Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mihail Larionov
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raiders of the Lost Art | Episode 4
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gabriele Munter, viata si picturile ei
223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Robert Anning Bell
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piet Mondrian:
705 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Jiquidi
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Miksa Roth - Artist al vitraliilor
1.576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Joaquin Sorolla y Bastida:o colectie de 149 picturi
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ferdinand Hodler: Viata unui artist
417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Valentin Aleksandrovich Serov (1865-1911)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.09.2023  Adauga la favorite 222 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Valentin Alexandrovich Serov (1865-1911) a fost un pictor rus si unul dintre cei mai mari portretisti ai epocii sale.

Serov s-a nascut la Sankt Petersburg, fiul compozitorului si criticului muzical rus Alexander Serov si al sotiei sale si fosta eleva Valentina Serova, de asemenea compozitoare de sine statatoare. Crescut intr-un mediu foarte artistic, a fost incurajat sa-si urmareasca talentele de catre parinti, iar in copilarie a studiat la Paris si Moscova sub Ilya Repin si la Academia de Arte din Sankt Petersburg (1880–1885) sub Pavel Chistyakov. Creativitatea timpurie a lui Serov a fost declansata de arta realista a lui Repin si de sistemul pedagogic strict al lui Chistyakov. Alte influente asupra lui Serov au fost picturile vechi de maestri pe care le-a vazut in muzeele Rusiei si Europei de Vest, prieteniile cu Mihail Vrubel si (mai tarziu) Konstantin Korovin si atmosfera creativa a Coloniei Abramtsevo, de care era strans legat.

Cele mai mari lucrari din perioada timpurie a lui Serov au fost portretele: Fata cu piersici (1887) si Fata acoperita de soare (1888), ambele in Galeria Tretiakov. In aceste picturi, Serov s-a concentrat pe spontaneitatea perceptiei modelului si a naturii. In dezvoltarea luminii si a culorii, in armonia complexa a reflexiilor, in sentimentul de saturatie atmosferica si in perceptia pitoreasca proaspata a lumii, au aparut trasaturile impresionismului rus timpuriu (desi Serov nu cunostea inca lucrarile impresionistilor francezi la momentul realizarii acelor tablouri).

Portret si succes
Din 1890, portretul a devenit genul de baza in arta lui Serov. In acest domeniu avea sa devina evident stilul sau timpuriu, picturile remarcabile prin caracteristicile subliniate din punct de vedere psihologic ale subiectilor sai. Modelele preferate ale lui Serov au fost actorii, artistii si scriitorii (Konstantin Korovin, 1891, Isaac Levitan, 1893, Nikolai Leskov, 1894, Nikolai Rimsky-Korsakov, 1898, - toate in galeria Tretiakov).

Abtinandu-se initial de la stilul de pictura policromatica, viu colorata, din anii 1880, Serov a preferat adesea o scara dominanta de tonuri negru-gri sau maro. Trasaturile impresioniste au aparut uneori in constructia compozita a unui portret sau pentru a capta un sentiment de miscare spontana. Ca si in lucrarea contemporanilor sai John Singer Sargent si Anders Zorn, impresionismul nu este doctrinar, ci deriva la fel de mult din studiul lui Hals si Velazquez, cat si din teoria moderna. Primind o mare popularitate, in 1894 Serov s-a alaturat lui Peredvizhniki (Itinerantii) si a preluat comisii importante, printre care portrete ale marelui duce Pavel Alexandrovich, (1897, Galeria Tretiakov), S.M. Botkin, 1899, si Felix Yusupov, 1903, precum si printesa Olga Orlova (acestea in Muzeul Rus din Sankt Petersburg). In aceste executii veridice, pricepute din punct de vedere compozitional si pitoresc intr-un mod grandios, Serov a folosit in mod constant desenul liniar-ritmic cuplat cu combinatii de culori decorative.

In acelasi timp, a dezvoltat o directie contrastanta: a realizat frecvent portrete intime, sincere, de camera, in principal ale copiilor si ale femeilor. In portretele copiilor, Serov a aspirat sa surprinda poza si gestul, sa dezvaluie si sa sublinieze o spontaneitate a miscarii interne, curatenia sincera si claritatea atitudinii copilului (Copii, 1899, Muzeul Rus; Mika Morozov, 1901, galeria Tretiakov). Serov a apelat frecvent la diferite tehnici grafice - acuarele, pasteluri, litografii si asa mai departe. Figurile din portretele lui Serov au devenit treptat din ce in ce mai rafinate grafic si mai economice, in special in perioada tarzie (Vasili Kachalov, 1908, Tamara Karsavina, 1909; numeroase figuri din fabulele lui Ivan Krylov, 1895–1911). Din 1890 pana in 1900, Serov a produs multe compozitii de peisaj pe teme de tara, in care directia artistica a luat o turnura romantica.

Valentin Serov a murit la Moscova pe 5 decembrie 1911, din cauza unei stenocardie (o forma acuta de angina) care a dus in cele din urma la stop cardiac, terminand cu insuficienta cardiaca din cauza complicatiilor severe. A fost inmormantat la cimitirul Donskoye. Sovieticii au avut ramasitele sale exhumate si reingropate la Cimitirul Novodevichy.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.