.487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum montam o priza
940 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coperti pentru carte
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se aplica corect pasta termoconductoare pe procesor
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ai dinti sensibili? Asa ii tratezi!
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum iti pastrezi corect periuta de dinti
686 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa arati grozav in fotografii
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Lentilele de contact

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.02.2024  Adauga la favorite 116 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Din pacate, unele persoane sunt „condamnate" sa poarte ochelari de vedere. Dar cum aceste accesorii se pot dovedi destul de incomode in anumite situatii - cum ar fi, de exemplu, inotul -, ele pot fi inlocuite cu lentilele de contact, care sunt mult mai practice si destul de usor de intretinut. Alexandru Alecu, reprezentantul videt.ro, va sfatuieste sa fiti atenti la cateva aspecte importante atunci cand alegeti lentilele de contact.

Cu RGP, privire mai clara in caz de astigmatism
In functie de materialul din care sunt fabricate, exista lentile de contact rigide sau RGP (Rigid Gas Permeable) si lentile de contact moi. Cele rigide au avantajul ca sunt mai durabile si mai rezistente la depunerile proteice decat lentilele de contact moi. In plus, ele ofera o vedere mai clara in cazul problemelor de astigmatism (dioptrie cilindrica) si se recomanda si pentru afectiunea keratoconus. „Lentilele rigide sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, deoarece pot fi purtate de la cateva luni pana la doi ani, sunt lentile de contact anuale", spune Alexandru Alecu.

Sub cele rigide exista riscul de a intra praf
In ceea ce priveste dezavantajele, cea mai mare problema in cazul lentilelor de contact rigide o reprezinta confortul la purtare, deoarece acomodarea poate dura pana la cateva saptamani. De asemenea, daca nu sunt utilizate cateva zile, ochiului ii va trebui o perioada pentru a se reacomoda cu ele. In plus, „pentru ca au dimensiuni mai reduse decat lentilele moi, riscul de a se deplasa de pe centrul ochiului este mai mare la lentilele rigide, iar din aceasta cauza purtatorii pot avea vederea incetosata", mai spune specialistul. Si inca ceva: intrucat aceste lentile sunt create ca sa se miste pe ochi atunci cand pacientul clipeste, riscul de a intra praf sub ele este mai crescut. Din cauza prafului pot aparea abraziuni corneene.

Adaptare mai rapida cu cele moi
Lentile de contact moi sunt fabricate din plastic moale si flexibil, care permite oxigenului sa patrunda catre cornee, asigurand astfel sanatatea ochiului. Adaptarea ochiului la aceste lentile este mult mai usoara si mai rapida (cateva zile) decat in cazul celor rigide. Datorita acestui lucru, ele sunt intrebuintate de circa 92% dintre purtatori. In ceea ce priveste materialul din care sunt facute, acestea se impart in doua categorii: hidrogel si silicon-hidrogel. „Hidrogelul transporta oxigenul cu ajutorul apei din compozitie. Materialul silicon-hidrogel transporta oxigenul prin materialul polimer, care este un conductor mult mai bun si mai eficient. Nivelul initial de apa este mai redus decat in cazul lentilelor din hidrogel, minimizand astfel riscul de dezvoltare a bacteriilor", mai arata Alexandru Alecu.

Cele cu purtare extinsa pot fi utilizate si noaptea
Dupa perioada de utilizare, lentilele de contact moi se impart in mai multe categorii. Lentile de unica folosinta - se folosesc 12-24 de ore, iar apoi se arunca. Ingrijirea lor este mai usoara si se pot purta ocazional, pana cand ochii se obisnuiesc cu ele.
Lentilele de contact zilnice sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, deoarece se poarta fie timp de doua saptamani, fie timp de o luna. Insa atentie! Acestea sunt interzise in timpul somnului, nu trebuie purtate nici macar cateva zeci de minute, din cauza transmisibilitatii reduse de oxigen.
Lentilele de contact cu purtare extinsa pot fi utilizate si noaptea, dar transmisibilitatea oxigenului prin lentila trebuie sa fie mai mare de 125Dk/t (n.r. - Dk-ul semnifica permeabilitatea materialului, in timp ce t-ul reprezinta grosimea lentilei) pentru a preveni infectiile.
Lentilele cu purtare continua pot fi tinute atat ziua, cat si noaptea, in timpul somnului, pana la 30 de zile consecutiv.

Atentie! Indiferent pentru ce tip de lentile optati, consultul medical este foarte important, intrucat mare parte dintre produse se fabrica la comanda, in functie de parametrii ochiului persoanei care le poarta

Vedere intermediara neclara cu produsele bifocale

In functie de afectiunea pe care o trateaza, lentilele de contact pot fi: monofocale (pentru miopie/hipermetropie), torice (pentru astigmatism) si bifocale sau multifocale (pentru presbiopie).
Miopia se manifesta prin dificultati in vederea clara a obiectelor aflate la distanta, iar dioptriile sunt precedate de semnul „minus" (-). Oamenii cu hipermetropie intampina dificultati in a se focusa pe obiectele aflate in apropiere, iar in acest caz pe reteta scrisa de medic dioptriile sunt precedate de semnul „plus" (+), explica reprezentantul videt.ro.
La fel ca si miopia si hipermetropia, astigmatismul este o problema de refractie. In acest caz, raza de lumina se focuseaza in mai multe puncte pe retina, creand astfel vederea incetosata la orice distanta (apropiere/departare). Lentilele indicate in acest caz se numesc torice - datorita formei lor.
Presbiopia se manifesta o data cu inaintarea in varsta si inseamna pierderea capacitatii de a focaliza obiectele apropiate. Ea poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau pe cale chirurgicala. Daca suferiti si de un viciu de refractie - precum miopie sau astigmatism - atunci veti fi nevoit sa utilizati fie doua perechi de ochelari sau lentile de contact, fie ochelari sau lentile bifocale sau multifocale. Cele bifocale au doua sectiuni: partea de jos e destinata vederii de aproape si cea superioara, vederii la distanta. Dezavantajul lor e ca vederea intermediara nu e prea clara. Lentilele progresive sau multifocale va ajuta sa vedeti bine la orice distanta, dar e nevoie de un timp de adaptare la ele.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.