Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O scrisoare pierduta - L'avant scene, Luxemburg 2012
2.284 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasiliu
 
  O scrisoare pierduta (Romania 1977) Liviu Ciulei 140 min
2.731 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Cadavrul viu - Lev Tolstoi / Teatru radiofonic
1.744 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Pavilionul cu umbre 81 min
906 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maia Malancus
1.307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hamlet (2001) cu Marcel Iures (Regia Liviu Ciulei)
2.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de rece
 
  Orlando Bloom in Romeo si Julieta
1.210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mona
 
  O scrisoare pierduta - I.L. Caragiale / Teatru la micron
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  O noapte furtunoasa - Teatru TV / 85 minute
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de george_george1973
 
  Supeul-Teatru TV
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Teatru, Spectacol
 

 

O scrisoare pierduta (Piesa de teatru 1982)Regizor Liviu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.07.2023  Adauga la favorite 175 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Actiunea piesei se petrece „in capitala unui judet de munte" in perioada campaniei electorale pentru alegerile din aprilie 1883 pentru Parlamentul ce urma sa revizuiasca Constitutia Romaniei. Dandu-si seama ca singura sansa de a fi ales ca deputat este sa obtina sprijinul autoritatilor politice ale judetului, avocatul Nae Catavencu (Octavian Cotescu) fura de la un cetatean turmentat (Aurel Cioranu) o scrisoare de dragoste gasita de acesta pe strada. Scrisoarea fusese trimisa de prefectul Stefan Tipatescu (Victor Rebengiuc) catre Zoe Trahanache (Mariana Mihut), sotia lui Zaharia Trahanache (Petrica Gheorghiu), prezidentul Comitetului permanent si conducatorul judetean al partidului aflat la putere.

Catavencu il invita pe Trahanache la sediul ziarului Racnetul Carpatilor pentru a-i prezenta scrisoarea, dar batranul om politic, in ciuda faptului ca recunoaste scrisul prefectului, se incapataneaza sa considere documentul ca fiind plastograf. Avocatul o invita apoi pe Zoe la sediul ziarului si-i spune acesteia ca o va publica in ziar, in cazul in care nu va fi sprijinit de autoritati pentru a fi ales ca deputat. Prefectul refuza sa-l sustina in alegeri pe Catavencu si-i ordona politaiului Ghita Pristanda (Stefan Banica) sa-l aresteze pe avocat si sa gaseasca scrisoarea. Cum scrisoarea nu este gasita, Zoe reuseste sa-l convinga pe Tipatescu sa sprijine candidatura santajistului. Situatia se complica dupa ce soseste de la Bucuresti o telegrama prin care i se cerea prefectului sa-l scoata deputat cu orice pret pe un oarecare Agamemnon Dandanache (Fory Etterle).

In sedinta care are loc inainte de alegeri, avocatul Tache Farfuridi (Dem Radulescu) si Catavencu tin niste discursuri demagogice si pline de nonsensuri, fiecare dintre ei sperand sa fie desemnat drept candidat. Trahanache descoperise intre timp o polita falsificata de Catavencu pentru a scoate 5.000 de lei de la o societate si hotaraste, de comun acord cu Tipatescu si cu Zoe, sa-l proclame candidat pe Dandanache. Dupa anuntarea candidatului, in sala izbucneste o incaierare, Pristanda introducand niste batausi pentru a pune mana pe Catavencu.

Catavencu reuseste sa scape din incaierare si se ascunde timp de doua zile, iar scrisoarea nu este nici gasita de oamenii prefectului si nici nu este publicata in ziar. Intre timp soseste Dandanache, ce fusese ales in unanimitate deputat. Acesta le povesteste lui Tipatescu si Zoei ca un lider politic necasatorit (becher) ce venise la el acasa pentru un joc de carti isi uitase pardesiul. Dandanache i-a scotocit buzunarele si a gasit acolo o scrisoare de amor de la nevasta unei persoane insemnate catre prietenul lui. S-a dus in graba la becher si l-a amenintat ca daca nu va fi scos deputat va publica scrisoarea in ziarul „Razboiul", iar liderul politic a cedat si i-a trimis o telegrama lui Tipatescu. Intrebat de Zoe ce a facut apoi cu scrisoarea, Dandanache a raspuns ca o pastreaza pentru a o folosi si in alta situatie (spre deosebire de Catavencu care promisese ca o va restitui dupa alegerea sa).

Trimitandu-l pe Tipatescu la telegraf, Pristanda il aduce in casa pe Catavencu. Acesta din urma ii spune Zoei ca in incaierarea ce avusese loc cu doua zile in urma isi pierduse palaria, in captuseala careia se afla scrisoarea. In timpul discutiei, in incapere intra cetateanul turmentat care-i spune Zoei ca a gasit o scrisoare intr-o palarie cu care plecase pe cap de la intrunire. Catavencu cade in genunchi si-i cere iertare doamnei Trahanache, iar aceasta il iarta si ii spune sa conduca manifestatia publica si banchetul popular in cinstea deputatului ales, dandu-i sperante ca ar putea sa fie sprijinit la urmatoarele alegeri. Piesa de teatru se termina cu banchetul popular din gradina primariei, unde se tin toasturi si se serveste sampanie.

Distributie
Victor Rebengiuc - Stefan Tipatescu, prefectul judetului
Fory Etterle - Agamemnon Dandanache, vechi luptator de la 48
Petrica Gheorghiu - Zaharia Trahanache, prezidentul Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului Scolar, Comitiului Agricol si al altor comitete si comitii
Dem Radulescu - Tache Farfuridi, avocat, membru al acestor comitete si comitii
Mircea Diaconu - Iordache Brinzovenescu, asemenea
Octavian Cotescu - Nae Catavencu, avocat, director-proprietar al ziarului Racnetul Carpatilor, prezident-fundator al Societatii enciclopedice-cooperative Aurora economica romana
Jean Reder - Ionescu, institutor, colaborator la acel ziar si membru al acestei societati
Simion Hetea - Popescu, institutor, asemenea
Stefan Banica - Ghita Pristanda, politaiul orasului
Aurel Cioranu - un cetatean turmentat
Mariana Mihut - Zoe Trahanache, sotia celui de sus


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.