Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce sa vezi la Galeria Uffizi I In spatele capodoperei
291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Granatul
813 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fabuloasa istorie a Luvrului
262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan Aivazovski
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daniel Gerhartz
1.572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictor de viteza
1.604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pagoda Shwedagon
1.065 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mario Tozzi: O colectie de 46 de lucrari (HD)
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romanii au talent 2020: Olga Buianovscaia
609 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Edouard Delort
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Vigee Le Brun

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.11.2023  Adauga la favorite 222 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vigee Le Brun s-a nascut in Paris in 1755 intr-o familie modesta. A primit cateva lectii de desen si pictura de la tatal ei, artist la randul sau, pana la varsta de 12 ani cand acesta a murit. Elisabeth era renumita pentru etica de lucru extraordinara pe care o avea iar aceasta calitate a dobandit-o in adolescenta cand a devenit autodidacta si a continuat singura cursurile de pictura.

La varsta de 14 ani crea portrete platite pentru a-si ajuta familia insa succesul timpuriu a atras atentia autoritatilor franceze care, la varsta de 19 ani, i-a confiscat toate pensulele si materialele de lucru. Munca ei era considerata ilegala pentru ca nu apartinea unei bresle sau unei academii de arte. Ulterior, s-a inscris intr-o breasla insa a fost respinsa de Academia Regala Franceza care accepta numai patru femei printre membrii sai.

S-a casatorit cu un vanzator de arta care ii cheltuia banii la jocuri noroc. A divortat destul de repede si a plecat in Europa alaturi de fiica ei, muncind din greu pentru a-si intretine mica familie. Erau vremuri tulburi in toata lumea, cu razboaie si rascoale in fiecare tara, asa ca atitudinea lui Le Brun s-a dovedit incredibil de curajoasa, indarjita si neobisnuita pentru o femeie.

A inceput sa creeze portrete oficiale cu importanta diplomatica insa a continuat sa realizeze portrete materne, mai inzestrate cu emotie si afectiune decat majoritatea lucrarilor specifice timpurilor. Un exemplu este „Mademoiselle Brongniart", ultimul tablou din galeria foto alaturata.

Stilul mai tandru si mai cald de a picta copiii si femeile a facut-o remarcata in ochii tinerei Marie Antoinette care a luat-o sub aripa ei si l-a convins pe Regele Frantei sa o inscrie in Academia Franceza in 1783, impotriva dorintelor membrilor acesteia. Madame Le Brun a creat tabloul alegoric „La Paix ramenant l’Abondance" (Pacea aduce abundenta, il gasiti in galeria foto) special pentru ceremonia de investire in Academie.

Intre timp, a realizat 30 de portrete formale si informale pentru Familia Regala Franceza, fapt care i-a atras titulatura de „portretista oficiala a Mariei Antoineta".

Elisabeth este responsabila pentru cel mai scandalos tablou cu Regina Frantei: „Marie Antoinette in a Muslin Dress" care o arata pe consoarta lui Louis XVI in jupa. A fost un portret considerat extrem de vulgar in vremurile respective si a atras o multime de reactii negative din partea aristocratiei, a presei si a poporului francez. Ulterior, a inceput sa o picteze in decoruri si in haine mai demne de statutul pe care il avea pentru a repara imaginea monarhiei.

Le Brun a devenit cunoscuta pentru portretele aristocratiei franceze, si ulterior ale celei europene, realizate intr-un stil mult mai natural si mai relaxat decat predecesorii si contemporanii sai. A fost nevoita sa fuga din Paris in timpul Revolutiei Franceze cand Maria Antoineta si Regele au fost decapitati. A calatorit prin Europa si a lucrat pentru Curtile Regale din Austria, Italia, Germania si Rusia.

Portofoliul lui Le Brun modelat in stilul teatral Rococo cu influentele perioadei Neoclasice a strans aproape 1.000 de tablouri dintre care 650 de portrete si peste 200 de peisaje. Pana la finalul vietii a fost inclusa in Academiile de arta din 10 orase europene insa a fost exclusa din Academia Franceza imediat dupa Revolutia Franceza cand conceptul de „femeie academician" a fost desfiintat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.