Un numar mare de autori straini, din antichitate si pana in prezent, au vorbit despre influenta majora pe care cultura geto-dacilor a avut-o asupra Europei.
Nu doar ca legendele si miturile spaniole vorbesc despre descendenta getica a locuitorilor Peninsulei Iberice dar, timp de sute de ani, conform documentelor, regii spanioli au subliniat ca stramosii lor antici sunt Burebista, Decebal, Deceneu sau Zamolxis.
In acelasi timp, in nordul Europei, se infiinta provincia medievala Dacia care cuprindea tari precum Suedia, Danemarca sau teritoriul Tarilor Baltice. Aici, in Suedia, de exemplu, primul scriitor al tarii a purtat numele Petrus de Dacia, iar la intersectia secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea savantul suedez Carolus Lundius scria cartea "Zamolxis, primul legislator al getilor", cartea cu care cauta sa isi convinga regele ca ei, suedezii, sunt urmasii getilor si ca, pentru binele societatii. ar trebui sa urmeze legile lui Zamolxis.
Peste toate, dovezile arheologice puse in evidenta in ultimele decenii ne demonstreaza, si din acest punct de vedere, ca geto-dacii au ajuns pana in Tarile Baltice, lucru facut cunoscut romanilor de jurnalistii de la Formula As care au strabatut Europa in cautarea urmelor stramosilor nostri.
In aceste conditii, te intrebi: cum se face ca autoritatile romanesti ingnora toate aceste lucruri sau vor sa le duca in derizoriu?
Astazi, impreuna cu directorul Editurii Uranus, dl Dumitru Ioncica, vom vorbi despre cea mai noua carte aparuta la editura sa – "Getii si genealogia popoarelor nordice" – carte care se inscrie in seria lucr[rilor acelor autori straini care, din Antichitate si pana in Epoca Moderna, au vorbit despre influenta majora pe care getii sau geto-dacii au avut-o in Europa.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin