Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata nomazilor din Mongolia
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O rasa izolata,tribul Zo'e
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 3/4
1.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 4/4
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 1/4
1.271 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 2/4
1.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Muntele magic al Columbiei
506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Namibia, Cazanul Diavolului
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Am dormit o noapte la tribul care NU se spala niciodata!
60 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribul Himba
1.360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Tribul Korowai

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.06.2023  Adauga la favorite 155 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In vestul Noii Guinee, in regiunea Papua, traiesc cei aproximativ 3.000-4.000 de reprezentanti ai grupului etnic numit Korowai. Numele lor a facut inconjurul lumii din doua motive: sunt oamenii ce locuiesc in case ridicate in copaci si sunt canibali. Dincolo de asta, korowai au o cultura pe care unii incearca sa o cunoasca, sa o inteleaga si sa o protejeze, altii „sa o vanda" in excursii organizate si bine promovate pe Internet.
Primul lucru care ar trebui stiut despre kolowai este faptul ca mai poarta si numele Kolufo; apoi trebuie spus ca nici ei nu stiau despre existenta noastra si nici noi de a lor pana prin 1970. Primul contact atestat documentar de catre vestici a avut loc in 17 martie 1974, in timpul unei expeditii conduse de antropologul Peter Van Arsdale, geograful Robert Mitton si de Mark Grundhoefer, activist in programe de dezvoltare comunitara. In acea zi, reprezentantii civilizatiei vestice au intalnit 30 de barbati Korowai pe malul sudic al raului Eilanden si asa a aparut o prima lista cu cuvinte specifice tribului si cu observatii ale vesticilor. Prima intalnire mediatizata intre vestici si bastinasii korowai a avut loc in 4 octombrie 1978, cand vesticii au fost ajutati de un bastinas din tribul kombai.
Spre sfarsitul anilor `70, cativa misionari olandezi au inceput sa traiasca printre Korowai, iar Dea Sudarman, antropolog indonezian, a realizat cateva documentare despre ei in anii `80. In 1993, a fost realizat un alt documentar – Lords of the Garden - ce vorbea despre casele in copaci, ridicate de acest trib, si despre practicarea canibalismului ca forma de justitie. Primele convertiri la crestinism ale membrilor Korowai au avut loc sfarsitul anilor `90.

Casa din copac

In traditia korowai, oamenii traiesc in clanuri, intr-un clan fiind cuprinse cam cinci case construite in copaci. Asa traiesc cei mai multi oameni Korowai: in case construite in copaci, ridicate la inaltimi de 8, 10 sau chiar 45 de metri. Trei motive sunt adeseori invocate: animalele salbatice, inundatiile si pericolul de a fi capturati de alte triburi. Cum se construieste o astfel de locuinta? In primul rand se alege un copac solid, care devine stalpul central al neobisnuitei „fundatii". Se construieste apoi podeaua din lemn, care e sustinuta de alti 4-10 stalpi, tot din lemn, iar peretii si acoperisul sunt construiti din trunchiuri si frunze de salgo.
E drept insa ca, incepand cu anii `80, oamenii Korowai vin sa locuiasca si in satele intemeiate pentru ei de vestici; aici isi fac locuinte cu doua sau trei camere. Opt astfel de sate au fost deschise si ele au, in general, si scoala si spital, dar peste 70 % dintre korowai aleg inca stilul traditional de trai, in case din copaci. Se spune, de asemenea, ca in randul 30% korowai, inregistrati in cele opt sate, rata de absenteism din sate e mare, oamenii intorcandu-se la familiile lor din jungla, acolo unde sunt si mai aproape de hrana oferita de salgo.

Vanatori

Fotografii surprinse in timpul primelor contacte cu korowai ii infatiseaza pe acestia umbland aproape goi si acoperindu-si doar partile intime cu cateva frunze de bananier. In acest context, rudimentar ar fi cuvantul potrivit pentru a descrie modul de trai al acestor oameni. Asa se face ca, prin traditie, korowai isi procura hrana vanand, pescuind si adunand roadele pamantului. Exista insa si membri ai tribului care castiga bani, fiind implicati in turismul ce incepe sa se dezvolte aici. Exista companii care vand pachete turistice in regiunea korowai, altfel spus vesticii sunt provocati sa traiasca timp de cateva zile in stil traditional, specific acestui trib si alaturi de reprezentantii lui.
Interferenta cu civilizatia moderna nu a adus doar beneficii acestor oameni: din 1996 pana in 1999, clanuri korowai au fost exploatate de vesticii care faceau contrabanda cu lemn de agar. De pilda, pentru un kilogram de lemn bastinasi primeau 4 dolari, iar negustorii vindeau apoi aceeasi cantitate cu 1000 dolari. Comertul cu agar a deschis si drumul prostitutiei si al virusului HIV in jungla si in randul triburilor.

Canibalism

Despre membrii tribului korowai se spune ca isi mananca semenii si in prezent. Astfel de afirmatii sunt insa supuse discutiilor: ele ar putea fi facute pentru a atrage turistii sau pentru ca sunt veridice in cazul clanurilor care au avut foarte putin contact cu civilizatia noastra.
O re-afirmare a practicarii canibalismului se gaseste chiar in reportajul „Dormind cu canibalii", dar bastinasii explica faptul ca trupul unui om nu este mancat din orice motiv, ci doar daca el este posedat de spiritul khakhua si devine astfel vrajitor/ khakhua, iar numele vrajitorilor sunt soptite de korowai care sunt pe moarte. „L-am intrebat pe Boas daca korovai mananca oameni oricare ar fi motivul sau daca mananca trupurile dusmanilor, ucisi in lupta. „ Bineinteles ca nu", a replicat el, aruncandu-mi o privire amuzata, „Nu mancam oameni, mancam doar khakhua", scrie Paul Raffaele si completeaza in cadrul aceluiasi reportaj: „Ultimele trei zile cu clanul au trecut usor. Cand am simtit ca au incredere in mine, i-am intrebat cand au omorat ultima data un khakhua. Lepeadon a spus ca asta s-a intamplat in perioada ultimului festival salgo...adica in urma cu un an".

* Membrii triburilor korowai sunt poligami, dar in general un barbat nu se poate casatori inainte sa implineasca 20 de ani pentru ca nu are posibilitatea sa-si cumpere o sotie. Fetele se casatoresc devreme in adolescenta sau chiar la 10 ani. Copiii cresc in incaperile rezervate femeilor, iar baietii sunt mutati in incaperile barbatilor atunci cand ajung la adolescenta.

* In mai 2006, in timpul expeditiei de documentare a lui Paul Raffaele, acesta a fost contactat de un barbat care sustinea ca nepotul lui in varsta de 6 ani era acuzat ca ar fi doctor vrajitor si era in pericol sa fie ucis si mancat de alti membri ai tribului.
Inainte ca membrii expeditiei sa poate ajunge la baiat, au fost deportati de autoritatile indoneziene din jungla in capitala regiunii Papua, scrie wikipedia..


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.