Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sofonisba Anguissola
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Johannes Vermeer
1.061 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Philipp Telemann
983 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enid Blyton - scriitoare
1.747 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dantela cu acul
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele desenelor lui Botticelli
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Surprizele lui Faberge
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Ghiberti
908 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria impresionismului
2.400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maurice Ravel
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Sofonisba Anguissola

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.11.2023  Adauga la favorite 192 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sofonisba Anguissola s-a nascut in 1550, in Cremona, in Nordul Italiei,intr-o familie de nobili care isi pierdusera averea. Era cea mai in varsta dintre cele 6 fete ale familiei Anguissola si pentru ca nu aveau zestre de oferit la casatorie, tatal le-a ajutat sa se realizeze pe cont propriu si le-a sustinut sa invete cate o meserie.

In incercarea de a-l impresiona pe Michelangelo pentru a-i oferi un post de ucenic fiicei sale, acesta i-a trimis una dintre schitele create de Sofonisba cu un copil care zambeste. Maestrul i-a raspuns si i-a cerut o schita cu un copil care plange, o provocare mult mai mare de transpus in carbune. Talentul ei in redarea emotiilor umane a transformat-o intr-un pionier al genului de portret intim numit „conversation piece", portrete mai relaxate in care emotiile sunt exprimate intr-un mod mai direct, mai clar, cu caldura.

Stilul ei a devenit popular printre pictorii europeni iar la varsta de 27 de ani a primit o invitatie de a se alatura nuntii Regale dintre Regele Filip al II-lea si Isabela de Valois, Printesa Frantei. Regulile de protocol ale Curtii Spaniole interziceau rolul unei femei ca pictor oficial asa ca Sofonisba a devenit domnisoara de onoare. Astfel, artista a fost nevoita sa isi schimbe stilul de portret intim si sa se adapteze tendintelor portretelor regale. Tablourile cu printi, printese, regi si regine nu erau considerate piese de arta, erau adevarate declaratii diplomatice menite sa impuna respect si sa intareasca statutul unui conducator.

La varsta de 96 de ani, Sofonisba i-a atras atentia tanarului Van Dyck care devenise, la numai 25 de ani, unul dintre pictorii preferati la Curtile Regale europene. Maestrul olandez a calatorit special in Italia pentru a o vizita si a mentionat agilitatea artistei in schitele si insemnarile din jurnalul sau.

Curtea Spaniola a protejat-o pe Sofonisba si i-a permis sa creeze in voie insa restrictiile acestora au fost unul dintre motivele principale pentru care tablourile ei nu au ajuns la vanzare pe piata europeana.

Unul dintre cele mai faimoase tablouri create de Sofonisba le include pe trei dintre surorile ei jucand sah. Lucrarea este vazuta ca un simbol al puterii si al influentei pe care femeile incepusera sa o castige in societate, mai ales ca una dintre ele tine in mana „Regina".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.