Constructia prizelor moderne se bazeaza pe materiale plastice. In ciuda conceptiei invechite cum ca prizele ceramice sunt cele mai bune, vin materialele moderne din care sunt realizate atat placa cu suportii contactelor cat si corpul prizei. Aceste materiale plastice moderne sunt rezistente la temperatura, nu intretin arderea si nu devin casante in timp, deci le poti utiliza cu incredere.
Mai trebuie sa stii ca o priza dintr-o gama superioara, mult mai scumpa nu va suporta un curent mai mare, insa este realizata din materiale premium si are finisaje speciale, in special partea aparenta cu care utilizatorul intra in contact.
Curentul electric nu iarta, asa ca inainte de orice interventie de demontare a prizei asigura-te ca ai intrerupt alimentarea electrica pe circuitul respectiv sau general. Verifica intotdeauna cu un creion de control prezenta tensiunii inainte de a incepe demontarea.
O priza clasica se demonteaza in 3 pasi:
- se desurubeaza suruburile care tin capacul aparent;
- se slabesc suruburile care antreneaza ghiarele de fixare in doza;
- se extrage corpul prizei din doza si se slabesc suruburile care tin conductoarele pentru extragerea acestora;
Priza noua se monteaza efectuand operatiunile in sens invers. Trebuie sa tinem cont ca suruburile care fixeaza conductoarele trebuie stranse ferm pentru a permite un contact bun, iar suruburile ghiarelor trebuie stranse in asa fel incat priza sa se fixeze bine in doza si sa se elimine riscul smulgerii acesteia din perete. Daca circuitul este realizat cu conductor multifilar trebuie sa acordati atentie litelor din conductor care pot atinge suruburi sau alte componente metalice ale prizei care nu trebuie sa fie sub tensiune.