Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine este Lilith - Prima sotie a lui Adam
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adamclisi
1.019 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele ADN-eului In cautarea lui Adam
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Darwin – Calatoria care a schimbat lumea
403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femeile neintelese ale Biblie
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talharul strazilor crude: Povestea lui George Muller
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adam & Eva : mitul care ne-a facut oameni
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pod de 1,7 ilioane de ani construit de zei
118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nepotii lui Adam – Cucuteni
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piatra lui Iacov: Casa lui Dumnezeu | Secretele Bibliei
223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

ORIGINEA lui Adam si Eve

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.06.2023  Adauga la favorite 110 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Povestea lui Adam si Eva este o poveste adanc inradacinata in traditiile si credintele religioase. Cu toate acestea, sub straturile de credinta si devotament se afla o legatura intriganta cu mitologiile anterioare ale Mesopotamiei, leaganul civilizatiei. Se pare ca relatarea biblica despre Adam si Eva trage foarte mult din aceste povesti antice, sugerand ca este mai degraba o reimaginare decat o realitate istorica.

In mitologia mesopotamiana, intalnim epopeea lui Gilgamesh, un erou legendar ale carui aventuri sunt similare cu cele ale lui Adam si Eva in moduri surprinzatoare. Povestea lui Ghilgames include o poveste despre o planta sacra care ofera tinerete vesnica, pazita de un sarpe. Suna familiar? Nu intamplator acest motiv reapare in Gradina Edenului, unde un sarpe viclean o ispiteste pe Eva cu fructul interzis al cunoasterii.

Mai mult, mitul mesopotamien al lui Enki si Ninhursag prezinta o alta paralela intriganta. In aceasta poveste, Enki, un zeu al intelepciunii, creeaza o gradina si o creatura asemanatoare unui om numita „Adamu" din praful pamantului. Asemanarile cu povestea biblica a creatiei lui Adam din tarana sunt izbitoare. Se pare ca autorii evrei au imprumutat elemente din aceste naratiuni mai vechi pentru a-si construi propriul cadru teologic.

Avand in vedere aceste conexiuni, devine din ce in ce mai evident ca povestea lui Adam si Eva nu este o relatare istorica, ci o creatie simbolica si culturala. Ea serveste ca o explicatie mitologica pentru originile umanitatii si prezenta pacatului si a suferintei in lume. In timp ce istoricitatea lui Adam si Evei ramane indoielnica, puterea de durata a povestii consta in capacitatea sa de a explora intrebari filozofice si existentiale complexe intr-o maniera captivanta si relatabila.

Asadar, haideti sa apreciem povestea lui Adam si Eva pentru ceea ce este – o fuziune stralucitoare a mitologiilor antice, care ofera perspective profunde asupra conditiei umane. Fie ca o luam drept adevar literal sau metafora poetica, povestea ne invita sa reflectam asupra temelor atemporale ale ispitei, falibilitatii si cautarii cunoasterii. La urma urmei, este prin interogarea si cautarea intelegerii ca ne pornim cu adevarat in calatoria iluminarii, la fel ca figurile mitice ale lui Adam si Eva insisi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.