Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  FlevOnice, Olanda
65 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kinderdijk-Olanda
1.190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nieuwe Kerk Delft-Olanda
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leiden-Olanda
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradinile Keukenhof-Olanda
1.329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Haarlem-Olanda
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edam -Olanda
188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kinderdijk -Olanda
186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Municipal (Gemeentemuseum), Olanda de Sud
594 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Olanda
1.175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Delft-Olanda

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.07.2023  Adauga la favorite 81 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Este orasul cunoscut pentru celebra sa faianta albastra si pentru faptul ca a fost resedinta preferata a Parintelui Patriei, Wilhelm (Villem) Taciturnul.

De fapt, numele orasului, care inseamna "groapa", caracterizeaza situatia de inceput a asezarii fondate de ducele loren Godefroy III Cocosatul (1069-1076), si care a primit statut de oras, in 1246, de la contele de Holland, Wilhelm al II-lea, viitorul imparat romano-german.

Fief al lui Wilhelm I Taciturnul (luptator pentru independenta Tarilor de Jos, asasinat aici in anul 1584), loc al disputelor dintre calvinisti si catolici si al revoltei iconoclastilor, terminata cu executia la Bruxelles a Contelui Egmont (eroul dramei cu acelasi nume scrise de Goethe), Delft a fost mereu in centrul istoriei Olandei.

Tot aici s-a nascut parintele dreptului gintilor, Hugo de Groot-Grotius (1583-1645), eminent jurist, poet si filosof. Multa vreme in Delft a functionat una din cele mai puternice sucursale ale Companiei Indii lor Orientale VOC (Veregnite Ost-Indische Companie), puternica organizatie economica olandeza (1602-1799) care a contracarat influentele engleze si portugheze in Asia.

In sec. 17-18, localitatea a ajuns renumita prin calitatea faiantei fabricate aici (care a concurat cu succes portelanurile chinezesti importate) si prin lucrarile pictorului Johannes Vermeer (1632-1675). Acesta, mult timp neglijat, a fost, intr-un tarziu, considerat ca unul din cei mai mari pictori olandezi ai sec. 17.

In scurta sa viata, putinele sale creatii au reflectat o tehnica subtila a jocurilor de lumina si de spatii; a fost un maestru al acordurilor cromatice, reusind cel mai bine sa redea lumina si atmosfera speciala a acestui tinut. Capodopera sa Vedere din Delft este expusa in Haga, in Mauritshuis. Astazi, in Delft functioneaza o Universitate Tehnica si de Stiinte Naturale si un reactor nuclear.

Prin aceeasi faianta, fabricata acum la scara industriala, ca si, mai nou, prin productia importanta de drojdie de bere, orasul apare ca un centru economic modern (cu 90 000 locuitori), fara a-si pierde seninatatea patriarhala.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.