Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Primele semne ale dementei
488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sase intrebari prin care iti verifici sanatatea creierul
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 semne ca ai RINICHII BOLNAVI
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dementa, boala crunta a creierului
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Indigestia - cauze si simptome
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simptome de alarma pentru sanatate (vezi pana la sfarsit
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Retinopatia diabetica
742 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 semne de INFECTIE URINARA
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SEMNE ca ai RINICHII BOLNAVI!
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Care sunt primele simptome ale infectarii cu coronavirus
417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Semne subtile: 11 simptome ascunse de DEMENTA

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.09.2023  Adauga la favorite 142 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dementa nu se vindeca, ea este progresiva si afecteaza functionarea cognitiva si comportamentala, dar tratamentele si interventtiile disponibile la acest moment se concentreaza pe gestionarea simptomelor si intarzierea progresiei bolii. Nu, stai! Sa luam pe rand semnele mai putin cunoscute ale dementei.

Probleme privind orientarea in timp si spatiu
Dincolo de problemele de memorie, dementa poate duce la confuzie cu privire la timp si loc. Persoanele pot deveni dezorientate, incapabile sa-si aminteasca ziua, luna sau locul in care se afla, ceea ce le provoca anxietate si un sentiment de neliniste pe masura ce isi pierd reperele familiare ale vietii.

Probleme cu miscarea
Dementa poate cauza probleme in modul de deplasare, persoana afectata alunecand, impiedicandu-se si cazand frecvent. S-ar putea sa incepeti sa observati ca se taraste pe jos in loc sa paseasca si sa mearga in picioare.

Dificultati in gasirea cuvintelor
Persoana se straduieste sa urmareasca o conversatie sau nu reuseste sa gaseasca cuvintele potrivite. Uneori poate folosi un cuvant inrudit, dar nu il foloseste corect, sau inventeaza cuvinte, sau spune fraze fara sens. Este o tulburare de limbaj numita afazie, ca urmare a deteriorarii unei parti din creier care controleaza exprimarea si intelegerea limbajului.

Pierderea notiunii timpului
Doua cauze poate avea acest simptom timpuriu al dementei: fie este urmarea pierderilor de memorie, fie a faptului ca creierul nu mai poate citi ceasul. Si exista si un test, chiar testul ceasului se numeste, persoana fiind rugata sa deseneze acele unui ceas la o ora care i se indica. Acest test

Modificari de personalitate sau dispozitie
Lobii frontali controleaza capacitatea de concentrare si emotiile, asa ca atunci cand celulele din aceasta zona sunt deteriorate pot sa apara modificari ale personalitatii. Cum ai observat ca s-a transformat, ca au aparut schimbari dramatice ale personalitatii si comportamentului tipic, cum l-ai si programat la neurolog.

Pierderea vederii
In unele tipuri mai rare de dementa, cum ar fi atrofia corticala posterioara, este afectata partea creierului responsabila de intelegerea imaginilor. Acest lucru poate cauza pierderea recunoasterii imaginilor, pacientul neconstientizand acest deficit.

Probleme senzoriale
Acestea sunt simptome ale dementei care trec aproape neobservate, nerecunoscute si neraportate. Tipul acesta de probleme se refera la perceptia adancimii, evaluarea distantelor, constientizarea spatiului, sensibilitatea la zgomot si modificari ale gustului si mirosului.

Halucinatii
In cazul anumitor tipuri de dementa (ca-s multe, peste 100) este posibil ca persoana sa aiba halucinatii sau iluzii. Vede culori, persoane sau obiecte care nu sunt acolo ori aude voci.

Apatie neobisnuita sau agitatie crescuta
O schimbare de comportament, cum ar fi o lipsa brusca de interes pentru activitati de orice fel, poate fi un semn timpuriu de dementa (asta e Carmen). In schimb, alte persoane pot prezenta o agitatie crescuta, neliniste sau iritabilitate (asta sunt eu), care pot fi atribuite schimbarilor cognitive care au loc in interior.

Tulburari de somn
Dementa poate modifica tiparele de somn, persoana confruntandu-se cu insomnie sau somnolenta excesiva in timpul zilei. (Hiiii, sunt dementaaaa...) Somnul perturbat poate exacerba declinul cognitiv, poate afecta starea de spirit si poate perturba starea generala.

Deconectare emotionala
Dementa se poate manifesta ca o pierdere a empatiei. Persoana se lupta sa inteleaga sau sa raspunda la emotiile celor din jur, ceea ce duce la relatii tensionate. (Am si din astea dar sunt intentionate!)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.