Este orasul cunoscut pentru celebra sa faianta albastra si pentru faptul ca a fost resedinta preferata a Parintelui Patriei, Wilhelm (Villem) Taciturnul.
De fapt, numele orasului, care inseamna "groapa", caracterizeaza situatia de inceput a asezarii fondate de ducele loren Godefroy III Cocosatul (1069-1076), si care a primit statut de oras, in 1246, de la contele de Holland, Wilhelm al II-lea, viitorul imparat romano-german.
Fief al lui Wilhelm I Taciturnul (luptator pentru independenta Tarilor de Jos, asasinat aici in anul 1584), loc al disputelor dintre calvinisti si catolici si al revoltei iconoclastilor, terminata cu executia la Bruxelles a Contelui Egmont (eroul dramei cu acelasi nume scrise de Goethe), Delft a fost mereu in centrul istoriei Olandei.
Tot aici s-a nascut parintele dreptului gintilor, Hugo de Groot-Grotius (1583-1645), eminent jurist, poet si filosof. Multa vreme in Delft a functionat una din cele mai puternice sucursale ale Companiei Indii lor Orientale VOC (Veregnite Ost-Indische Companie), puternica organizatie economica olandeza (1602-1799) care a contracarat influentele engleze si portugheze in Asia.
In sec. 17-18, localitatea a ajuns renumita prin calitatea faiantei fabricate aici (care a concurat cu succes portelanurile chinezesti importate) si prin lucrarile pictorului Johannes Vermeer (1632-1675). Acesta, mult timp neglijat, a fost, intr-un tarziu, considerat ca unul din cei mai mari pictori olandezi ai sec. 17.
In scurta sa viata, putinele sale creatii au reflectat o tehnica subtila a jocurilor de lumina si de spatii; a fost un maestru al acordurilor cromatice, reusind cel mai bine sa redea lumina si atmosfera speciala a acestui tinut. Capodopera sa Vedere din Delft este expusa in Haga, in Mauritshuis. Astazi, in Delft functioneaza o Universitate Tehnica si de Stiinte Naturale si un reactor nuclear.
Prin aceeasi faianta, fabricata acum la scara industriala, ca si, mai nou, prin productia importanta de drojdie de bere, orasul apare ca un centru economic modern (cu 90 000 locuitori), fara a-si pierde seninatatea patriarhala.